élmezőnyben a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer

2021. március 03. 09:07
A biztonságos élelmiszer-ellátás nemzetbiztonsági kérdés, ezért fontos, hogy a magyar vásárlók megbízható vállalkozásoktól, ellenőrzött és minőségi terméket vásárolhassanak – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.
élmezőnyben a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer

Az államtitkár kifejtette, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egész évben kiemelten és folyamatosan ellenőrzi az élelmiszerek nyomonkövethetőségét, származását és minőségét. A stabil élelmiszer-ellátás ugyanis kulcskérdés, amelynek alapfeltétele a felelős vállalakozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló- tette hozzá.

Erdős Norbert hangsúlyozta, ebben az építő munkában segítségre lehetnek azok az online vállalkozások is, amelyek a koronavírus-járvány alatt is minden szempontból a hatósággal együttműködve, a vonatkozó jogszabályi előírásokat betartva tevékenykednek, ezzel szép lassan kiszoríthatják a piacról a tisztességtelen szereplőket. Az államtitkár a pandémiával összefüggésben kitért az ételrendelési piacra is, ami az elmúlt években óriási fejlődésnek indult. Épp ezért a Nébih a téli szezonális ellenőrzés során is fokozottan ellenőrizte a házhozszállítást végző cégeket, amelyek a hatósági kontroll során alapvetően jól vizsgáztak- fűzte hozzá. 

Erdős Norbert kiemelte, a magyar vásárlók biztonságban érezhetik magukat, hiszen a hazai élelmiszerbiztonsági rendszer az egyik legstabilabb Európában. A rendszer és a hatósági munka megbecsülését és elismertségét a lakossági visszajelzések is rendre alátámasztják.

Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, 2018-ban indították el vállalkozásukat, amely egy rendkívül felhasználóbarát mobil applikáción keresztül koordinálja az étel szállítását a megrendeléstől a kiszállításig. Ma már 7 nagyvárosban működnek, több mint 2000 éttermi partnerrel és 650.000 regisztrált felhasználóval. Jelenleg több mint 4000 futár partnerrel dolgoznak együtt, akik a járvány miatt kiemelt figyelmet fordítanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak maximális betartására. Rendszeresen fertőtlenítik a kezüket és a kiszállításhoz használt eszközöket is. Külön felkészítették őket a speciális kézbesítésre éppúgy, mint a hasonló helyzetekben elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére - emelte ki az ügyvezető.

AM Sajtó / kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Élelmiszerkönyvbe bekerült a füstöltfűszerpaprika-örlemény

2020. április 14. 07:27
Kiegészítik a 152/2009 (XI.12) évi FVM rendeletet, a füstöltfűszerpaprika-őrleményről szóló 41-es melléklettel. Ez a március 25-én kihirdetett 8/2020-as agrárminiszteri rendelet teszi meg, mely március 28-ától lépett életbe.

Ez fogja bedönteni a magyar gasztroforradalmat: nem mehet így tovább?

2020. február 28. 09:31
Igazi gasztroforradalom zajlik az utóbbi években Magyarországon, ma már nem csak a fővárosban, hanem az ország szinte minden szegletében lehet részünk kitűnő ízekben és színvonalas kiszolgálásban. Az ínyencek hálásak: a hazai vendéglátóhelyek 2019-ben együttesen összesen 1500 milliárd forint árbevételt értek el, a forgalom volumene tehát egy év alatt 6,9%-kal nőtt . A szakképzett munkaerő hiánya azonban továbbra is fenyegetésként vetül a szektorra, miközben a képzőhelyek a piaci szereplőkkel karöltve mindent megtesznek azért, hogy tapasztalt és magasan kvalifikált szakembereket indítsanak el a pályán.