Hova a fenébe szállnak még el az árak? Van, ami 30-40 százalékkal kerül többe, mint tavaly

2021. július 09. 08:59
Nem elég, hogy az infláció majd 10 éve volt utoljára olyan magas Magyarországon, mint mostanság, néhány termék és szolgáltatás ára még sokkal durvábban emelkedik. Így például a korai burgonya, a benzin vagy a gázolaj, de még az akácméz ára is a csillagos egekben tartózkodik. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy míg idén májusban a görögdinnye kilója átlagosan 212 forintba került, addig júniusban már 390-be. Ja, és ugyanígy, egyetlen hónap leforgása alatt szinte mindennemű szállodai, apartmanos szolgáltatás ára is emelkedett 4-5 százalékkal.
Hova a fenébe szállnak még el az árak? Van, ami 30-40 százalékkal kerül többe, mint tavaly

Hiába az MNB közbelépése, az infláció tovább száguld Magyarországon. Az idei nyárra pedig mindez odáig jutott, hogy a 2020-as év hatodik hónapjához képest idén júniusra átlagosan 5,3 százalékkal lett magasabb az áremelkedés mértéke. Ez azt jelenti, hogy a 9 éve legmagasabb 2021 áprilisi és májusi számokat is sikerült még egy picivel megfejelni.

Ráadásul ez a drágulás csupán a jéghegy csúcsa, átlagos drágulásról lévén szó, bizonyos termékek és szolgáltatások ára ennél jóval brutálisabb mértékben is növekedett 12 hónap leforgása alatt. A KSH hónapról hónapra közzé adott, majd 180 terméket és szolgáltatást felvonultató listája szerint ugyanis a legjobban dráguló termékek és szolgáltatások az átlagos áremelkedés sokszorosával nőttek.

Mi drágult a legjobban egy év alatt?

A friss statisztikák szerint a legbrutálisabb áremelkedésen 2020 júniusa és 2021 júniusa között a parkolási díj ment végbe. Ugyanis míg tavaly 1 óra parkolás a település központjában átlagosan 78 forintba került, addig most ugyanezért 460 forintot kell fizetni. Mindez a drágulás vélhetően azért ekkora, mert a koronavírus-járvány miatt bevezetésre került sok hónapon keresztül az ingyenes parkolás. Ezen felül azonban brutális áremelkedésen ment keresztül a korai burgonya kilója is, ami egy év alatt 46 százalékkal, 349 forintról 508 forintra drágult.

A két csúcsdrágulón felül érdemes kiemelni még, hogy a friss statisztika szerint volt még két termék, aminek az ára 1 éves távlatban több mint 30 százalékkal emelkedett. Ezek közül az egyik a műanyag szemüveglencse (+- 6D, antireflex réteg és felület keményítés nélkül), aminek az ára 7 110 forintról 9 780 forintra nőtt. A másik pedig a napraforgó-étolaj litere, ami 502 forintról 659 forintra drágult.

Itt persze még koránt sincs vége a sornak, ahogy a táblázatból is kiolvasható, a 10 legdurvábban dráguló termék között további 5-öt t találni, aminek az átlagára több mint 20 százalékkal emelkedett 2020 júniusa és 2021 júniusa között. Ezek között ott szerepel az akácméz kilója, a 95-ös autóbenzin és gázolaj litere is, illetve két, különböző márkájú cigaretta is. Miközben 10. helyen befutott még a műbőr női szandál, a maga 19,5 százalékos drágulásával, amitől egyébként épphogy csak egy tized százalékponttal maradt le a felkaros digitális vérnyomásmérő.

A csúcsdráguló 10-es listán túl érdemes még azt is megjegyezni, hogy bár az átlagos drágulás mértek 5,3 százalék volt, bőven akadnak még – csak ezen a listán is! – olyan termékek vagy szolgáltatások amiknek az átlagára 2-szer vagy 3-szor annyiba kerül, mint amekkora az átlagos drágulás mértéke. Igy például a görögdinnye kilója egy év alatt 16 százalékot drágult, most júniusban 390 forintba került a tavalyi 336-hoz képest. De szintén majd 15 százalékkal kerül manapság többe egy 25-28” férfi kerékpár is a tavaly júniusi árakhoz viszonyítva.

Egy hónap alatt is sokat változott a világ

Ha megnézzük, hogy 2021 június és 2021 májusa között hogyan változtak az egyes termékek és szolgáltatások átlagárai, azt találjuk, hogy az 1 órás parkolásnak az ára ebben az időszakban lőtt ki - itt már nem játszott a koronavírus-hatás miatt bekövetkezett ingyenes parkolás -. Májusról ugyanis június 102 forint helyett már 359 forintot kellett fizetni 1 óra, településközponti parkolásért átlagosan Magyarországon. A második legdurvább árrobbanást ugyanakkor a görögdinnye vitte véghez, ugyanis míg kilóját májusban 212 forintért lehetett beszerezni, addig júniusban már 390 forintot kellett érte fizetni.

De ugyanígy, tovább folytatva az élelmiszer-sort, majd 8 százalékkal drágult 1 hónap leforgása alatt a fejes káposzta kilója is, míg a vöröshagyma kilójáért 6 százalékkal kellett átlagosan többet fizetni idén júniusban, mint májusban. Ahogy ráadásul beindult a nyár, úgy szálltak el a turizmus árai is, ahogy a listán látjuk, szinte mindenféle szállodatípusban való megszállás 4-5 százalékkal drágább volt júniusban, mint májusban:

  • Szálloda 4 csillagos, 2 ágyas szoba, reggelivel, 2 főre, hétköznap, 1 éj, idegenforgalmi adó nélkül, szoba (drágulás mértéke: 6,1%)
  • Apartman, 30-40 m2 körüli, 2 főre, 1 éjszaka, hétvége, önellátás, IFA nélkül, szoba (drágulás mértéke: 5,3%)
  • Panzió, zuhanyzós/fürdőszobás, 2 ágyas szoba, reggelivel, 2 főre, hétköznap, idegenforgalmi adó nélkül, szoba (drágulás mértéke: 5,1%)
  • Szálloda 3 csillagos, 2 ágyas szoba, reggelivel, 2 főre, hétvégén, 1 éj, idegenforgalmi adó nélkül szoba (drágulás mértéke: 4,9%)

 

A grafikonok a forráson érhetőek el

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20210708/hova-a-fenebe-szallnak-meg-el-az-arak-van-ami-30-40-szazalekkal-kerul-tobbe-mint-tavaly-1116066

 

Kapcsolódó cikkek

Önkéntes kivonást kezdeményezett a HARIBO

2019. október 10. 08:29
A Haribo Hungária Kft. önkéntesen, saját hatáskörben kivonta az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékét a piacról, majd a kivonásról felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et.

Eredményesen zárult a téli szezonális ellenőrzés

2021. január 12. 09:29
A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.