Elszálltak az élelmiszerárak – nagyon régóta nem láttunk ekkora drágulást

2021. november 05. 07:49
Új magasságokban a világpiaci árbarométer: 2011 júliusa óta nem látott szintet regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szakértői.
Elszálltak az élelmiszerárak – nagyon régóta nem láttunk ekkora drágulást

A FAO élelmiszerár-index, ami egy nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követi, szeptember óta 3,9 százalékkal nőtt, folytatva három hónapja tartó menetelését. A gabonaárak összesített mutatója 3,2 százalékkal erősödött a hónapban, ezen belül is a búza ára 5 százalékkal, miután a legnagyobb exportországok, mint Kanada, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok, kisebb kibocsátása beszűkítette a kínálatot. Az összes fontosabb gabonafajta drágult az elmúlt hónapban.

A zöldségek termelése kevésbé terheli a környezetet

A növényi olajok 9,6 százalékos októberi áremelkedésükkel történelmi rekordot döntöttek. A hirtelen drágulás a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj iránti megnövekedett kereslettel magyarázható. A pálmaolaj ára már a negyedik egymást követő hónapja nőtt, javarészt a munkaerőhiány okozta alacsony malajziai kibocsátás miatt.

Szeptemberhez képest 2,6 százalékot emelkedett a tejtermékek árindexe részben a vaj, a sovány és teljes tejpor iránti kereslet felélénkülése okán. Mindeközben a sajt ára lényegében változatlan maradt – a kereslet és kínálat lényegében kiegyenlítették egymást.

Szemben a többi élelmiszeralapanyaggal, a húsfélék világpiaci ára folytatta három hónapja tartó csökkenését (-0,7 százalék). A sertés- és szarvasmarhahús nemzetközi jegyzése esett a lanyhuló kereslet miatt Kínában az előbbi és Brazíliában az utóbbi iránt. A szárnyas- és birkahús az erős kereslet és gyenge termelésbővülési kilátások mellett drágult.

Megtörve féléves drágulási időszakát a cukorárindex 1,8 százalékot esett szeptemberben. A csökkenés kiváltója az alacsony importkereslet és a bőséges indiai és thai exportkészletek ötvözete, illetve a brazil reál dollárral szembeni gyengülése voltak.

Rekord mennyiségű gabona mellett apadó készletek

Hiába a várható rekord a világ gabonatermésében idén, a globális gabonakészletek zsugorodni látszanak a 2021–22-es szezonban – olvasható a FAO ma megjelent Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében.

E szerint a gabonatermés elérheti a 2 793 millió tonnát, ami rosszabb termelési kilátások miatt Iránban, Törökországban és az Egyesült Államokban 6,7 millió tonnával kevesebb a korábban becsültnél. Ezzel szemben a szemesterményekre vonatkozó becslést felfelé módosították. A kukorica esetében ez a vártnál jobb brazil és indiai termésnek, illetve nyugat-afrikai termelési kilátásoknak köszönhető. Összességében növekedés várható a globális gabonatermelésben, sőt, új rekordot valószínűsítenek szakértők.

A gabonafélék iránti igény is nő az idei szezonban (főként a búza és a kukorica esetében) a várható 1,7 százalékos bővüléssel eléri majd a  2 812 millió tonnát. A szezon végére azonban 819 millió tonnára csökken a raktárakban lévő gabona mennyisége (-0,8 százalék), de aggodalomra nincs ok.

Felfelé korrigálták a gabonakereskedelemre vonatkozó előrejelzéseket, ami – a vártnál intenzívebb búza- és rizskereskedelem okán – 478 millió tonnával akár új csúcsot is dönthet a 2021–22-es szezonban, 0,3 százalékkal meghaladva a tavalyi értéket.

www.piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Júliusban is csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

2019. augusztus 02. 08:27
Júliusban is csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, főleg egyes gabonafélék és tejtermékek ára mérséklődött.

Tömegesen állhatnak le a hazai pékségek: elszálltak az árak, mi lesz így?

2021. október 14. 08:55
Nem mintha ez az ősidők óta fogyasztott ételünk túlzottan rászorulna a hírverésre, de közeleg október 16-a, a Kenyér Világnapja. Egy ünnep, amit azzal a céllal hívtak életre, hogy legalább ezen az egy napon kicsit jobban odafigyeljünk erre a filléresnek gondolt élelmiszerünkre. A világnapot már közel 30 ország ünnepli, elsősorban karitatív okokból, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Bár nekünk magyaroknak hagyományosan van egy kenyérszenteléssel megfejelt augusztus 20-ai „új kenyér” ünnepünk is, ez az októberi világnap mégis más tartalommal bír. Alkalmat adhat arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hazai sütőipar aktuális problémáira is.