Emelkedik a gyed, gyod, nagyszülői gyed és az álláskeresési járadék összege is

2021. november 11. 11:42
A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. 
Emelkedik a gyed, gyod, nagyszülői gyed és az álláskeresési járadék összege is

Novák Katalin elmondta az MTI összefoglalója szerint:

  • a gyermekek otthongondozási díja (gyod) a minimálbér szintjére, 200 ezer forintra emelkedik, ami az ápolási díj korábbi összegéhez képest jelentős növekedés.
  • A gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő.
  • A diplomás gyed összege is emelkedik: az alapképzésben résztvevők akár havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot is kaphatnak.
  • Egyes betegségekben – például laktóz intoleranciában, cukorbetegségben vagy cöliákiában – szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak, jövőre ez havonta 10 ezer forint kedvezményt jelent az érintetteknek.
  • Az álláskeresési járadék összegének felső határa bruttó 200 ezer forintra nő.

Forrás: 24.hu / www.szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Cafetéria 2020

2020. február 03. 07:42
A cafetéria átlagos keretösszege az idén is csökkent – ezt állapította meg egy 354 munkáltatóra kiterjedő kutatás. Új elem, hogy egyre nagyobb teret foglal el a kafetériakeretból a céges autók magánhasználatba adása – ugyanis ez is adómentes.

Paktumot kötöttek: ezt tervezi az unió a magyar vidék településeivel

2021. július 12. 08:58
Hogyan állhatnak ellen a válságoknak és virágozhatnak az uniós vidéki térségek? Ezt a kérdést boncolgatta legutóbbi ülésén az Európai Bizottság, amely az uniós vidéki térségekre vonatkozó, hosszú távú jövőképét terjesztette elő. A HelloVidék tulajdonába került dokumentum többek között meghatározza, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek ezek a területek, miközben több olyan lehetőségre is felhívja a figyelmet, amely kimondottan ígéretes lehet a vidéki térségek fejlődése szempontjából. A szakemberek szerint a jövőkép előterjesztése az első lépést jelenti abban a folyamatban, amelynek az a célja, hogy az uniós vidéki térségek 2040-re erősebb, összekapcsolt, válságálló és virágzó területekké váljanak. Ebben kulcsszerep hárul majd az úgynevezett vidékfejlesztési paktumra és az uniós vidékfejlesztési cselekvési tervre.