Emuból készül kolbász és sonka a Bodrogközben

2019. október 02. 07:55
Azt állítják, hogy az emuból lehet a legjobb steaket sütni.

“Ellemu” márkanéven kínálta emuhúsból készített termékeit  a Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán – írta a Magyar Mezőgazdaság. Annyira sikeres  volt a hazai  emu-farmerek első magyarországi bemutatkozása, hogy a kiállítás utolsó napján már sem névjegykártyával, sem emusonkával nem tudtak szolgálni az érdeklődőknek.

Kínáltak kolbászt és szalámit, csípőseket és csemegét, az egyik tiszta emuhúsból, a másik mangalica-emu vegyes alapanyagból készült, a harmadikat pedig szarvasgombával dobták fel.

Mihez hasonlít legjobban az emuhús íze?

Van, aki a pulykához hasonlította, más a vadhúshoz. Aki evett már struccot, az felfedezte a hasonlóságot

– nyilatkozta Sztankó Bernadett, az emufarm üzemvezetője, aki elárulta, hogy az emunak karakteres, vadas ízvilága van, a pulykához semmi köze.

Az emuhús egyébként zsírszegény, fehérjében, vasban és más ásványi anyagokban gazdag vörös hús. Víztartalma kisebb a más húsoknál megszokotthoz képest.

Sztankó Bernadett, az emufarm üzemvezetője azt is elárulta, hogy a sokadik szarvasmarhatartó-telep helyett valami igazán eredetit szerettek volna kezdeni a kárpótlásként visszakapott földekkel a Bodrogközben. Így álltak neki, és hozták létre az emu-farmot.

Etetés egy emufarmon – Fotó: Wikimedia Commons

Telephelyünk a Bodrogközben, Viss községben található, közel Tokajhoz és Sárospatakhoz. Az állatokat szabadtartásban nevelik, törekedve a teljesen természetes, gyakorlatilag bio tartásra, antibiotikumok, vegyszerek és egyéb kemikáliák nélkül.

Ennek biztosítéka a több mint 200 hektáros saját birtok, mely erdőkből, takarmánygabona termesztésére alkalmas földekből és legelőkből áll

– olvashatjuk az emufarm honlapján.

Állítják, emuból lehet a legjobb steaket készíteni

Ezt Angliában és Németországban is egyre többen tudják már, ezért a steakhús-alapanyagot régóta oda exportálják a magyar emufarmról.

Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát. Ami pedig a steakből kimarad, abból tökéletesen lehet füstölt árut, töltelékárut készíteni, és ezek nagyon jól mennek a hazai piacokon. De az OMÉK-on már sikerült étteremláncos, szállodaláncos kapcsolatokra is szert tenni

– közölte Sztankó Bernadett.

Ezer emut tartanak a Bodrogközben

400 emu a törzsállomány, a tojásokat helyben keltetik, 500-600 darabos a vágóállat-állományuk. Idén év elején nyílt meg a húsfeldolgozó kisüzemük, ahol a saját állataikat tudják darabolni, csomagolni és hűtve tárolni.

Emuk a szabadban – Fotó: Wikimedia Commons

Az emu Ausztrália hivatalos madara, onnan származik, a mi kontinensünkön nincsenek honos betegségei, és a madárinfluenzára sem érzékeny. Így, bár a hazai emufarmot felügyeli állatorvos, nem kell számolni azzal az állandó, strukturált oltásrendszerrel, amivel a csirkénél vagy más hagyományos háziállatnál.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Ebben különbözik a személyes adat és az üzleti titok védelme

2019. szeptember 17. 12:19
A tágabb értelemben vett adatvédelem területén jelentős változások álltak be. Tavaly májusban vált alkalmazhatóvá a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR), illetve nagyjából ebben az időpontban lépett hatályba az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV.tv. is. Érdemes így áttekinteni, hogy az egyes szabályok kikre vonatkoznak, és melyek a legfőbb sarokpontjai a vonatkozó szabályozásnak.
A tágabb értelemben vett adatvédelem területén jelentős változások álltak be. Tavaly májusban vált alkalmazhatóvá a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR), illetve nagyjából ebben az időpontban lépett hatályba az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV.tv. is. Érdemes így áttekinteni, hogy az egyes szabályok kikre vonatkoznak, és melyek a legfőbb sarokpontjai a vonatkozó szabályozásnak.

SZJA változások jövőre

2016. szeptember 01. 10:28
A Parlament 2016. június 7-én elfogadta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvényt, mellyel számos adótörvényt módosított. A módosítások érintették többek között a személyi jövedelemadó törvényt is. A következőkben a szakszervezetek illetve a munkavállalók számára fontosabb változásokat vesszük számba.