Ennyien dolgoznak Magyarországon minimálbérért

2019. január 08. 07:56
A hazai vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42 százaléka a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja – derül ki a Portfolio birtokába jutott pénzügyminisztériumi elemzésből.

Összesen 879 ezer munkavállaló bérét kellett növelni tavaly a vállalati szférában a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt – írja a Portfolio. A portál a Pénzügyminisztérium (PM) becslése alapján azt írja: 443 ezer dolgozót érintett a minimálbér és 436 ezret a bérminimum növelése.

A lap megjegyzi, hogy a PM csak a vállalati szférát vizsgálta – a szakértők szerint az állami szektorban további 230-250 ezer ember lehet, akit érint az emelés. Az elemzés nem terjed ki továbbá a több mint 1 millió önálló vállalkozóra, valamint a 150 ezer fő körüli közfoglalkoztatottra sem.

Fotó: Shutterstock

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak közel felét, egész pontosan 48 százalékát érinti a béremelés. A vendéglátásban közel kétharmados azok aránya, akik minimálbért vagy bérminimumot keresnek, az építőipari vállalatoknál pedig a munkavállalók 51 százaléka kapja a legkisebb bért – írja a lap, hozzátéve: az elemzés azzal nem tud mit kezdeni, hogy az adatok milyen mértékben mutatják a feketefoglalkoztatás mértékét, és mennyire a valóban alacsony béreket. Azt ugyanakkor megemlítik, hogy olyan szakmákban jelenleg is sok a minimálbérre bejelentett ember, ahol hagyományosan gyakori a fekete munka.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A kiégés nem csak az egyén, hanem a cég problémája is

2021. augusztus 23. 08:53
A kiégést nem lehet csak az egyén szintjén kezelni, anélkül, hogy a környezetét, a szervezetet, ahol a probléma kialakult ne vennénk nagyító alá. Ez a kérdés pedig egyre égetőbbnek tűnik, hiszen globálisan a munkavállalók 40%-a felmondáson gondolkodik egy felmérés szerint. Saját olvasói szavazásunk elsöprő többsége is arról számol be, hogy túl van terhelve a munkahelyén, ezért már a váltáson gondolkodik. Nyilván az sem véletlen, hogy ilyen népszerű téma lett a karrierváltás az elmúlt években.