EP: a szegénységi küszöb fölött legyen a minimálbér

2021. február 12. 08:57
2021. február 10-én az Európai Parlament megszavazta azt a munkahelyi egyenlőtlenségekkel és a dolgozói szegénységgel kapcsolatos parlamenti jelentést, amely támogatja a Bizottság minimálbérről szóló direktíva-tervezetét, és szorgalmazza, hogy a tagállamok a minimálbéreket a szegénységi küszöb felett határozzák meg.
EP: a szegénységi küszöb fölött legyen a minimálbér

Az Európa Parlament jelentése szerint a megfelelően megállapított minimálbér megoldást jelent az egyenlőtlenségek csökkentésére és a dolgozói szegénységre.
   
Az EP tagjai a jelentésben indítványozták azt is, hogy az atipikus módon foglalkoztatott vagy nem hagyományos munkaviszonyban dolgozóknak biztosítsanak másokkal azonos jogokat, és vezessenek be a jelenleginél jobb munka-szabadidő arányt.
   
A minimális munkakörülményekre vonatkozó jogszabályokat minden munkavállaló esetében be kell tartani: ez fontos eleme a dolgozói szegénység elleni harcnak - hangsúlyozták a képviselők. Mivel a nőket nagyobb valószínűséggel sújtja a szegénység és társadalmi kirekesztés, ezért a nemek közötti bérszakadék felszámolása és a megfizethető, jó minőségű gyermekgondozás is fontos szerepet játszik a szegénység elleni küzdelemben.
   
Az uniós statisztikai hivatal meghatározása szerint dolgozói szegénységről akkor kell beszélni, ha a munkavállaló félévnyi munkájáért kapott összjövedelme a szociális juttatásokkal együtt nem éri el a háztartásokra számított éves nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát. A profitline.hu felhívja a figyelmet, hogy az Uniós adatok szerint 2018-ban az európai munkavállalók 9,4 százalékát, Magyarországon 8,4 százalékát fenyegette a dolgozói szegénység.
  

Európai Parlament döntése megerősíti az Európai Bizottság a minimálbérről novemberben előterjesztett direktíva tervezetét. A Bizottság javaslatának második rész 5. fejezetében a következők állnak.

A minimálbér megállapításnál a tagállamok nemzeti kritérium-rendszernek legalább a következő elemeket kell figyelembe venniük: a) a törvényben előírt minimálbérek vásárlóereje, figyelembe véve a megélhetési költségeket, valamint az adók és szociális juttatások hozzájárulását; b) a bruttó bérek általános szintje és eloszlása; c) a bruttó bérek növekedési üteme; d) a munka termelékenységének alakulása.

A Bizottság javaslata itt olvasható (angol nyelven)  

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020PC0682&from=EN

Az Európai Parlament határozatának 41. cikkelye szerint a Bizottság végleges irányelvének garantálnia kell, hogy a törvényben előírt minimálbér - adott esetben - mindig a szegénységi küszöb felett legyen.

A 42. cikely pedig felhívja a tagállamokat és a szociális partnereket, hogy a minimálbéreket a nemzeti gyakorlatoknak megfelelően, annak a versenyképességre, a munkahelyteremtésre és a munkavállalók szegénységére gyakorolt hatásait figyelembe véve biztosítsák.

Az Európai Parlament határozata (magyarul) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0044_HU.html

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Értéktárba kerültek az Őrvidék kulturális jellegzetességei

2016. szeptember 02. 08:32
A burgenlandi magyarok lakta négy település, Felsőpulya (Oberpullendorf), Felsőőr (Oberwart), Alsóőr (Unterwart) és Őrisziget (Siget in der Wart) kulturális jellegzetességeiről készült „Őrvidék értékei” című kétnyelvű kiadványt szerdán mutatták be Őriszigeten egy kiállítás keretében.

Koronavírus: újabb halott és 39 új fertőzött Magyarországon

2020. március 25. 08:35
Minden eddiginél nagyobb mértékben, 39-cel nőtt az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A kormányzati tájékoztató oldal közléséből kiderül: ezzel az igazolt magyarországi fertőzöttek száma 226-ra emelkedett.