Érdekegyeztetést minél előbb!

2021. március 02. 09:31
Az IndustriALL Europe, a legnagyobb Európai Ipari Szakszervezeti Szövetség magyarországi tagszervezetei, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezete, a MOL Bányász Szakszervezet, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vasas Szakszervezeti Szövetség amelyek az iparban dolgozók képviseletét látják el az alábbi álláspontot alakították ki az Európai Unió minden eddiginél több, 672,5 milliárd EUR összegű, úgynevezett Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből történő magyarországi részesüléshez.
Érdekegyeztetést minél előbb!

Minthogy a tagállamoknak április 30-ig be kell nyújtaniuk helyreállítási és rezilienciaépítési terveik tervezetét, a magyar szakszervezetek álláspontja szerint nem lehet érdemi egyeztetés nélkül az EU-s támogatás felhasználásáról dönteni.

Nem csak országos, hanem ágazati érdekegyeztetésre is szükség van, melynek körét az Ágazati Párbeszéd Bizottságok meghatározzák. Nem dönthet a kormány önállóan a Magyarországnak járó, az éves magyar GDP mintegy 4 százalékát kitevő támogatási összegről a szociális partnerek bevonása nélkül. Ezt az egyeztetési  kötelezettséget az Európai Bizottság is elvárja!

Ezért felszólítjuk a kormányt arra, hogy haladéktalanul kezdje meg az érintett tagszervezetekkel a tárgyalásokat, mert az uniós követelményeknek megfelelően a részleteket nem önállóan, hanem széleskörű és alapos egyeztetési folyamatban kell kidolgozni!

www.szakszervezet.hu

Kapcsolódó cikkek

Még mindig nagyon veszélyes a mustgáz

2019. szeptember 26. 15:02
Egy napon belül két, szerencsés kimenetelű mustgázmérgezés történt Pakson – tette közzé a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az X-esek viszik a hátukon a cégvilágot

2019. július 19. 10:55
Az 1965 és 80 között született X generáció rendületlenül őrzi vezető szerepét a magyar vállalkozások körében, gyakorlatilag 20 éve cipelik a vállukon a cégvilágot - derül ki az Opten és az Emocionális Marketing Kft. közös kutatásából. Ez a másik oldalon azt jelenti, hogy az egyébként nyitottnak, innovatívnak és kreatívnak leírt Y generáció vállalkozó kedve mégsem olyan jelentős, mint ami ezekből a tulajdonságokból adódna.