Karantén idejére nem jár díjazás a munkajogász szerint

2020. február 28. 09:07
Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg díjazás, mert ez nem minősül fizetett távollétnek - mondta Viszló László munkajogász az MTI megkeresésére csütörtökön.

A munkajogi szakértő hozzátette: ugyanakkor ez egy vis maior helyzet, hiszen a munkavállaló önhibáján kívül nem tud munkába állni. Ilyenkora munkáltató dönthet úgy, hogy erre a kiesett időre a felek megállapodása alapján munkabért számol.

Betegszabadság, így táppénz ilyen esetekben nem jöhet szóba, arról a munkáltató nem dönthet, hiszen erre nem jogosult.

FOTÓ: KONCZ MÁRTON - ORIGO

Kollektív szerződés (ksz) rendezhetné ezt a kérdést, azonban Viszló László tudomása szerint még nem készült olyan kollektív szerződés, amely az egészségügyi karantén idejére járó díjazást, munkabérkifizetést rendezi.

A munkajogász közölte:a magyar jogrendszerben nincs az egészségügyi karanténra vonatkozó munkajogi szabály,ez egy új helyzet, amely - véleménye szerint - a későbbiekben szabályozást igényel.

origo.hu

Kapcsolódó cikkek

Kúria: Az egészségügyi szolgáltató felel a hátramaradt hozzátartozó eltartásáért is

2022. augusztus 26. 08:40
A Kúria friss eseti döntésében azt vizsgálta, hogy meddig terjed az egészségügyi szolgáltató felelőssége, amennyiben a páciens a szolgáltató felróható mulasztása folytán életét veszti. A döntés (BH2022.154.) részleteit az alábbiakban mutatjuk be:

Continental-ügy: megfélemlítés lenne a viselkedési kódex?

2021. szeptember 09. 11:25
Sztrájkoltak az elégedetlen munkavállalók, mert elegük van az őket sanyargató intézkedésekből