Erdők fontossága nő

2021. augusztus 30. 11:34
Új kutatási eredmények mutatják: az erdőkre nagyobb szükségünk van, mint gondoljuk, nemcsak szén-dioxidot nyelnek el ugyanis, hanem a felhőképződés elősegítésén keresztül a bolygófelszín lehűlésében is szerepet játszanak.
Erdők fontossága nő

Az nem újdonság, hogy az erdők nagyon fontos szerepet játszanak a klímaváltozás szabályozásában: rengeteg tanulmány szól arról, hogy megkötik a szén-dioxidot, ami a légkörben előforduló leggyakoribb üvegházhatású gáz, és aminek nagy részét mi pumpáljuk bele a levegőbe. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban nemcsak ezen keresztül segítik a klímaváltozás elleni harcot, hanem felhőképződéssel is, ami segít lehűteni a földfelszínt.

Image Credit: Viktorialvanets/Shutterstock.com

A kutatás nemcsak a szénmegkötést vizsgálta, hanem azt is, hogy a frissen telepített erdők hogyan befolyásolhatják a klímaváltozás alakulását. A szakértők szerint az erdők megnövelik a felhőtakaró méretét, ami hozzáad a hűtőeffektusukhoz is. Ez megváltoztathatja a narratívát az új erdők kapcsán – azok, akik azt mondják, hogy minél több erdőt kellene telepíteni, mégis igazat beszélnek, csak nem azokért az okokért, amikért eredetileg gondolták.

Az eredmények a legjobbkor érkeztek: nemrég adták ki ugyanis az IPCC legfrissebb jelentését, ami pozitív és negatív híreket is hozott. A pozitív része az eredményeknek az, hogy még van esélyünk a melegedést 1,5 Celsius-foknál megállítani, a rossz viszont az, hogy ehhez nagyon drasztikus intézkedésekre és nettó nulla szénkibocsátásra lenne szükség, ami egyelőre nem tűnik reálisnak. Jó hír, hogy az erdők a vártnál is többet adhatnak hozzá a klímaváltozás mérsékléséhez.

Bár a felhőtakaró hűtő és fűtő hatásai összetettek, az azért elmondható, hogy a nagy, sokáig fennmaradó felhők összességében hűtik a földfelszínt, és segítenek a globális felmelegedés ütemének csökkentésében. Ezért vannak törekvések például geomérnöki programokra is, amelyek azonban sokkal bizonytalanabbak – tekintve, hogy például a felső légkörben található felhők inkább benn tartják a hőt, és hozzájárulnak a felmelegedéshez, nem pedig gátolják azt.

Image Credit: Amilcare Porporato

Szerencsére az erdők által gyarapított felhőtakaró pontosan az, amire szükségünk van, és hűti a felszínt, nem pedig melegíti. A kutatók 2001-2010 közötti adatokat néztek át, és összehasonlították a az alacsonyan fekvő felhőtakarót azokon a területeken, ahol vannak erdők azokkal, amiken nincsenek. Az eredmények azt mutatták, hogy nemcsak több a felhő az erdős részeken, hanem korábban is jelenik meg a felhőtakaró, ami azt jelenti, hogy korábban is kezdi el visszatükrözni a napfényt.

A bolygónk felszínének fényvisszaverő képessége (albedója) egyébként nagyon fontos szerepet játszik a klímaváltozás ütemének lassításában, így érdemes erre is fókuszálni – a kutatás eredményei alapján többek között például faültetéssel és erdőtelepítéssel is.

nyitókép: Csortos Szabolcs – erdei patakmeder erdős völgy alján

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió Tanácsa következtetéseket fogadott el a 2020 utáni uniós Erdészeti Stratégiáról

2020. november 18. 08:44
Magyarország üdvözli a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása és javítása érdekében tett uniós intézkedéseket.

Rendkívüli: itt az EU javaslata a magyar vidék egyik legégetőbb problémájára

2020. július 03. 07:47
Határozott fellépést sürgetnek világszerte az energiaszegénységgel kapcsolatban. A jelenség leginkább a vidéki háztartásokat érinti és a felgyorsult világban gyakran egyre drasztikusabb formát ölt. Nem véletlen, hogy az energia ma már legalább akkora kincs, mint az arany. A klímafüggetlen Európai Unió 2050-es célkitűzése sem valósulhat meg az energiát érintő kérdések komolyabb megvitatása nélkül, ami az Európai Bizottság tavaly decemberben javasolt európai zöld megállapodásának egyik központi kérdése. Ez magában foglalja az energiaszegénység kezelését is, amelyre már körvonalazódnak a lehetséges megoldási alternatívák. A témában a közelmúltban (június 22-26.) tartottak háromnapos konferenciát Brüsszelben, Az Európai Unió Fenntartható Energia Hete (EUSEW) címmel, amelybe online formában több mint hatezren, köztük a HelloVidék újságírója is bekapcsolódott.