Erdők fontossága nő

2021. augusztus 30. 11:34
Új kutatási eredmények mutatják: az erdőkre nagyobb szükségünk van, mint gondoljuk, nemcsak szén-dioxidot nyelnek el ugyanis, hanem a felhőképződés elősegítésén keresztül a bolygófelszín lehűlésében is szerepet játszanak.
Erdők fontossága nő

Az nem újdonság, hogy az erdők nagyon fontos szerepet játszanak a klímaváltozás szabályozásában: rengeteg tanulmány szól arról, hogy megkötik a szén-dioxidot, ami a légkörben előforduló leggyakoribb üvegházhatású gáz, és aminek nagy részét mi pumpáljuk bele a levegőbe. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban nemcsak ezen keresztül segítik a klímaváltozás elleni harcot, hanem felhőképződéssel is, ami segít lehűteni a földfelszínt.

Image Credit: Viktorialvanets/Shutterstock.com

A kutatás nemcsak a szénmegkötést vizsgálta, hanem azt is, hogy a frissen telepített erdők hogyan befolyásolhatják a klímaváltozás alakulását. A szakértők szerint az erdők megnövelik a felhőtakaró méretét, ami hozzáad a hűtőeffektusukhoz is. Ez megváltoztathatja a narratívát az új erdők kapcsán – azok, akik azt mondják, hogy minél több erdőt kellene telepíteni, mégis igazat beszélnek, csak nem azokért az okokért, amikért eredetileg gondolták.

Az eredmények a legjobbkor érkeztek: nemrég adták ki ugyanis az IPCC legfrissebb jelentését, ami pozitív és negatív híreket is hozott. A pozitív része az eredményeknek az, hogy még van esélyünk a melegedést 1,5 Celsius-foknál megállítani, a rossz viszont az, hogy ehhez nagyon drasztikus intézkedésekre és nettó nulla szénkibocsátásra lenne szükség, ami egyelőre nem tűnik reálisnak. Jó hír, hogy az erdők a vártnál is többet adhatnak hozzá a klímaváltozás mérsékléséhez.

Bár a felhőtakaró hűtő és fűtő hatásai összetettek, az azért elmondható, hogy a nagy, sokáig fennmaradó felhők összességében hűtik a földfelszínt, és segítenek a globális felmelegedés ütemének csökkentésében. Ezért vannak törekvések például geomérnöki programokra is, amelyek azonban sokkal bizonytalanabbak – tekintve, hogy például a felső légkörben található felhők inkább benn tartják a hőt, és hozzájárulnak a felmelegedéshez, nem pedig gátolják azt.

Image Credit: Amilcare Porporato

Szerencsére az erdők által gyarapított felhőtakaró pontosan az, amire szükségünk van, és hűti a felszínt, nem pedig melegíti. A kutatók 2001-2010 közötti adatokat néztek át, és összehasonlították a az alacsonyan fekvő felhőtakarót azokon a területeken, ahol vannak erdők azokkal, amiken nincsenek. Az eredmények azt mutatták, hogy nemcsak több a felhő az erdős részeken, hanem korábban is jelenik meg a felhőtakaró, ami azt jelenti, hogy korábban is kezdi el visszatükrözni a napfényt.

A bolygónk felszínének fényvisszaverő képessége (albedója) egyébként nagyon fontos szerepet játszik a klímaváltozás ütemének lassításában, így érdemes erre is fókuszálni – a kutatás eredményei alapján többek között például faültetéssel és erdőtelepítéssel is.

nyitókép: Csortos Szabolcs – erdei patakmeder erdős völgy alján

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

EU javasolt Erdészeti Stratégiája magyarul

2021. szeptember 13. 08:26
Az Európai Bizottság a július közepén bemutatta és elfogadásra javasolta az új 2030-ra vonatkozó erdészeti stratégiát. Az eddig csak angolul elérhető javaslatot az EU összes nyelvére lefordították, így pár napja már már magyarul is olvasható.

Fakitermelés robottal

2021. június 03. 11:50
Az FPInnovations automatizált fakitermelési projektjével teljes sebességgel halad előre az erdészeti gépek új korszakába lépéshez. A cél: egy napon át teljesen önállóan működjön a gép.