Érik a lakossági vízdíjak emelése

2024. február 15. 14:38
A vállalkozásoknál februárban emelték meg a vízdíjakat, de ez is kevés lehet, hogy a rezsicsökkentett lakossági árazás megmaradjon. A rendszerbe az idén csak annyi plusz forrás érkezik, amennyi messze nem elegendő a katasztrofális helyzetbe került vízhálózat megfelelő ütemű felújítására, az Állami Számvevőszék szerint a víziközmű-ágazat vesztesége 25-50 százalék között mozog. A kormány tavaly már ígéretet tett a vízdíjak felülvizsgálatára, de egyelőre nem tettek bejelentést az árszabás átalakításáról.
Érik a lakossági vízdíjak emelése
A magyarországi víziközműrendszer jelenleg katasztrofális helyzetben van, és a vállalkozásokra érvényes februári vízdíjemelés ellenére sem érkezik elegendő forrás a hálózat megfelelő felújítására. A kormány a víziközműszektor államosítása mellett döntött, miközben az akkugyáraknak százmilliárdokat fordít víziközmű-fejlesztésekre – derül ki a 24.hu cikkéből.
 
A tavalyi állami támogatások is csak a szolgáltatók működőképességét tartották fenn, és a víz- és csatornadíjak befagyasztása miatt a cégek csődközeli helyzetbe kerültek.
 
AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK ADATAI SZERINT AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT VESZTESÉGE 25-50 SZÁZALÉK KÖZÖTT MOZOG, SOK A CSŐTÖRÉS, ORSZÁGSZERTE PEDIG EGYRE ROSSZABB MINŐSÉGŰ A VEZETÉKES IVÓVÍZ.
 
A lap szerint kormány által bevezetett céges díjemelések csak rövid távú megoldást jelentenek, és a háttérben zajlik a rendszer államosítása. A Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap létrejöttével a cégeknek kompenzációs alapot kell finanszírozniuk, ami segíthet a hálózati veszteség csökkentésében és a rendszer megújításában. Azonban az idén beérkező források még mindig alig elegendőek ahhoz, hogy megfelelő ütemben lehessen megújítani a víziközmű-hálózatot, különösen, ha a tervezett fejlesztéseket és az ÁSZ által jelzett 3775 milliárd forintos felújítási igényt vesszük figyelembe.
 
CSAK TAVALY MINTEGY 150 MILLIÁRD FORINTNYI ÁLLAMI TÁMOGATÁSRA VOLT SZÜKSÉGÜK A MAGYARORSZÁGI VÍZIKÖZMŰCÉGEKNEK AHHOZ, HOGY MŰKÖDŐKÉPESSÉGÜKET FENT TUDJÁK TARTANI.
 
A magyarországi víziközműszektorban jelenleg az állami és önkormányzati cégek közötti tulajdonosi struktúra egyenetlen, és az önkormányzati cégek nagy része nehéz anyagi helyzetbe került. A kormány által bejelentett támogatási programok elsősorban az állami cégeket célozzák meg, és az önkormányzati cégek az államosítás felé haladnak. Az előrejelzések szerint a víziközműszektor hosszú távon teljesen államosítva lehet, hasonlóan a hulladékgazdálkodási rendszerhez és az autópálya-kezelőkhöz.
 
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az akkumulátorgyáraknak szánt költségvetési támogatások a víziközmű-fejlesztésekre irányulnak, miközben az ivóvízhálózat széthulló állapotban van. A politikusok és szakértők szerint a kormánynak szüksége van egy átfogó és hosszú távú stratégiára a víziközműszektor megújítására és fenntartható fejlesztésére.
 
A kormány tavaly áprilisban jelentette be, hogy hálózatfejlesztésre készül a víziközmű-hálózat esetében, valamint országszerte összehangolja a díjszabást. Az indoklás szerint a sok esetben három-négyszeres árazáson belüli különbséget akarják megszüntetni, mindez pedig a vízdíjak és a csatornaköltségek emelkedésével járhat. A rezsicsökkentés miatt 2013 óta a göngyölt inflációs hatás körülbelül 70 százalékos lehetett, miközben a cégek kénytelenek voltak változatlan, rögzített áron adni a vizet a lakosságnak és az intézményi szereplőknek.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága is tárgyalta a földadóval kapcsolatos törvénymódosító javaslatot

2023. június 01. 13:06
Nem plusz teherrel kell nehezíteni a gazdák munkáját, hanem segítséget kell nyújtani nekik.
 
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága is tárgyalta a földadóval kapcsolatos törvénymódosító javaslatot – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda csütörtökön.
 

Mitől lesz jobb az élet vidéken?

2023. július 06. 11:24
Kezdődik a LEADER helyi fejlesztési stratégiák újratervezése. Hogy tényleg jobb lesz-e ettől vidéken élni, az kérdés, de a cél ez lenne.
 
Az eddigiekhez hasonlóan az új támogatási rendszerben is folytatódik a LEADER program, amely a vidéki kistelepülések önkormányzatai, vállalkozói és civil szervezetei számára nyújt lehetőséget kisléptékű vidékfejlesztési, vállalkozásfejlesztési projektek megvalósítására.