Erre kell figyelni mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazásakor

2017. május 24. 08:22
Az egyszerűsített foglalkoztatás és ezen belül is a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka olyan különleges munkaviszony, amely alapján a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkás nem lesz biztosított. Az alábbiakban összefoglalva bemutatjuk a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazására vonatkozó fontosabb szabályokat, és ezen keresőtevékenység esetén fizetendő közterheket.

Határozott időre létrejött munkaviszony

Két törvény is rendelkezik a mezőgazdasági, turisztikai idénymunkások foglalkoztatásáról. Egyrészt az egyszerűsített foglalkoztatásról (efo) szóló 2010. évi LXXV. törvény, másrészt a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.).

Az efotörvény szerint mind a mezőgazdasági idénymunka, mind a turisztikai idénymunka határozott időtartamra jöhet létre azzal, hogy azonos felek között, mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkára kötött szerződés időtartama egy naptári éven belül nem haladja meg a 120 napot.

Meghatározza továbbá a törvény, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunkának minősülnek. A törvény alapján mezőgazdasági idénymunka a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a továbbfeldolgozás kivételével–, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre többet költünk egészséges élelmiszerekre

2017. május 16. 10:11
Az elmúlt három évben 359 milliárd forintot költöttek a magyarok egészséges, környezetkímélő és etikus élelmiszerekre, ezen belül egyre növekvő szegmens – 213 millió forint – a közösségi mezőgazdaságból származó élelmiszer – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Az eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget

2017. augusztus 09. 09:24
Az ÉFOSZ fenntartja azt az álláspontját, hogy néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget és a fogyasztók kelet-nyugati alapú megkülönböztetését. Meggyőződésünk, hogy az ÉFOSZ által képviselt, felelősen működő gyártók által jelenleg alkalmazott termékstratégiák megfelelnek a jogszabályoknak, az etikai normáknak és a piaci működés törvényszerűségeinek.