Évi két millió ember hal bele a munkájába

2021. szeptember 27. 09:20
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése szerint 2016-ban közel kétmillióan vesztették életüket munkájuk miatt és rengetegen kénytelenek később fogyatékossággal élni.
Évi két millió ember hal bele a munkájába

A munkával kapcsolatos veszélyek számos ember életét érintik károsan, olyannyira, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen elvégzett kutatásban igyekezett feltárni ennek pontos mértékét. A két szervezet pénteken tette közzé az ezzel kapcsolatos jelentést, ami szerint 2016-ban 1,88 millió dolgozó veszítette életét munkája következtében – olvasható a Reutersen.

A halálozások leggyakoribb oka, az összes munkával kapcsolatos halál 39,6 százalékát okozó túlságosan hosszú munkaidő volt, amit a részecskék, gázok, füstök belélegzése követett 24 százalékkal, míg harmadik legfontosabb tényezőnek az esetek 19,3 százalékáért felelős munkahelyi balesetek bizonyultak.
A fogyatékkal eltöltött életévek területén viszont már a legfőbb gondnak bizonyultak a munkahelyi balesetek, ám ezek terén is második helyen szerepel a túlságosan sok munkaidő, amit a foglalkozással járó ergonómiai tényezők követnek.

A munkával kapcsolatos ártalmak és halálozások leginkább Délkelet-Ázsiát és a csendes-óceáni térség nyugati részét érintik. Bár a foglalkozási halálok globálisan abszolút értelemben csökkennek, ez a népesség növekedése miatt arányosan alacsonyabb halálozást jelent. 

A kutatás 2016 mellett 2000-t  és 2010-et vizsgálta és Magyarország esetében arra jutott, hogy 2000-ben 1951-en, 2010-ben 1840-en, míg 2016-ban 1897-en haltak meg hazánkban a munkájuknak köszönhetően, némileg ellentmondva a nemzetközi trendnek.

 
 
www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása

2019. február 27. 10:27
Tovább csökkent a halálos munkabalesetek száma az agráriumban

Csökkent a munkabalesetek száma

2020. október 07. 09:01
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya közé tette tájékoztatóját a 2020. I. félévi munkabalesetek alakulásáról. A munkabalesetek csökkentek, ám ez részben a járvány hatásának is tulajdonítható.