Évi négyszázmilliárdot és dolgozókat vesztenek a magyar cégek, de a rémálom még nem ér véget

2024. február 29. 16:41
Hiába figyelmeztetnek a szakszervezetek és a gazdasági elemzők, a kormányzat egyelőre nem tudott konkrétumokat ígérni a munkahelyi balesetek érdemi visszaszorítása érdekében. Pedig a tragédiák mellett komoly nemzetgazdasági veszteségei is vannak a kérdésnek.
Évi négyszázmilliárdot és dolgozókat vesztenek a magyar cégek, de a rémálom még nem ér véget
Az Economx cikke alapján fordult írásbeli kérdéssel a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési képviselő Nagy Márton István nemzetgazdasági miniszterhez, annak érdekében, hogy választ találjunk arra a kérdésre, hogyan lehetséges az, hogy ötnaponta történik Magyarországon halálos munkahelyi baleset. 
 
A miniszter nevében válaszoló Fónagy János államtitkár válaszában először megállapította, hogy a nemzeti kormányok erőfeszítéseinek is köszönhetően a halálos munkabalesetek száma jelentős mértékben csökkent - ami nem teljesen igaz, hiszen 2023-hoz hasonlóan 2012-ben is hatvankét tragédia történt, ami után viszont meredeken emelkedett a halállal végződő események száma.
Munkahelyi baleset: mi a munkáltató felelőssége? – ManutanBlog
Másrészt az államtitkár megjegyezte azt is, hogy a nemrég megjelent Munkavédelem Nemzeti Politikája (MNP) is olyan stratégiai célkitűzéseket tartalmaz, amivel hosszabb távon még tovább javulhatnak a munkakörülmények Magyarországon. Csakhogy a minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának legfrissebb adatai nem pont ezt tükrözik vissza. 
 
Hatnaponta biztosan történik egy tragédia
Legutóbbi cikkünkhöz képest most már a teljes 2023-as évre vonatkozó számokat is meg tudjuk mutatni. Eszerint idén ismételten húszezer fölé kúszott a munkahelyi balesetek száma (20 658), ami bár kevesebb, mint tavaly, de több mint, amennyi három évvel ezelőtt volt. 
Halálos munkabalesetből tavaly hatvankettő történt. Ez ugyan valóban az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke, azonban átlagosan még mindig kevesebb, mint hat nap telik el egy-egy tragikus esemény között.
Azonban azt még munkavédelmi főosztály is elismeri, hogy a halálos munkabalesetek esetén akár 30 százalékos különbség is lehet a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása szerint és a munkabaleset bekövetkezésének ideje szerint kimutatott munkabaleseti adatok között. A munkabaleseti jegyzőkönyvek munkavédelmi hatóság részére történő megküldési idejének eltolódása a jogvitákból eredő döntések meghozatala miatt történik.
 
Részletes elemzésekhez szükséges adatok csak a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvekből nyerhetők - utalnak arra, hogy a halálos balesetek valós száma a hivatalosnál magasabb lehet.
 
Brutálisan növekedett a súlyos csonkolásos balesetek száma
Összességében kevesebb, mint három százalékkal csökkent az előző évhez képest a munkabalesetek száma, azonban csonkolásos esetek aránya drasztikusan növekedett, amire nem szolgált magyarázattal a jelentés. 
Egyébként
  • a legtöbb baleset, 7 431 a feldolgozóiparban történt, a nemzetgazdasági ágak közül
  • második a szállítás, raktározás (2 923),
  • harmadik pedig a kereskedelem és gépjárműjavítás (2 355).
A legtöbb halálos baleset (20) az építőiparban történt, illetve hatvankét áldozatból hatvan férfi, kettő pedig nő volt. 
 
Nincs kiút?
A helyzetet súlyosbítja - ahogy arról portálunkat szakszervezeti vezetők is tájékoztatták -, hogy nem szerepelnek konkrétumok az MNP-ben. 
 
Miskéri László, az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) szerint az új munkavédelmi politika tényleg nagyon jól hangzik és nagyon szépen megfogalmazták benne a célokat, és hogy mennyire fontos az egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet kialakítása, azonban
 
ennek megvalósítását gyakorlati szempontból nem látja az OMB munkavállalói oldala.
Munkahelyi baleset - Baleseti Kártérítés
A LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője felidézte azt is, hogy bár a Bizottságot három oldal alkotja, a beterjesztő kormányzat mellett a munkáltatók és a munkavállalók, ám az érdekvédők által delegált szakértők meglátásai sokszor nem köszönnek vissza a jogszabályokban, ez történt az új munkavédelmi politika kapcsán is.
 
A szakszervezeti jelzésekre válaszul a kormányzat egyszerűen megváltoztatta a vonatkozó munkavédelemről szóló törvényt. Amíg az Országos Munkavédelmi Bizottság az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó érdekegyeztető tevékenysége keretében részt vehetett a munkavédelem nemzeti politikájának, annak végrehajtását szolgáló éves intézkedési és ütemterveknek a kialakításában, értékelésében és felülvizsgálatában, addig ezentúl már csak a munkavédelem nemzeti politikájának kialakításában és értékelésében működhet közre.
 
Ezzel kifogták a szelet a vitorlából
– utalt Miskéri László arra, ahogy gyakorlatilag lefokozták a kormányzat részéről azt a Bizottságot, amelynek deklarált feladata a munkavállalók egészséges munkakörnyezetének védelme, drasztikusabban megfogalmazva: a tragédiák elkerülése.
 
László Zoltán, a VASAS Szakszervezeti Szövetség alelnöke pedig arra figyelmeztetett, hogy a munkavédelmi politikában megfogalmazott kérdések, gondolatok fontosak, ezt nyilvánvalóan azok is tudják, akik megalkották ezt a munkát, de hogy ennek a gyakorlatban történő kivitelezése, a gyakorlathoz való igazítása hogyan valósul meg, az nem látszódik.
 
Már nem titkolja a kormány: nagy veszélyben vannak a magyar munkavállalók
Olyan drámai a helyzet, hogy már a kormányzatnak is lépnie kellett: ITT VANNAK A LEGNAGYOBB KOCKÁZATOK!
 
A nemzetgazdaság számára is komoly veszteség
A tétlenség kockázatára figyelmeztetett a Makronóm Intézet kutatása is, amelyre egyébként a Munkavédelem Nemzeti Politikája is hivatkozott. 
 
A gazdasági elemzők számítása szerint 2022-ben Magyarországon bekövetkezett munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések jelentős, összesen 382,1 milliárd forintot kitevő társadalmi költséget okoztak. Ezen belül
  • a vállalatokat érintő költség megközelíti a 248,1,
  • a háztartásokat terhelő a 10,4, míg
  • az államháztartást terhelő a 123,7

milliárd forintot.

A KSH adatai alapján a munkavállalók 2022-ben 1,174 millió táppénzes napot vettek ki munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés nyomán.
Csak a halál biztos? - Munkahelyi balesetek Magyarországon - Portfolio.hu
A Makronóm szerint ez mindössze egyetlen év alatt 232,5 milliárd forinttal csökkentette a hazai vállalatok által előállított bruttó hozzáadott értéket.
 
forrás: liganet.hu/economx.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!

2023. július 14. 12:02
Spanyol mintára Magyarországon is megalakult egy női pásztorközösség, mely a Nők a pásztorságban nevet viseli.
 
A csoport egyik célja, hogy egymást támogatva kilépjenek az árnyékból és saját személyes történeteiken keresztül megmutathassák ma már ritkának és egyedinek számító tudásukat a világnak. A csoport alapítója, Sáfián Lászlóné Ibolya a bugyi termelőszövetkezetben kezdett pásztorkodni férje mellett. Itt ritkaságnak számított a női juhász, pedig már édesanyja is lóhátról terelte a marhákat édesapjával – írja a HVG.

VÁROSI ERDŐK A FORRÓSÁG ELLEN

2023. augusztus 29. 11:13
A városi erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait, élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban is– közölte Nagy István agárminiszter, a közösségi médiában közzétett videójában.
 
A tárcavezető arról beszélt, hazánkban az erdők azok, amelyek elsősorban felelnek a széndioxid-megkötéséért, a jó levegőért és hatékonyan segítik az átlaghőmérséklet csökkenését. A forró nyári hónapokban különösen a városi területeken nagy a szerepük, hiszen a beépítettség miatt itt hatványozottan érvényesülnek a klímaváltozás negatív időjárási következményei.