Exodus lesz Oroszországban? - A fiatalok több mint fele kivándorolna

2019. november 27. 08:45
A 25 év alatti orosz fiatalok több mint fele szeretne kivándorolni - derült ki a Jurij Levada Független elemző központ kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

A most közölt adatok szerint az oroszok 21 százaléka szeretne állandó jelleggel külföldön élni. Májusban a válaszadóknak még csak 15 százaléka nyilatkozott így - idézi a kutatás eredményeit az MTI.

A közvélemény-kutatók által megszólaltatott 18 és 24 év közötti fiatalok 53 százaléka mondta azt, hogy emigrálni akar. Májusban ebből a korosztályból 37 százalék mondta ezt. A 25 és 39 év közötti oroszok 30 százaléka, a 40 és 54 év közöttieknek pedig 19 százaléka költözne el tartósan az országból. Az 55 év felettiek között ez az arány 7 százalékra csökken.

kivándorlási szándék főbb indítékai közé tartozik, hogy az emberek szeretnének jobb jövőt biztosítani gyerekeiknek (45 százalék), hogy elégedetlenek az orosz gazdaság színvonalával (40 százalék), vagy hogy jobb üzleti lehetőségeket látnak külföldön. 33 százalék az országban kialakult politikai helyzettel elégedetlen.

Sztyepan Goncsarov, a Levada-központ kutatója szerint a kivándorlási kedvre "ideiglenes és érzelmi hatást" gyakorolhatott a nyári ellenzéki megmozdulások elfojtása, de létezik egy tartós növekedési irányzat is, amely a romló gazdasági és politikai helyzetre adott reakció. A szakértő hozzátette, hogy az orosz fiatalok mobilitása a világtendenciának megfelelően magasabb, mint a többi nemzedéké.

Az oroszok 77 százaléka egyébként nem kívánja elhagyni hazáját.

A felmérést szeptember 26. és október 2. között végezték el egy 1601 fős országos reprezentatív listán.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Öt megyében tilos a tűzgyújtás!

2019. február 26. 08:45
Az elmúlt napok, hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már februárban elkezdődött a tavaszi erdőtűz szezon. 2019. február 25-től öt megyében, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Pest megyében, életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Ma nem létező szakmákra és piacképtelen végzettségekre képzünk

2019. október 11. 09:41
Élménytanulás, tapasztalatszerzés, pályaorientáció minderre szüksége van a fiataloknak ahhoz, hogy sikerrel induljanak el a munkaerőpiacon. Utóbbi sikernek az is kulcsa, hogy az oktatási rendszer által nyújtottak és a munkaerőpiac elvárásai közelebb kerüljenek egymáshoz. Az Európai Unióban jelenleg a 15 és 24 év közötti fiatalok 15%-a nem tanul és nem is dolgozik, sőt van olyan tagállam, ahol a fiatalok munkanélküliséges megközelíti a 30%-ot. Magyarországon a legutóbbi KSH adat szerint 10%-os munkanélküliségről beszélhetünk ebben a korosztályban. A készségfejlesztésben látja a kulcsot a United Way Magyarország, amelynek kétéves programja is zajlott középiskolás fiatalok körében „Vedd a kezedbe a jövőd!” címmel, illetve erről beszélgettek szakértők a Munkavállalói és vállalkozói kompetenciafejlesztés a diákévek alatt című konferenciájukon.