Exodus lesz Oroszországban? - A fiatalok több mint fele kivándorolna

2019. november 27. 08:45
A 25 év alatti orosz fiatalok több mint fele szeretne kivándorolni - derült ki a Jurij Levada Független elemző központ kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

A most közölt adatok szerint az oroszok 21 százaléka szeretne állandó jelleggel külföldön élni. Májusban a válaszadóknak még csak 15 százaléka nyilatkozott így - idézi a kutatás eredményeit az MTI.

A közvélemény-kutatók által megszólaltatott 18 és 24 év közötti fiatalok 53 százaléka mondta azt, hogy emigrálni akar. Májusban ebből a korosztályból 37 százalék mondta ezt. A 25 és 39 év közötti oroszok 30 százaléka, a 40 és 54 év közöttieknek pedig 19 százaléka költözne el tartósan az országból. Az 55 év felettiek között ez az arány 7 százalékra csökken.

kivándorlási szándék főbb indítékai közé tartozik, hogy az emberek szeretnének jobb jövőt biztosítani gyerekeiknek (45 százalék), hogy elégedetlenek az orosz gazdaság színvonalával (40 százalék), vagy hogy jobb üzleti lehetőségeket látnak külföldön. 33 százalék az országban kialakult politikai helyzettel elégedetlen.

Sztyepan Goncsarov, a Levada-központ kutatója szerint a kivándorlási kedvre "ideiglenes és érzelmi hatást" gyakorolhatott a nyári ellenzéki megmozdulások elfojtása, de létezik egy tartós növekedési irányzat is, amely a romló gazdasági és politikai helyzetre adott reakció. A szakértő hozzátette, hogy az orosz fiatalok mobilitása a világtendenciának megfelelően magasabb, mint a többi nemzedéké.

Az oroszok 77 százaléka egyébként nem kívánja elhagyni hazáját.

A felmérést szeptember 26. és október 2. között végezték el egy 1601 fős országos reprezentatív listán.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Amikor a postán kitett papírkosár is adattvédelmi probléma

2019. június 12. 07:57
Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) jelentős bírságot helyez kilátásba arra az esetre, amennyiben az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó nem tartja be a rendeletben foglaltakat. A csillagászati mértékű bírságoktól való félelem a vállalkozásokat sok esetben abszurd döntések meghozatalára készteti, melyek mögött általában félreértések húzódnak meg. Ezen túlmenően az élet is produkál olyan helyzeteket, amelyek a jog tükrében egyszerűen nem kezelhetőek. Ezekből válogatunk az alábbiakban:

8 világhírű magyar termék, amit a külföldiek is imádnak

2019. július 12. 08:59
Azt, hogy a kürtőskalács, a gyulai kolbász és a gulyás minden idelátogató turista bakancslistájának alapját képezi - sok más hungarikummal együtt-, nem újdonság. Léteznek azonban még szép számmal olyan hazai termékek, amelyek Magyarországon kívül is hatalmas rajongótáborral rendelkeznek. A díjnyertes és méltán népszerű italok és ételek között találunk több százéves receptek alapján készülő likőrt és csak néhány éve bemutatkozott ütős csiliszószt, kézműves csokoládét és balatoni fagyit is.