Extrém hideg: a forró tea adómentes, de a kávé nem az

2018. február 27. 07:59
Vörös-kód riasztás figyelmezteti a lakosságot, hogy tavasz helyett napokig tartó szokatlan hideg lesz. Mi a teendőjük a hóban, fagyban, hidegben dolgozók munkáltatóinak?

Az egészséges és biztonságos munkavégzési feltételek megvalósítása érdekében minden munkáltató köteles a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.), valamint a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet betartására.

Az Mvt. a munkáltatók számára kötelezően előírja, hogy a munkavállalókat el kell látni a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközökkel, továbbá a munkakörülményektől függően gondoskodni kell a szélsőséges időjárás okozta egészségkárosodás megelőzését célzó munkaszervezésről, szolgáltatásokról. Meg kell határozni a védőfelszereléseket, azok használatára a munkavállalókat ki kell oktatni és a használatukat meg kell követelni.

A munkáltató köteles biztosítani a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságát, védőképességét, kielégítő higiénés állapotát, szükséges tisztítását, karbantartását, javítását, pótlását, ennek teljesítése helyett a munkáltató nem adhat pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak. További előírás, hogy minden munkavállaló részére biztosítani kell megfelelő mennyiségű, az egészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet, a szabadtéri munkahelyen, hideg napokon történő munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő melegedési lehetőséget, védőitalt. A munkavállalónak jogában áll mindezeket megkövetelni, mulasztás esetén a munkavédelmi hatósághoz fordulhat az előírások betartása érdekében.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Meghatározó a mezőgazdaság teljesítménye, eredményes az agrárexport

2017. június 26. 08:19
A magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt években kedvező folyamatok indultak, az ágazat folyamatosan erősödik, ami a külpiaci eredményekben is tükröződik. Az agrárexport 2016-ban 8037 millió euró volt, 38 százalékkal több, mint 2010-ben – fogalmazott interpellációra adott válaszában a földművelésügyi miniszter a parlamentben.

Mostohán bánt a kormány egyes béren kívüli juttatásokkal

2018. április 06. 07:38
„Kétségtelen, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb változása előtt állunk a juttatások területén, mely a munkáltatóknak, szolgáltatóknak is feladatot ad” - nyilatkozta portálunknak Fata László cafeteriaszakértő annak kapcsán, hogy az Országgyűlés kedden elfogadta a 2017-re vonatkozó cafeteria szabályokat. Ezekből kiderül, hogy a kormány egyes juttatásokkal mostohán bánt, mert magasabb adó mellett adható például a helyi bérlet, önkéntes pénztár, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés, étkezési utalvány. Ugyanakkor kedvező adó mellett lehet majd plusz pénzt adni a dolgozóknak. Továbbá a munkáltató teljesen adómentesen „szállhat be” a dolgozó óvodai vagy albérlet költségeibe.