Extrém hideg: a forró tea adómentes, de a kávé nem az

2018. február 27. 07:59
Vörös-kód riasztás figyelmezteti a lakosságot, hogy tavasz helyett napokig tartó szokatlan hideg lesz. Mi a teendőjük a hóban, fagyban, hidegben dolgozók munkáltatóinak?

Az egészséges és biztonságos munkavégzési feltételek megvalósítása érdekében minden munkáltató köteles a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.), valamint a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet betartására.

Az Mvt. a munkáltatók számára kötelezően előírja, hogy a munkavállalókat el kell látni a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközökkel, továbbá a munkakörülményektől függően gondoskodni kell a szélsőséges időjárás okozta egészségkárosodás megelőzését célzó munkaszervezésről, szolgáltatásokról. Meg kell határozni a védőfelszereléseket, azok használatára a munkavállalókat ki kell oktatni és a használatukat meg kell követelni.

A munkáltató köteles biztosítani a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságát, védőképességét, kielégítő higiénés állapotát, szükséges tisztítását, karbantartását, javítását, pótlását, ennek teljesítése helyett a munkáltató nem adhat pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak. További előírás, hogy minden munkavállaló részére biztosítani kell megfelelő mennyiségű, az egészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet, a szabadtéri munkahelyen, hideg napokon történő munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő melegedési lehetőséget, védőitalt. A munkavállalónak jogában áll mindezeket megkövetelni, mulasztás esetén a munkavédelmi hatósághoz fordulhat az előírások betartása érdekében.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Termeléshez kötött támogatást kaphatnak 2017-től a burgonyatermesztők

2016. július 29. 08:12
Amennyiben Brüsszel is elfogadja, 2017-től a burgonya bekerülhet a termeléshez kötött támogatási körbe, így fellendülhet az utóbbi években csökkenő termelési kedv Magyarországon – mondta Czerván György az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-és Növényvédelmi Technológiai Bemutatóján, Nyírteleken.

Középpontban a kiváló minőségű magyar élelmiszer

2016. szeptember 08. 07:49
A kormány és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) célkitűzése az, hogy a magyar családok asztalára kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek. A Coop csoport törekvése ezzel a célkitűzéssel egybeesik, ezért is támogatja a szaktárca évek óta a Rallyt - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a rendezvény fővédnöke, a csütörtökön induló XI. Coop Rally beharangozó sajtótájékoztatóján.