Ez a traktor olyan könnyű, hogy járni tud a vízen

2016. október 07. 07:59
A vízen járás eddig nem tartozott a traktorok jellemző képességei közé, ám a cseh Mitas gumigyártó cég ezt a csodát is végrehajtotta néhány speciális terméke segítségével. Egy 88 lóerős, 4 tonnás Claas Axos 320-as gépet szereltek fel a világ legnagyobb mezőgazdasági abroncsaival, amelyekkel a meder aljának érintése nélkül „tempózott át” egyik oldalról a másikra.
 

Manapság egyre többet beszélnek a káros talajtömörödésről, amit általában a nagy tömegűtraktorokkal hoznak összefüggésbe. Tény, hogy a többszöri erőteljes taposás idővel meggátolja a víz és a levegő szabad áramlását, és ez könnyen oxigénhiányhoz, illetve a gyökerek növekedésének korlátozódásához vezethet. A szükségszerűen bekövetkező terméscsökkenésnek természetesen egyetlen gazda sem örül, ezért a gyártók különféle megoldásokat próbálnak kitalálni a talajtömörödés elkerülésére. 


A gumihevederes járószerkezet alkalmazása megfelelő módszernek tűnik, és ezt a közelmúltban az Invest Kft. látványos szántóföldi demonstrációja is bizonyította. Libatojást ástak el mindössze néhány centiméteres mélységbe, majd egy 26 tonnás Case IH Quadtrac 620-as erőgéppel hajtottak rajta keresztül. Szinte hihetetlen, de a törékeny próbatárgy épségben került elő a vékony takaróréteg alól. Nem véletlenül: az óriástraktor egy négyzetcentiméterre jutó 0,46 kg-os talajnyomása körülbelül azzal egyezik meg, amit egy felnőtt ember képes a maga 80 kg-os testtömegével produkálni.

Hasonlóan jó megoldásnak tűnik a flotációsnak nevezett abroncsok használata is. Ezek olyan extrém széles, alacsony nyomású gumik, amelyek nemcsak jobban tapadnak, de a nagyobb felfekvőfelület révén a traktor súlyát is jobban eloszlatják, így kevésbé tömörítik a talajt. A svéd Trelleborg Csoporthoz tartozó Mitas látványos hollandiai bemutatója is a flotációs abroncsok e képességén alapult. A viszonylag kis méretű Claas Axos 320-as erőgép hátuljára 1220 mm széles 1250/50 R 32 SFT abroncsokat szereltek, míg előre 720 mm-es 750/55 R 30 SFT gumik kerültek. Az aránytalanul nagyméretű abroncsok 2,4 bar nyomás mellett 2157, illetve 685 liternyi levegőt tartalmaztak, így nem csoda, hogy képesek voltak a felszínen tartani a csurig tankolt, orrsúllyal és kezelővel együtt 4068 kg tömegű traktort. Nélkülük a gép alighanem a vízzel feltöltött medence aljára süllyedt volna, ám így, kissé esetlenül ugyan, „kutyatempóban” úszva, mégis magabiztosan evickélt át egyik oldalról a másikra. A flotációs abroncsok természetesen nemcsak vontatóknál, de kombájnoknál, pótkocsiknál, trágyaszóróknál és más nagy tömegű mezőgazdasági gépeknél is eredményesen használhatók.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Mérgezést okozhat a francia csemegekukorica

2016. október 17. 07:53
Ételmérgezés veszélye miatt Franciaországból származó csemegekukoricát vontak ki a forgalomból. A termékből Magyarországra is szállítottak, de nem került kereskedelmi forgalomba.

A Vidékfejlesztési Programban a munkahely-teremtő elképzelések élveznek elsőbbséget

2017. október 06. 11:24
A Vidékfejlesztési Programban (VP) főként olyan innovatív elképzelések megvalósítását támogatjuk, amelyek a munkahely-teremtést állítják középpontba – mondta a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese egy szakmai konferencián, Szarvason.