Megjelent az Őrségi Nemzeti Park monográfiája

2016. június 15. 09:38
Az Őrségi Nemzeti Park tájvédelemben és az őshonos fajták fenntartásában betöltött szerepét méltatta V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a nemzeti parkról szóló kétkötetes monográfia bemutatásakor.

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában 2016 májusában megjelent két kötetes impozáns kiadvány közel 1000 oldalon és 37 fejezetben mutatja be hazánk legfiatalabb nemzeti parkját.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

V. Németh Zsolt a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a kiadvány 28 szerző segítségével, mutatja be Magyarország legfiatalabb nemzeti parkjának történetét, a táj néprajzától, állat és növényvilágától a nyelvészetén át az Őrség vízrajzáig. Az államtitkár az Őrségi Nemzeti Park idei projektjei közül kiemelte a Natura2000 területek bemutatását, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a muraközi ló tartási, tenyésztési körülményeinek fejlesztését.

Kiemelte, a Natura2000 területek bemutatásánál a projektnek célja, hogy ezeken a területeken információs pontok valósuljanak meg, amelyek hálózatot alkotnak, a rendszer központja pedig Őriszentpéteren lesz. A program megvalósítása érdekében várhatóan még az év második felében kiírják a közbeszerzési eljárást, ezt követően jövőre indulhat el az építkezés. A beruházás értéke 230 millió forint.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy a nemzeti park 2002-ben alakult meg, területe 44 ezer hektár, a park saját kezelésű területeinek nagysága meghaladja az 5 ezer hektárt.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az országban egyedülálló módon csak az Őrségben maradt fenn a paraszti szálaló erdőgazdálkodás (a faállomány évről évre megismétlődő, szálankénti kitermelése, melynek során a faállomány lényegesen nem változik), ami természetvédelmi szempontból a legkedvezőbb gazdálkodási forma.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az igazgató beszédében kiemelte, hogy a nemzeti park sikerként könyvelheti el a magyartarka kihelyezési programot, melynek bemutatójára csütörtökön kerül sor Őriszentpéteren.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

A kárenyhítési alap 24 milliárdjából enyhítik a fagykárt

2016. április 29. 07:37
Eddig 960 termelő közel 5300 hektár területen jelentett fagykárt A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebből próbálják a gazdák jogos igényeit kielégíteni - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
 

Helyzetkép az élelmiszertermelés gazdálkodó szervezeteinek pénzügyeiről

2018. március 05. 08:03
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gondozásában megjelent Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek pénzügyi helyzete 2016 című információs kiadvány.