Ez az újdonság forradalmasíthatja a magyar mezőgazdaságot

2017. december 06. 07:42
Sokkal nagyobb területen van szükség precíziós gazdálkodásra Magyarországon ahhoz, hogy a mezőgazdaság versenyképes maradhasson. Sok gazdálkodó azonban még mindig tart az új technológiával működő eszközök használatától, pedig a jövőben megkerülhetetlen lesz az informatika alkalmazása az agráriumban. Nem véletlenül kapott a téma fontos szerepet a 2017-es siófoki Agrárszektor Konferencián.
 

A mezőgazdasággal foglalkozó országokat három csoportra lehet osztani – közölte Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója. Az egyik csoportba azok tartoznak, amelyek alacsony fajlagos költségek mellett nagy hozamot tudnak előállítani (például az USA). A másik csoport országai magas költségekkel magas hozamot állítanak elő (Franciaország és Németország), míg a harmadik csoport - ahová Magyarország is tartozik - a "térkép alján" helyezkedik el, vagyis magas költségekkel csak közepes hozamokat tudunk elérni. 

Ahhoz, hogy az ország visszanyerje a versenyképességét, szükség van a precíziós gazdálkodásra, amely valódi kapcsolatot teremt az egyes technológiai műveletek között egészen az alapműveléstől a betakarításig.

A precíziós gazdálkodás használatával átfedés- és kihagyásmentes megoldásokat lehet teremteni, a rendszer pedig akkor jó, ha minden termesztett növénynél nagy felületen tudjuk alkalmazni.

Az amerikai farmerek 85 százaléka használ valamilyen precíziós gazdálkodási rendszert – mondta Hadászi László. A magyarországi felhasználás egyik csoportját az automata kormányzás képviseli, amely lehetővé teszi az egyenes nyomvonalon történő munkavégzést, az éjszakai munkavégzést, valamint az automata táblavégi fordulókat. A szakember elmondta, hogy az automata kormányzással 4-5 százalékos megtakarítást képesek elérni a gazdálkodók. A KITE új traktoreladásainak több mint 60 százaléka már automata kormánnyal történik, ezen kívül az eladott vetőmaggépek két harmada is intelligens funkcióval felszerelt.

A precíziós gazdálkodás használatának másik csoportját az adatgyűjtés, az adatfeldolgozás és a döntéshozatal során használt eszközök jelentik Magyarországon, ilyen a differenciált inputanyag kijuttatás, a hozamtérképezés, az ajánlott technológiák beépítése (például a sor-sorköz megkülönböztetése).

Király István

Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese az IoT (Internet of Things) szerepéről beszélt a jövő gazdálkodásában. Ezek olyan eszközöket jelentenek, amelyek SIM-kártyát tartalmazó modemek segítségével működnek, így a hálózaton keresztül az egész ország területén lehet őket használni. Az IoT egyaránt segítheti a takarmányozási költségek csökkentését, hasznát vehetjük az állategészségügyben (bendőszonda), a biztonsági események előrejelzésében és az energiahasznosítás feltérképezésében is. 

A szakember megemlítette a Moocall-t, amelyet Skóciában használnak az állattenyésztésben. A vemhes tehenek farkára rögzített eszköz egy órával szülés előtt jelezni tud a gazdának, így elkerülhetők az újszülött állatpusztulások. A Vodafone Magyarországon is dolgozik az IoT eszközök fejlesztésén, egyik ilyen projekt a csirkeólak távfelügyelete a nap huszonnégy órájában.

Fischl Balázs

Fischl Balázs, az AgroVIR Kft. értékesítési vezetője a Farming 4.0-ról beszélt. Ez azoknak a ma rendelkezésre álló informatikai eszközöknek a halmazát jelenti, amelyeket az agráriumban alkalmaznak. Az Excel-tábláktól kezdve a gépek vezérléséig idetartozik minden olyan terület, ahol az informatikának bizonyos eszközeit felhasználva vezetik és működtetik a gazdaságot. 

A Farming 4.0 egyrészt megszünteti a papíralapú adminisztrációt, illetve abban a pillanatban, hogy az adat bekerült a rendszerbe, lehetővé teszi a különböző összefüggések vizsgálatát. A szakember elmondta, hogy az adatbáziselemzés irányába szeretnének elindulni, amely iránymutatás lehet a termelőknek, hogy akár a saját adataikkal, de a régióban lévő más cégek adataival is összehasonlíthassák a működést. A jövőben ugyanis megkerülhetetlen lesz az informatika használata az agráriumban, a legtöbb helyen már eleve digitálisan kérik az adatokat, így ugyanis sokkal gyorsabban, pontosabban és naprakészebben lehet azokat elemezni.

Pásztor Tamás

Pásztor Tamás gazdálkodó, a Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, ők évek óta automata kormányzást, sávműveléses rendszert, valamint két éve táblán belüli zónázást használnak. A precíziós gazdálkodásra főként azért tértek át, hogy  tehermentesíteni tudják dolgozóikat. Ugyanakkor a szakember szerint az embert nem lehet kiváltani, ha meg is jelennek majd a robottraktorok, inkább minőségi cserére lesz szükség a munkavállalók terén ahhoz, hogy kezelni tudják az új eszközöket.

Karpjuk György

A technológia alkalmazásával kapcsolatban a generációs feszültségek okozzák a legnagyobb problémát – mondta Király István. A szakember szerint az elkövetkező három évben a mezőgazdaság lesz az egyik olyan szektor, ahol a legnagyobb technológiai változás fog történni.

Fischl Balázs szerint a lényeg, hogy a gazdálkodók egy iratot csak egyszer fogjanak meg, mialatt a rendszer a háttérben teszi a dolgát. Száz százalékosan soha nem lehet majd kizárni az embert a mezőgazdasági munkákból, illetve nem lehet majd minden munkát robotokkal helyettesíteni - tette hozzá.

Karpjuk György, az Axiál Kft. GPS termékmenedzsre szerint túl magasak az elvárások a gazdálkodók részéről, és a precíziós gazdálkodás rendszerének legnagyobb korlátját az emberben látja. A támogatás ösztönzése e területen kevésbé jellemző, mint például a gépberuházásoknál. Fontos lenne a kormány és az Európai Unió szerepe a téma népszerűsítésében, ugyanakkor a szolgáltatóknak és a forgalmazóknak is komoly felelősségük van ebben.

Hadászi László tájékoztatott arról, hogy Magyarországon ma mintegy két millió hektárt művelnek olyan eszközökkel, amelyek valamilyen navigációra képesek. Nagy hiányosságai vannak azonban a precíziós gazdálkodás képzésének, és a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ahol van is képzés, nincs általános tanterv, amely alapján a fiatalok tanulhatnának.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjelentek a magyar nyelvű EIP-AGRI kiadványok

2016. március 11. 08:15
Az Európai Bizottság által az EIP-AGRI, valamint a Horizont 2020 működésével kapcsolatban publikált kiadványok már magyar nyelven is elérhetőek az EIP Service Point oldalán. Ezen kiadványok közérthető módon nyújtanak tájékoztatást az EIP Hálózatán keresztül elérhető jó gyakorlatokról, innovatív megoldásokról és a lehetséges finanszírozási forrásokról.

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

2018. november 05. 08:54
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.