Kulcsfontosságú a mezőgazdaság digitális átalakulása

2018. március 22. 10:19
A magyar élelmiszergazdaságban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál rejlik, amit digitális technológiák alkalmazásával lehetne kihasználni - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Nagykátán, az I. PREGA START konferencián.

Az FM szerdai közleménye szerint Czerván György a hangsúlyozta, hogy a precíziós gazdálkodás ma már olyan versenytényező, amely minden agrárgazdasági ágazatban, de különösen a nagyobb jövedelmet garantáló szántóföldi növénytermesztésben jelen van.

Hozzátette, hogy megkezdődött a magyar mezőgazdaság digitális átalakulását hosszú távon meghatározó Digitális Agrár Stratégia társadalmi vitája.

A közlemény szerint szenzorok, drónok és robotok segítségével a szántóföldi gazdálkodásban hektáronként 50-80 euró költségcsökkentést lehet elérni 5-15 százalékos termésátlag-emelkedés mellett, előrejelezhető a fagyveszély, automatikusan indítható a fagyvédő öntözés. A gyümölcs és szőlő precíziósan, GPS-technológiával telepíthető, a növényenkénti adatgyűjtés csökkenti a kijuttatott vegyszer mennyiségét, hatékonyabbá teszi a védekezést - írták. Hozzátették, hogy a drónok segíthetnek a talajnedvesség és a humusztartalom mérésében - egyes típusok akár a műtrágya és a vegyszerek célzott kijuttatására is képesek - az állattenyésztésben pedig az egyedi adatgyűjtés, ennek felhasználásával pedig az egyedi takarmányozás és gyógyszeradagolás is megoldható. A szenzorok adataival pontosan tervezhető az erdőtelepítés is - olvasható a közleményben.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

2017. augusztus 16. 10:28
A RASFF rendszeren ma délután érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett céggel, aki megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását. A NÉBIH laboratóriumában folyamatosan zajlanak a hazai célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A hivatal szakemberei 4 tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Csökkennek a terhek, nőnek a fizetések

2017. október 12. 10:35
Üdvözölték az érdekképviseletek, hogy jövőre 2,5 százalékponttal, 19,5 százalékra csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó. Az intézkedés ugyanis hozzájárul a bérek további felzárkóztatásához, valamint a vállalkozások fejlesztéseihez. A munkaadók további tehercsökkentést szorgalmaznak, a szakszervezetek pedig a munkavállalói terheket is mérsékelnék.