Ezek most a legnagyobb szakszervezetek Magyarországon

2019. február 28. 09:05
MÉDOSZ a 9. helyen áll a 2017. évi tagdíjbevétel alapján!
 
Összeszedték, melyek a legnagyobb tagdíjbevétellel rendelkező szakszervezetek jelenleg az országban.
 

A Policy Agenda évente feldolgozza a szakszervezetek beszámolóit. Ez alapján készíti el az ágazatonkénti kumulált és szakszervezetenkénti TOP-listát arról, hogy melyek a legnagyobb tagdíjbevétellel rendelkező szakszervezetek Magyarországon.

A magyar szakszervezeti mozgalom három szintből áll. A szakszervezeti tagdíjak ebben a rendszerben oszlanak meg. Az alsó szintet a munkahelyi szintű alapszervezetek jelentik, ezeket fogják össze - jó esetben - a középszintet képviselő ágazati szakszervezetek, és amelyek végül az országos érdekképviselet működése érdekében konföderációkba tömörülnek.

Vannak olyan struktúrák, ahol a munkahely és a konföderáció között nincsenek ágazati középszintek, és van arra is példa, hogy egy munkahelyi szervezet nem csatlakozik sem ágazathoz, sem konföderációhoz (pl. Audi Hungária Független Szakszervezet).

A Policy Agenda adatbázisa alapján 2018-ban 513 szakszervezet adott bevallást a működéséről. Ez a szám 2017-ben 597 volt. Köztük nagyon sok kis szakszervezet működik, amelyek talán néhány taggal rendelkeznek csak, ezek főleg munkahelyi szintű szervezetek.

Tagdíjbevételük alapján 24 olyan szakszervezet van, amelyik 50 millió forint feletti tagdíjról számolt be 2018-ban, számuk kettővel kevesebb, mint 2017-ben volt. A legnagyobb csökkenés az 5 millió forint alatti tagdíjjal rendelkezők esetében volt (357-ről 299-re csökkent a számuk).

Legnagyobb ágazatok: pedagógusok, villamosenergia-ipar, ipar

Nem feltétlenül jelent egy abszolút erősorrendet a tagdíjbevétel alapján történő rangsor. A tagdíj alapesetben a bruttó bér 1 százaléka, de sok szakszervezet „árversenybe” kezdett ennek kapcsán, és vagy „elléptek” az 1 százaléktól, vagy maximalizálták a tagdíjak mértékét.

A 2017-es adóbevallás alapján számítva a szakszervezeti tagok munkajövedelmük 0,76 százalékát fizették átlagosan szakszervezeti tagdíjra.

Egy ágazati szervezet valós nagyságáról nem feltétlenül ad információt az éves tagdíjbevétele. Ezért a Policy Agenda elkészítette az ágazati szövetségek, szervezetek szintjén a konszolidált tagdíjbevételi számítást. Ennek alapja az ágazati szervezet mérlege, az alapszabályában szereplő tagdíjszedés módja, valamint a jogi személyiséggel rendelkező munkahelyi szervezetek beszámolói.

https://privatbankar.hu/data/20190227_szaksz.jpg

Tagdíjbevétel alapján rendeztük (konföderációk kivételével) 
a 20 legnagyobb szakszervezetet. 
(A listában az ágazati szervezetek a konszolidált adat nélkül szerepelnek.)

 

Kapcsolódó cikkek

Jelentősen nőtt a magánegészségügyet használók aránya

2022. április 12. 08:30
Az EY hazai kutatása

Ekkora paradicsomfarm még nem épült a világon

2016. október 24. 08:29
Dél-Ausztrália főként sivatagjairól és tengerpartjáról híres. A part egyik – vagy kétszáz kilométeres öblében – van Port Augusta, ahol viszont most egy nagy paradicsomfarm létrehozásáról szólnak a hírek, de ez olyan farm, amelyhez az öntözővizet a tengerből veszik.