Ezeket a növényeket ültesd, ha folyamatosan szüretelni akarsz

2019. április 15. 07:52
Akárhányszor csipegethetjük, újra és újra megújulnak. Melyek ezek a szupernövények?

Igazán kényelmes megoldás a kertészkedőknek, ha olyan növényeket is ültetnek a kertben, amelyek a szüretelést követően azonnal teremni kezdenek újra.

De melyek is ezek a szupernövények, amik bőséges terménnyel látnak el minket?

Szépítsük kertünket egzotikus növényekkel
Néhány különleges növénnyel egyedivé és változatosabbá varázsolhatjuk kertünket

A teljesség igénye nélkül íme 5 folyamatosan szüretelhető kerti kedvenc:

Metélőhagyma

A metélőhagyma vagy snidling nagyban hasonlít az újhagymához. Vékony, hengeres alakú, hosszú, zöld levelű. Idénye kora tavasztól van, a tavasz első zöldülő hírnöke. A levágott levelek helyett újak fejlődnek, így egymás után többször is vágható belőle 2-3 cm-rel a hagyma felett.  Sok vizet igénylő növény, fényre nem érzékeny, hidegtűrő. Arra figyelni kell, hogy ne magozzon fel.

Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Bőséges C vitamin tartalmú növény, és a snidling is, mint a legtöbb hagyma, „kipucolja” a véráramot, és serkentően hat az emésztőrendszerre.

Zeller

Szerte a világon termesztik három változatban, ezek közül Magyarországon a gumósat.  Zöldjében viszonylag sok a C-vitamin, a foszfor és a mész, a szárzellerben pedig a B1- és B2-vitamint. Antioxidánsok is vannak benne, és ezek a párolt zöldségben sem bomlanak le. Legjelentősebb hatóanyaga a K-vitamin, emellett előnyös tulajdonsága a sok rost. Akárcsak a többi leveles zöldség esetén, a zellernél is érdemes kívülről befelé haladni a levelek lecsípésével,  akkor, amikor a növény eléri a 20 cm-t.

Fotó: Pixabay.com Bazsalikom

Már a neve is fenséges: királyian illatozó. Jellegzetes illatú és dús aromájú, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

A paprikák és a paradicsomok mellé kiváló társültetésre, mert segít távol tartani ezek kártevőit. A 30-50 centiméterre megnövő bokorról folyamatosan csipegethető az idősebb zöld, egészséges levél.

Spárga

A spárga a zöldségek királya, ünnepi és különleges étel. Magyarországon hasonlóan a többi európai országhoz már a 15–16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. Évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni. Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Enyhe vízhajtó, jó hatással van a teljes keringési rendszerre. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz. Bár évelő növény, legalább 2-3 termőidőszakra van szüksége, hogy szüretelhetővé erősödjön. Ha a hajtások legalább 15-16 cm magasak, érdemes lecsípni őket közvetlenül a tövüknél, a talaj felett. Ezzel további termésre ösztönözhető.

Pak choi, azaz bordáskel

Ha marad egy kis hely a veteményesben, növénykülönlegességekkel is próbálkozhatunk. Ilyen a pak choi, azaz bordáskel, a kínai kel rokona. Vetését fagymentes időszakban érdemes elkezdeni. Sok vizet igényel, szereti a hűvös, párás időt, Magyarországon azonban április közepe-vége előtt nem ajánlott ültetni. Októberig termeszthető. A mag kelésétől számított 30-35. napon már lehet szedni. A rendszeres szüretelések idején vagy néhány külső levelet csípj le, vagy vágy le egyszerre az összeset. Saláták népszerű összetevője, de másképp is felhasználható, például levesben vagy köretként.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

A vegetáriánus életmódon innen és túl

2019. július 17. 07:48
A vegetáriánus étrend – vagy inkább életmód – követőinek száma évek óta lassan, de kitartóan emelkedik. Azonban sem a lakosság, sem a szakértők körében nincs egységes álláspont a növényi alapú étkezés hasznosságát illetően.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

2020. július 08. 08:40
A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.