Ezt a gyümölcsöt edd, ha magas a vérnyomásod és a koleszterinszinted!

2024. március 13. 16:02
Az ananász rengeteg mindenre jó, és még szobanövénynek is gyönyörű!
 
Az ananászt sokan kedvelik, ám a legtöbben konzerv formájában, esetleg a hawaii pizzán találkoznak vele. Pedig ez a csodálatosan finom és egészséges gyümölcs ma már számos helyen érhető el friss formában is.
Ezt a gyümölcsöt edd, ha magas a vérnyomásod és a koleszterinszinted!
Ismerd meg az ananászt
Az ananász trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző, őshazája Dél-Amerika. A 19. századra hazánkban is elterjedt, sőt, az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelték, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek.
 
Az ananász levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, színük zöld, levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos. Az ananász a laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Nem szereti a túlöntözést, azonban 2-3 naponta bőséges öntözést igényel. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli, azonban nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy és fagyérzékeny növény, mely sarjhajtással szaporítható.
 
Az ananász a forró tartományokban üdítő ereje miatt kedvelt gyümölcs, melynek íze édes-savanyú, és szeletelve szokták fogyasztani. A trópusokon az ananász levéből megerjesztve gyümölcsbor, nanaja nevű likőr és szeszesital készíthető, Indiában pedig orvosságnak is használják. Európában legtöbbre a cukorsüveg fajtát becsülik, mely kúp alakú és sárgás színű, továbbá a jajagná-t, mely szintén sárgás húsú, de apróbb és tojásdad alakú, íze pedig igazán finom.
 
Az ananászt Brazíliában és Guyanában a földek körül ültetik és minden ápolás nélkül két év alatt gyümölcsöt hoz, míg Európában csak külön erre a célra berendezett ananász-tenyészőházakban nevelhető. Az ananászt, ha szállításra van termelve, nem szabad teljesen megérve metszeni. Papírba csomagolva, szellős hideg helyen nyáron 3-4 hétig, télen 6 hétig lehet eltartani.
 
Ezért egyél sok ananászt
Az ananász számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban, amelyből 10 dkg gyümölcsben 18 mg-ot találunk. Az ananásznak alacsony az energiatartalma. Tartalmaz egy enzimet, a bromelint, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését.
 
Az ananász frissességét levélkoszorúja mutatja meg. Minél illatosabb a gyümölcs, annál finomabb, így ez alapján válasszuk ki, ha meg fogjuk vásárolni. A gyümölcs színe azonban ne befolyásoljon minket a vásárláskor, ugyanis az függhet egyrészt az érési foktól, amely a gyümölcs alján található bogyók közepénél kezdődik és a levélkorona felé halad, másrészt a származási helytől, és éghajlati tényezőktől is.
 
Az ananászt sokszor emlegetik zsírégető gyümölcsként is, a cukortartalma miatt azonban óvatosan bánjunk vele. Az ananász egyik legismertebb előnye az emésztés-elősegítő képessége. A bromelainban gazdag ételek nem csak az emésztést segítik, de csökkentik a reumás, ízületi fájdalmakat is, sőt, még a stressztűrő képességünket is javíthatja, hiszen a szerotonin képződéséhez szükséges triptofán nevű aminosavat nagy mértékben tartalmazza.
 
Az ananász magas mangán tartalma segít megőrizni a csontok szilárdságát. Az ananászban található bromelainnak köszönhetően gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását, és segít az edzés utáni izomfájás és zúzódások esetében is.
 
De egy csésze vágott ananász biztosítja a napi C-vitamin-szükségletünket is, segítve ezzel immunrendszerünket. Mivel a gyümölcsben nagyon sok antioxidáns van, gyulladáscsökkentő, gátolja a daganatok növekedését és csökkenti az asztma és az allergia kialakulásának esélyét. Májvédő, vírus- és baktériumellenes hatása mellett az ananász jó hatással van a szívre és az érrendszerre.
 
Az ananász gyümölcsében és szárában található fehérjeemésztő enzim, a bromelain segíthet lebontani az artériákban lévő koleszterinplakkokat, emellett rost-, kálium- és C-vitamin-tartalma miatt is jót tehet a szív egészségének.
 
A rostok segítenek a vérnyomáscsökkentésben, a rossz koleszterinszint csökkentésében és hozzájárulnak az egészséges emésztéshez és a bélrendszer általános egészségéhez.
 
Azonban természetesen itt is fontos a mértékletesség. Ha ugyanis túl sok ananászt eszünk, aggasztó tünetek jelentkezhetnek a szervezetben. A túlzott C-vitamin-bevitel váratlan hatást gyakorolhat a bélrendszerre, azaz hányingert, hasmenést vagy gyomorégést okozhat, de még bőrkiütéshez is vezethet. A vérhígító gyógyszert szedőknek óvakodniuk kell a túl sok bromelain fogyasztásától, mivel ez az enzim befolyásolhatja a véralvadást. Ha pedig ananászlét fogyasztunk, ügyeljünk a káliumszintre, különösen, ha veseproblémáink vannak.
 
Így nevelj otthon ananászt
Az ananász igazán dekoratív szobanövény, két méter szélesre és egy méter magasra is képes megnőni, és túl bonyolult gondozást sem igényel. Az ananász a broméliák családjába tartozik és több mint 1600 faja létezik. Vastag levéltölcséréből hosszú száron ülő virág emelkedik ki. Leginkább az Ananas comosus Variegatus-szal találkozhatunk.
ananász szobanövény
A hagyományos növénnyel szemben ennek a változatnak sárgás szélű, középen sötétzöld csíkos levelei vannak, rozettája kisebb, mint a gyümölcstermő növényé, virágot is hoz, amelyből végül gyümölcs fejlődik. A közönséges ananász meglehetősen lassan nő. Az ananász élete során csak egyszer virágzik, majd elpusztul. Azonban gondoskodik az utánpótlásról, hiszen a virágzás előtt a terméskocsány csúcsán új levélrózsás növény alakul ki, amelyet a szaporításhoz felhasználhatunk.
 
Az ananász egész éven át kedveli a világos, napos és meleg helyet, télen a növény minimális hőmérséklet igénye 15-18 Celsius-fok. Nyáron az ananász sok vizet igényel, és a rozetta közepét is öntözhetjük, sőt, kedveli, ha az igazán nagy melegben vízzel permetezzük. Havonta egyszer adjunk neki trágyát, de csak a földre és ne a tölcsérre. Télen ezt hagyjuk ki. Az ananász tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földet igényel, és mivel a virágzást követően nem él tovább, átültetni sem szükséges. Az anyanövény általában új rozettákat hoz, amelyeket március-áprilisban óvatosan vegyünk le és ültessünk el.
 
Az ananász tehát szép is, finom is, egészséges is, úgyhogy mindenképp megéri gyakran fogyasztani.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rekordmagasságban az európai cukorárak

2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
 
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.
 

A MAGYAR ÉLELMISZEREK EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI EXPORTJÁRÓL TÁRGYALT WASHINGTONBAN NAGY ISTVÁN AGRÁRMINISZTER

2023. május 10. 08:32
A magyar víziszárnyasok amerikai exportjáról és a mangalicasonka szállításának lehetőségeiről is tárgyalt az Egyesült Államokban a magyar agrárminiszter kedden.
 
Nagy István amerikai látogatásának második napján a tudományos együttműködésekről, az egyetemi képzések akkreditálásáról, kölcsönös elfogadásáról is egyeztetett az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszter-helyettesével.