Fejlesztésekért cserébe kivezeti az állam a hírközlési közműadót – fontos megállapodást írt alá a kormány a Telekommal

2023. szeptember 15. 13:54
A kormány és a Magyar Telekom között lérejött megállapodás értelmében a német társaság 2024-től kezdődően 1 millió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot építi ki 4 év alatt, továbbá hogy 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát. Cserébe az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2015. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.
 
Fejlesztésekért cserébe kivezeti az állam a hírközlési közműadót – fontos megállapodást írt alá a kormány a Telekommal
A lakosság és a vállalkozások digitális kompetenciáinak növelése; a vállalkozások versenyképességének elősegítése; a digitális megoldások integráltságának fokozása; a K+F és innovációs tevékenység erősítése; valamint az egyetemi együttműködések előmozdítása érdekében a mai napon Magyarország kormánya és a Magyar Telekom közös nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyet a kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a Magyar Telekom részéről Rékasi Tibor vezérigazgató írt alá – tájékoztatott az eseményről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A nyilatkozat aláírására Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatójának jelentlétében került sor, a Karmelita kolostorban.
 
Ki kell használni a technológiai fejlődést, amely egyik eredményes és hatékony eszköze lehet annak a folyamatnak, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság növekedése intenzívből extenzív szakaszába lép át, azaz a minőségi teljesítményre, a magas hozzáadott értékre helyezi a hangsúlyt, részben megoldva ezzel a közepes fejlettségű országok csapdahelyzetét is
 
– fogalmazott az eseményen a tárcavezető, aki szerint a versenyképesség megőrzéséhez az olyan új és innovatív megoldások, mint pl. az ipar 4.0, a mesterségesintelligencia-vezérelt okosmérők, a big data eszközök használatához azonban elengedhetetlen a megfelelő és megbízható infrastruktúra biztosítása. Jelenleg a közép-kelet-európai régión belül Magyarországon az egyik legfejlettebb az internetes, telekommunikációs hálózat, azonban a kedvező pozíció tartós megőrzéséhez, sőt javításához a digitális technológiák alkalmazásának ösztönzése, valamint további infrastrukturális fejlesztések végrehajtása szükséges. Ebben a kormány partnerként tekint a hazai telekommunikációs vállalatokra – tette hozzá a miniszter.
 
A megállapodás alapján az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is. 
 
A közös nyilatkozat értelmében a Magyar Telekom mindezzel párhuzamosan vállalja, hogy 
 
  • 2024-től kezdődően 1 millió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot építi ki 4 év alatt,
  • 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát,
  • az országos 5G lakossági kültéri lefedettsége 2026-ra megközelíti a 99 százalékot, valamint Budapesten és a vármegyeszékhelyeken 3,6 GHz-es technológiát épít ki.
NAGY Márton; ORBÁN Viktor; RÉKASI Tibor; HÖTTGES, TimotheusBudapest, 2023. szeptember 15.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját (j2) és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját (b) a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én. Háttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherBudapest, 2023. szeptember 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját (j2) és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját (b) a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én. Háttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy a Magyar Telekom 2014 óta megbízható stratégiai partnere a kormánynak, amely együttműködés a közös nyilatkozattal tovább erősödik. Hozzátette, hogy a Magyar Telekom a hazai elektronikus hírközlési piac egyik legfőbb szereplője, amely közvetetten mintegy 10 ezer embernek ad munkát, az elmúlt 20 évben pedig közel 1.800 milliárd forintos beruházással járult hozzá a hazai infrastruktúra fejlődéséhez. Ezzel tehát nem csak a járműgyártás, a telekommunikáció területén is erősödnek a német–magyar gazdasági kapcsolatok.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Végre kiderült: ennyibe kerülhet jövőre egy liter benzin

2023. november 07. 17:28
Januártól minden megváltozik.
 
2024. január 1-től 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok a korábban bejelentett jövedékiadó-emelés miatt. Ez azt jelenti, hogy januártól nagyjából 700 forint körüli árakkal kell számolni. Az érdekképviseleti szervezet azonban felháborítónak tartja ezt a döntést.

Mentális problémák tömkelege gyötri a Z generációt

2024. július 09. 15:56
Az úgynevezett "zoomerek" naponta átlagosan 4 és fél órát töltenek a mobiltelefonjuk képernyője fölé görnyedve, ebből adódóan körükben 89 százalékkal nagyobb a mentális betegségek aránya, mint a régió többi lakosának körében – derült ki egy kutatásból. Az Economx podcastjában Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary médiavezetője arról is beszélt, hogy milyen előítéleteknek mond ellent a Z generáció.