Felszentelték az aratókoszorút

2023. augusztus 08. 17:45
Felszentelték a Magyarok Kenyere program aratási koszorúját a Szent István Bazilikában augusztus elején.
A 2011-ben indított, egész éven átívelő program keretében az ország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a hazai és határokon túli, rászoruló magyar gyerekeket segítő szervezeteknek.
 
Felszentelték az aratókoszorút
Alul a hagyományos aratókoszorúból nélkülözhetetlen spirális "esőcseppek", felül pedig az "isten szeme" motívumok láthatók -Fotó: Magyarok Kenyere
 
Az elmúlt öt év során kiemelt programelemmé vált a magyar gazdák összefogását jelképező, friss búzaszálakból készített monumentális aratókoszorú elkészítése, amely az aratás utáni hálaadás hagyományos kifejezése mellett a nemzeti összefogást is szimbolizálja.
 
Ünnepélyes kifüggesztésén és megáldásán Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Szólláth Tibor, a NAK országos alelnöke, Nagyné Legény Ildikó, a MAGOSZ Gazdasszony tagozatának elnöke, Nagy Sándorné Julika népi tárgyalkotó iparművész, Bata Sándorné, Pongor Gábor Lászlóné, hajdúnánási szalmafonó asszonyok, Berencsi Mária, a helyi sajátosságok műhely csoportvezetője és Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője közreműködött.
 
Jakab István minden magyar gazdának köszönetét fejezte ki, aki megdolgozott az idei termésért, egyben hangsúlyozta: „megkülönböztetett tisztelettel köszönjük meg az adományozó gazdáknak a támogatást és az aratókoszorúval fejezzük ki hálánkat a magyar emberekért és a hazáért tett alázatos szolgálatukért.”
Az aratókoszorút a Szent István Bazilika újonnan kinevezett plébános helyettese, dr. Kovács Zoltán atya szentelte meg, aki imádságban kért áldást a gazdákra, a malmokra, a pékekre és szállítókra, vagyis mindenkire, akinek része van abban, hogy kenyér kerülhet az asztalokra, valamint az asszonyokra, akik megfonták az aratókoszorút.
Az aratókoszorú a hagyományos népi kézművesség remeke. Mintegy ezer szalmaszálból készült, és négy szalmafonással foglalkozó közmunkás asszony közel egy hónapon át fonta az „Aranyszalma városában”, Hajdúnánáson. Szélessége 160, kerülete 200 centiméter, tradicionális motívumok - kunkorgók, esőcsigák, csengők, kettes fonatok, spirálok, kalászok - díszítik.
 
Fő alkotórésze a 17, „isten szemének” nevezett díszítőelem, amely a teljesség, az egység, a harmónia és gondviselő oltalom kifejezője, míg a 17-es szám a kitartásra, együttérzésre, felelősségre, lelki tudatosságra és bölcsességre, a nehézségeken való felülemelkedésre utal.
A monumentális szalmafonat Hajdúnánásról érkezett
A monumentális szalmafonat Hajdúnánásról érkezett -Fotó: Magyarok Kenyere
 
Az aratókoszorú október végéig látható a Bazilika Golgota oltáránál, és az augusztus 20-i Szent Jobb Körmenetben is vinni fogják.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 
 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Új csapdatípus az inváziós poloskák gyérítésére

2023. április 25. 08:57
Talán hihetetlen, hogy nem is olyan régen még sem a hazai termesztőknek, sem a lakosságnak nem kellett szembenéznie az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és a mediterrán vagy afrikai eredetű zöld vándorpoloska (Nezara viridula) kártételével és zavaró hatásával.
A zöld vándorpoloska érkezésének épp csak a huszadik évfordulóját tartjuk, annak pedig még tíz éve sincs, hogy 2014-ben hazánkban először felfedezték a mára tömegesen előforduló márványospoloskát.

Ötvenéves a silózó, mely forradalmasította a zöldtakarmány-betakarítást

2023. november 08. 19:54
Az Agritechnica 2023 kiállításon a CLAAS a JAGUAR 50. évfordulóját egy különleges kiadású, jubileumi grafikával gyártott modell bemutatásával köszönti.
 
Az ünnepség központi eleme az Agritechnica CLAAS standján (a 13-as csarnokban) egy különleges kiadású, exkluzív jubileumi színösszeállítással készült JAGUAR 990 TERRA TRAC leleplezése lesz. A gép megjelenik majd a 2024-es betakarítási szezon bemutatóin és a kiválasztott forgalmazók által szervezett JAGUAR jubileumi rendezvényeken – írja a world-agritech.com.