Figyelem! Indulnak az ellenőrzések! A területalapú támogatásod is függhet tőle

2023. április 28. 12:44
Ráadásul bizonyos esetekben földvédelmi bírságot is kiszabhatnak.
 
Az Agrárminisztérium (a továbbiakban: AM) arra hívja fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy az AM Földügyi és Térinformatikai Főosztálya elrendelte a 2023. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását – írja a nak.hu
Figyelem! Indulnak az ellenőrzések! A területalapú támogatásod is függhet tőle
A határszemle ellenőrzés elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény 
 
 
vonatkozó rendelkezései alapján a termőföldeknek a művelési ágaknak megfelelő termeléssel hasznosítására, illetve a termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására irányul.
 
A szőlő és ültetvények esetében azonban a tényleges hasznosítás elvárt.  Ellenőrzésre kerül továbbá az ideiglenes és mellékhasznosítási kötelezettség is.
 
A határszemle ellenőrzések továbbá kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.
 
A hasznosítási kötelezettségek elmulasztása, termőföld engedély nélküli igénybevétele földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.
 
Az agrártámogatást igénylők részére hangsúlyozandó, hogy a támogatás szempontjából a szántó és gyepterületek akkor támogathatók, ha mezőgazdasági termelés hiányában sem áll fenn a terület nagymértékű, súlyos lágyszárú, illetve maradandó fás szárú gyomosodása – olvasható a nak.hu tájékoztatójában
 
Az AM felhívása itt tekinthető meg:
 
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Varga Mihály mai bejelentése a nyugdíjakról: „Több mint 1000 milliárd forintot utalunk a költségvetésből”

2024. január 29. 15:47
"Két hét múlva érkezik a 13. havi és a februári nyugdíj. Több mint 1000 milliárd forintot utalunk a költségvetésből" – írta hétfői Facebook-posztjában Varga Mihály.

Biztosítottá válik a másodfokú eljárás a környezetvédelmi hatósági ügyekben

2023. december 13. 15:23
A magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítése érdekében a kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben a környezetvédelmi hatósági ügyekben lehetőség lesz a másodfokú eljárás lefolytatására.