Földet örököltek, de semmit nem tudnak róla - Nagyon sokan vannak

2018. május 25. 06:25
Alapjaiban változtatná meg a földbecslések rendszerét egy győri startup. Az Agrotax Kft. azt a piaci rést használná ki, hogy ma már a mezőgazdaság szinte minden területét digitalizálták, a termőföld-értékbecslés azonban a gyakorlatban még mindig a klasszikus módszerekkel történik. Sáhó Ákos, a cég ügyvezetője a Porfolio-nak azt is elmondta, hogy országos szintű partneri hálózatépítésben is gondolkodnak, és eddig már összesen 14 ezer hektár termőföld értékelését végezték el.

Gyakorlatilag már a mezőgazdaság minden területén jelen van a digitalizáció, a földeken intelligens gépsorok dolgoznak, a gazdák pedig járműnavigációs rendszereket használnak. Mindig lehet azonban olyan területet találni, amit eddig intenzíven elkerült a digitalizáció: tipikusan ilyen a termőföld-értékbecslés módszere. Egy hagyományos értékbecslés általában úgy készül, hogy az értékbecslő kimegy az adott földterületre, egy helyszíni szemlére, beszerez néhány helyi piaci összehasonlító adatot, majd ebből kalkulál egy értékbecslést. Ez azonban gyakran meglehetősen szubjektív eredményt hoz. Ugyanakkor a mai technológia és hiteles adatbázisok összekapcsolása olyan lehetőséget teremt a szakemberek számára, amelynek köszönhetően az ország bármely pontján fekvő termőföldre jóval gyorsabban, pontosabban lehet valós árat meghatározni.

 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Egy győri startup alapjaiban változtatná meg a termőföld-értékelés rendszerét: modelljük lényege, hogy a termőfölddel kapcsolatosan országosan elérhető összes megkötött szerződést és piaci adatot összegyűjtötték és az értékelés folyamatát a szakmai korrekciós szempontokra épülő statisztikai alapú algoritmusokkal automatizálták, így a végeredmény egy részletes, hiteles és objektív egyedi ármeghatározás. Mint azt Sáhó Ákos, az Agrotaxügyvezetője a Portfolio-nak elmondta, a szakmaiságuk egyik legfontosabb eleme, hogy kizárják az értékelést torzító tényezőket, a szubjektív befolyást is, és mivel online történik a teljes szolgáltatási folyamat, így a megrendelővel történő kapcsolatuk is virtuális. 


„A weboldalunkon keresztül vesszük fel a kapcsolatot a megrendelőinkkel, akik egy sztenderd megrendelőt töltenek ki a termőföldre vonatkozó információkkal. Ezt követően 24 óra múlva elküldjük neki a termőföldjük komplex értékelését. Ügyfeleink számára ennyi összesen a munkafolyamat, miközben a háttérben lefut egy több pilléres értékelési program. A rendszer gerince egy statisztikai program, amellyel első körben az adott településre, nyilvános piaci árak alapján meghatározzuk az átlagárat. A folyamat következő részében a hivatalos műszaki adatbázisok felhasználásával (Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály) az adott helyrajzi számra vonatkozó egyedi adatokat is összegyűjtjük (pl.: termőföld kerülete, területe, minőségi osztályai, aranykorona-értékek, vízjárás vagy lejtési viszonyok százalékos értékei).”

A cég rendszere biztosít ügyfeleinek műholdas elemzést is. Ennél a vizsgálatnál az adott területre vonatkozó műholdas felvételeket 5-7 évre visszamenőleg nézik meg, és ennek révén állapítják meg, hogy az adott helyrajzi szám esetében például mennyire homogén a terület felszíne, vagy láthatók-e olyan foltok, amelyek arra utalnak, hogy ott eltérő minőségű az adott termőföld. A termőföld értékelési folyamat utolsó része a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet adatbázisára épülő úgynevezett D-e-Meter Földminősítő Rendszer alapján a földrészletre megállapított földminőségi viszonyszám figyelembe vétele, amelynek az a célja, hogy a föld minőségéről – produkciós potenciáljáról - adjon egy modern szakmai szempontok szerint alkotott képet.
A cég értékelése tehát nem csak egy árat tartalmaz, hanem az adott termőföldről egy komplex ismertetést, amelyek között számos olyan információ van, amihez egy átlagfelhasználó nem, vagy csak nagyon nehezen juthat hozzá.

„A mi digitális értékelési módszerünk alapvetően szántó, illetve gyep, rét és legelő művelési ágakra elérhető – tette hozzá az ügyvezető. A többi művelési ág esetén, mint a szőlő, erdő vagy gyümölcsös, ez a módszer még önmagában nem elegendő, az ültetvény aktuális állapota miatt szükséges helyszíni szemlét is alkalmazni. Ugyanakkor a rendszerünk ezeken a területekre is tökéletes értékelést készít a helyszíni szemlével kiegészítve. Jelenleg az országos partneri hálózatunk kiépítése folyik, hogy az egyéb művelési ágak esetében is, ha nem is 24 órán belül, de rövid határidővel elkészíthessük a korszerű értékelést.”


A bankok munkafolyamata is megváltozhat

Évente több 10 ezer adásvétel, illetve haszonbérleti szerződés-kifüggesztés történik, a tulajdonosváltás pedig még ennél is jóval magasabb, 100 ezer körüli lehet. Az ügyvezető beszámolt arról is, hogy sok örökös keresi meg a céget, hiszen rengeteg olyan fiatal van, akik már elszakadtak a vidéktől, és kevés információval rendelkeznek a rájuk maradt földdel kapcsolatban. Sokan azt sem tudják, hogy hol van pontosan a földterület, azt meg végképp nem, hogy mennyiért lehetne eladni, egyáltalán eladják-e vagy inkább bérbe adják. A cég ezekben tud segíteni, megadják ugyanis az adott terület értékesítési árát és bérleti díját is, így eldönthetik, hogy számukra melyik opció lenne az ideálisabb. Ez például akkor is hasznos lehet, amikor több örökös van egy családban, és csak az egyik szeretne gazdálkodni, ezért ki kell vásárolnia a többieket. Ahhoz, hogy ez korrekt áron történhessen, és a családi kapcsolatok se lássák kárát mindenképp érdemes objektív, szakmailag megalapozott véleményre támaszkodni.

Az Agrotax fontos piacként tekint a banki szektorra is, ahol most is a hagyományos eljárással zajlik az értékbecslés, ami egyrészt drágább, időigényesebb, és jóval kevesebb információt tartalmaz, mint egy digitalizált módszer, ezért ezen szeretnének változtatni. A cég több bankkal is intenzív tárgyalásban van, hiszen a termőföld, mint hitelfedezet a jövőben egyre több esetben megjelenhet majd. 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Alacsonyabb élelmiszerárak az olcsóbb tejtermékek miatt

2017. november 03. 09:59
Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak októberben, lekövetve a tejtermékek árának mozgását, így indexük 27 %-kal alacsonyabban zárt, mint minden idők legmagasabb értéke 2011 októberéből.

Ezek az egyszerűsített foglalkoztatás fontosabb adó-, munkajogi és munkavédelmi szabályai

2017. március 30. 09:34
Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás időszaka, érdemes így áttekinteni a hatályos szabályokat. Ez az atipikusnak nevezett foglalkoztatási forma ugyanis mind a munkáltatóknak, mind pedig a munkavállalóknak előnyöket nyújthat. Leginkább persze a munkáltatóknak, hiszen ennek a munkaviszony típusnak az alapvető célja az időszakos munkaerő-igény rugalmas kielégítése az ennek megfelelő egyszerűbb munkajogi, adójogi, bejelentési szabályokkal. Kezdjük az elején.