Földrablás Európában – Ezer hektárszámra vásárolnak a kínaiak

2018. április 11. 09:12
Mivel egyre kevesebb Kínában a megvásárolható földterület, ezért az ottani vállalatok igyekeznek más országokban terjeszkedni. Az elmúlt években növekedett a kínai befektetők érdeklődése a francia földterületek iránt, ez főként a szőlőskertekre és a kastélyok birtokaira koncentrálódik, amikből 150 már az ő tulajdonukban van. A franciák egyre idegesebbek a tendencia miatt

Jack Ma, az alibaba.com alapítója szintén francia szőlősbirtokok boldog tulajdonosa a bordeaux-i borvidéken. 11,8 millió eurót költött tulajdonára, a tranzakcióról az angol Decanter folyóirat számolt be. Egyelőre ezt a tendenciát a 2017-ben hozott törvény nem képes meggátolni. A jogszabály a mezőgazdasági területeket a „land grabbing”-től, vagy „földrablástól” volt hivatott megóvni, de az alkotmányozó tanács részben érvénytelenítette Francois Hollande elnöksége alatt.

 

Franciaországban egy egyedülálló rendszer, a SAFER gondoskodik arról, hogy a szervezetbe tartozó cégek felügyelhessék a vidéki területfejlesztési terveket, és elővásárlási jogukkal élve megvédjék a francia családi gazdasági rendszert. 2016-ban a SAFER már az eladásra kínált földek 15-20%-át nem tudta megvásárolni. Régebben a szervezet munkatársai (jegyzők, tanácsadók) azt ajánlották  a gazdáknak, hogy a föld maradjon az ő magántulajdonukban,céget csak a termelő tevekénységükkel és annak irányításával kapcsolatban hozzanak létre.

Ahol a föld a vállalkozás tulajdonába került, ott ma a kínaiak – a cégen keresztül – teljesen legálisan vásárolhatják be magukat a birtokba.

2017 nyarán a China Hongyang cég 900 hektáros búza- és kukoricatermelésre alkalmas szántóföldi területet szerzett meg. A helyi területfejlesztési szervezet nem tudta érvényesíteni elővásárlási jogát, a befektető a földet az orra elől vásárolta meg. Ugyanez a kínai cég 2016-ban 1700 hektáros mezőgazdasági művelésre alkalmas területbe fektetett be. A felvásárlások nyugtalanságot szülnek, és még azt sem tudni, mit kezdenek pontosan a kínaiak ezekkel a földekkel. Az is probléma, hogy nagyon magas áron történik a vétel, ami felhajtja az árakat. Az irreális összegeket a befektetési céljaik, illetve az adóterhek csökkentése érdekében ajánlják fel a kínaiak.

Ha folytatódni fog ez a tendencia, akkor a birtokrendszer átalakulhat angolszász mintára, ahol a termelőcégek és cégcsoportok tulajdonában van a föld, a gazdálkodók pedig az ő alkalmazottiakká válnak. A mezőgazdasági miniszter, Stéphane Travert jelezte, hogy 2018-ban a kormány egy új törvény kidolgozásával készül reagálni a fennálló helyzetre.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Sokan így akarják megúszni, hogy szerződéseket kelljen kötniük

2016. május 10. 07:52
Egyre több esetben inkább úgynevezett növényvédelmi tudást igazoló zöldkönyv kiváltásával igyekeznek megúszni a gazdálkodók, hogy növényvédőszer-felhasználásukhoz szerződéseket kelljen kötniük növényvédelmi szakértőkkel. Egy tavalyi jogszabályi szigorítás írja elő, hogy a termelők a kockázatosnak minősülő növényvédő szereket már csak szakértővel kötött szerződések után, növényorvosi vényre vásárolhatnak. Ha tehát nem kötnek szerződéseket, zöldkönyvükkel a készítmények jelentős részét nem használhatják fel. A közelmúltig mintegy 20 ezer növényvédelmi szolgáltatás-nyújtásról szóló szerződés megkötését jelentették be a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak (Nébih), amely viszont időközben május végéig bejelentési moratóriumot hirdetett.

Világszínvonalú agrárkutatásra törekszik az MTA

2017. január 23. 07:58
Új kutatóház, induló beruházások, folytatódó stratégiai programok 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémián. A tervek között több agrárvonatkozású is akad.