Fontos döntés született Brüsszelben az agrártámogatásokról

2018. március 21. 07:52
Magyarország sikeresen megvédte a magyar gazdák érdekeit a közös agrárpolitika jövőjéről szóló tanácsülésen, az uniós agrárminiszterek ugyanis olyan döntéseket hoztak, amelyek a magyar gazdák számára is kellő pénzügyi hátteret és termelési biztonságot nyújtanak – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Brüsszelben, az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva.

Hangsúlyozta, fontos eredmény a területalapú támogatások megvédése is. Magyarország számára elengedhetetlen, hogy ténylegesen azok kapják a támogatásokat, akik a földet művelik - tette hozzá. Kitért arra is: magyar szempontból fontos volt, hogy a vidékfejlesztési támogatásoknál a beruházásokra kellő pénz álljon rendelkezésre.

Fazekas Sándor kiemelte, a hétfői tanácsülés eredménye az is, hogy a vidékfejlesztés kérdései közé nem került be az az előírás, hogy a migrációval összefüggésben is fel lehessen használni az agrártámogatás forrásait. A későbbiek során, a rendeletalkotás folyamán még oda kell figyelni, hogy ez így is maradjon - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy eredményes megbeszéléseket folytatott az édesvízi akvakultúra támogatásáról, az édesvízi haltartásról, ugyanis a közös agárpolitikában megújul az Európai Unió halászati politikája is. E tekintetben Magyarországnak másik három tizenhárom tagállam mellett az az érdeke, hogy az édesvízi haltartásra és tógazdaságra többet lehessen fordítani - közölte. Ez egyúttal környezet- és természetvédelmi jelentőségű is, ugyanis a halastavak víztározásra, árvízvédelemre is alkalmasak, valamint a védett madár- és állatfajoknak is megfelelő környezetet biztosítanak.

Európai Számvevőszék: a mezőgazdasági üzemek támogatását előremutató célokhoz kell kötni

A közös agrárpolitika (KAP) keretében folyósított támogatásokat a jövőben előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz, valamint a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartásához kellene kötni - közölte az Európai Számvevőszék hétfőn - számolt be az MTI.

A luxembourgi központú uniós számvevőszék a Brüsszelben zajló, a közös uniós agrárpolitika jövőjéről folytatott miniszteri szintű agrártanácskozás margóján kiadott közleménye szerint némely vonatkozó intézkedés célja nem egyértelmű, a célkitűzéseket lehetőség szerint számszerűsíteni kell az eredményekre és hatásokra vonatkozóan.

Erre azért van szükség, mert a rendelkezésre álló statisztikák egy része nem felel meg a korábbi jelentésekben meghatározott kritériumoknak, így valószínűleg hasonló területek fognak támogatásban részesülni, mint korábban. Kiemelték, jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Az ilyen adatok tájékoztatást nyújthatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatal során - tették hozzá.

Mint elmondták az Európai Bizottság koncepciójának egyik fő eleme, az úgynevezett "új teljesítési modell", amely nagyobb felelősséget ruház a tagállamokra a teljesítményre vonatkozóan. A számvevők véleménye szerint az új modell sikere a megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedéseken múlik, amelyek egyértelműen a kívánt eredményeket valósítják meg. Előremutató és ellenőrizhető, az uniós célkitűzésekkel összhangban álló célértékek meghatározására van szükség a közös agrárpolitikára vonatkozó új stratégiai tervek számára, megbízható teljesítményellenőrzés- és értékelési keretre, valamint szilárd alapokon nyugvó elszámoltathatósági és ellenőrzési eljárásra, amely bizonyosságot nyújt mind a szabályszerűségre, mind a teljesítményre vonatkozóan - közölték.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Így is megszűnhet a munkaviszony próbaidő alatt

2017. december 11. 08:28
Ha a munkáltató nem tudja igazolni, hogy a próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntető iratot kézbesítette a munkavállaló részére, intézkedése hatálytalan. Ha azonban bizonyítható, hogy a munkáltató szóbeli nyilatkozatát követően a dolgozó abbahagyta a munkát, az utolsó munkában töltött napon a jogviszony a felek ráutaló magatartásával megszűnik – mondta ki a Kúria.

Soros György nagyot kaszálhat az agrárbizniszben Trump miatt

2017. február 10. 07:40
Soros György dollármilliárdos is komoly hasznot húzhat abból, ha Donald Trump amerikai elnök továbbra is déli szomszédja megleckéztetésére törekszik. A magyar származású üzletember is résztulajdonosa egy olyan dél-amerikai agrárvállalatnak, amely több millió tonna mezőgazdasági terméket lenne képes a mexikói piacra zúdítani, ha az USA terményei kiszorulnánk onnan az egyre feszültebbé váló USA-mexikói viszony miatt.