Gazdák, figyelem: módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

2020. szeptember 29. 11:06
Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet, amely többek közt a korábbi a módosításokat harmonizálja, egyértelműsíti, illetve egészíti ki, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Gazdák, figyelem: módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

Bejelentéshez kötött vízhasználat esetén esetén vízszolgáltatási szerződést kell kötni, és csak ezen szerződés szerint gyakorolható az öntözés, írta meg a NAK. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot bejelentő vízhasználónak a vízügyi hatósághoz történő bejelentést követően mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződést kell kötnie a mezőgazdasági vízszolgáltató mű üzemeltetőjével a rendkívüli öntözési célú vízhasználat igénybevételére. A rendkívüli öntözési az ebben a szolgáltatási szerződésben megállapítottak szerint gyakorolható.

A vízhasznosítási idény az alábbiak szerint alakul, de fontos, hogy csak a vízügyi igazgatóság hozzájárulása mellett történhet! Öntözés esetén főszabály szerint március 1. napjától október 31. napjáig tart a vízhasznosítási idény, de ha a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz a vízfolyásba történő bevezetése veszélyezteti az öntözési célú vízhasználatot, akkor:

  • az üzemeltető a vízhasználók eltérő megállapodása hiányában a tárgyév április 15. és szeptember 30. napja közötti időszakban az öntözési célú vízhasználatot részesíti előnyben,
  • a tárgyév október 1. és április 14. napja közötti időszakban a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz vízfolyásba bevezetését részesíti előnyben.

Tógazdálkodásnál március 1. napjától november 30. napjáig tart a vízhasznosítási idény, a téli vízellátás pedig december 1. napjától február 28. napjáig tart, azonban az üzemeltető és a vízhasználó ettől eltérő időpontban is megállapodhatnak. Idényen kívüli vízszolgáltatásnál az üzemeltető és a vízhasználó közötti szolgáltatási szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően kell elszámolni.

A vízigényeket 10 nappal hamarabb kell bejelenteni, legkésőbb tárgyi év január 31-ig. A vízhasználó a vízhasznosítási idényre vonatkozó vízigényét a vízszolgáltató mű üzemeltetőjének – annak hiányában az igazgatóságnak – tárgyévenként legkésőbb január 31. napjáig kell bejelentenie. Ezen felül a mezőgazdasági vízszolgáltatás üzemeltetőjének tájékoztatni kell a szolgáltatási szerződéssel rendelkező vízhasználókat az érvényes vízszolgáltatási díjról a vízhasználat megkezdéséig, azonban a módosításban törlésre került ennek eddigi legkésőbbi határideje, miszerint legkésőbb április 10. napjáig kell ezt megtenni.

A vízkorlátozást a vízgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott priorizálásának megfelelően kell végrehajtani. Ezen belül a mezőgazdasági célú vízhasználat esetén a vízjogi engedélyben meghatározott, egyidejűleg vételezhető maximális vízsugárhoz viszonyítva pedig az alábbi, sorrendben fokozatosan alkalmazható intézkedésekkel kell végrehajtani:

  • a rendkívüli öntözési célú vízhasználat megszüntetése;
  • a vízpótló öntözések 30%-os csökkentése;
  • az öntözésre használt összes vízmennyiség szükség szerinti arányos csökkentése;
  • a rizstelepek vízpótlásának szükség szerinti arányos, de legfeljebb 50%-os csökkentése;
  • a halastavak (áruhaltermelő tavak) vízpótlásának szükség szerinti arányos, de legfeljebb 50%-os csökkentése;
  • a halastavak vízpótlásának az előbbi pontban rögzítetten felül további 20%-os csökkentése.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika zöld céljairól tárgyalt Brüsszelben az agrárminiszter

2020. július 23. 08:09
A mezőgazdaság akkor tud hatékonyan hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, ha a gyakorlatban reálisan végrehajtható célok kerülnek meghatározásra – közölte Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülése után.

Közösségi falocsolás Békéscsabán

2021. július 26. 13:37
A Hatvanezer Fa Egyesület szerint Békéscsabán és környékén rossz állapotban vannak a facsemeték a hőség miatt. Az első jelekre felbuzdulva fa locsolásba kezdtek, akciójukhoz sok aktivista és civil is csatlakozott.