Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

2021. január 22. 08:29
Egyedi tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal is segíti az gazdálkodókat a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

A NAK szerdai közleménye szerint egy, az év elején hatályba lépett törvény a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának lehetőségét a magánerdők esetében is biztosítja.

 

Kifejtették: az osztatlan közös tulajdon felszámolásának legkézenfekvőbb megoldása az, amikor az erdőingatlant a tulajdoni hányadok arányában megosztják. Ezzel önálló tulajdonú, viszont sok esetben kezelhetetlenül kis méretű erdőingatlanok alakulhatnak ki, ami gazdálkodói és ágazati szinten is rontja a gazdálkodás hatékonyságát.

 

Ugyanakkor az új szabályozás több olyan kiegészítő lehetőséget kínál, amelyek alkalmazásával az osztatlan közös tulajdon felszámolásának folyamata nem jár együtt az erdők szükségtelen elaprózódásával. A tulajdonostársak például a vegyes művelési ágú ingatlanok esetében olyan megosztásban is megegyezhetnek, amely nem jár az erdő művelési ágú alrészlet megosztásával.

 

További lehetőség, hogy az osztatlan közös tulajdon felszámolási eljárás részeként a tulajdonostársak az egymás közötti adásvétel, illetve földcsere lehetőségével is élhetnek, ráadásul a szokványosnál egyszerűbb feltételekkel. Emellett az együttműködésre kész tulajdonostársak - közös kezdeményezéssel - az ingatlan egy részén az osztatlan közös tulajdont akár továbbra is fenntarthatják - ismertette a NAK.

 

Az érintetteknek a NAK egyedi tanácsadással is segít, az osztatlankozos@nak.hu e-mail címre várja a megkereséseket.

Forrás: MTI / fataj.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Enyhített a támogatási szabályokon az agrártárca a koronavírus miatt

2020. március 19. 18:46
Habár a koronavírus okozta humán járványügyi helyzet nem érinti az állatjóléti támogatás igénylésének rendjét, a támogatási feltételek teljesítése a járvány miatt nehézségekbe ütközhet - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t az Agrárminisztérium. Éppen ezért a termelőknek lehetőségük van bizonyos esetekben vis maior bejelentést tenni

Elkerülhetetlen a változás: ezen múlhat a magyar agrárium sikeressége

2019. szeptember 03. 09:25
A magyar agrárium a jövőben csak akkor lehet sikeres, ha minél több fiatal érzi úgy, hogy megtalálhatja benne a hivatását, a nemzedékváltás ezért elkerülhetetlen - hangoztatta az agrárminiszter hétfőn az országos szakiskolai tanévnyitó ünnepségen, melynek idén a Vas megyei vépi mezőgazdasági szakgimnázium, szakiskola és kollégium adott otthont.