Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

2021. január 22. 08:29
Egyedi tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal is segíti az gazdálkodókat a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
Gazdaságos méretű erdőbirtokok kialakítása a cél

A NAK szerdai közleménye szerint egy, az év elején hatályba lépett törvény a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának lehetőségét a magánerdők esetében is biztosítja.

 

Kifejtették: az osztatlan közös tulajdon felszámolásának legkézenfekvőbb megoldása az, amikor az erdőingatlant a tulajdoni hányadok arányában megosztják. Ezzel önálló tulajdonú, viszont sok esetben kezelhetetlenül kis méretű erdőingatlanok alakulhatnak ki, ami gazdálkodói és ágazati szinten is rontja a gazdálkodás hatékonyságát.

 

Ugyanakkor az új szabályozás több olyan kiegészítő lehetőséget kínál, amelyek alkalmazásával az osztatlan közös tulajdon felszámolásának folyamata nem jár együtt az erdők szükségtelen elaprózódásával. A tulajdonostársak például a vegyes művelési ágú ingatlanok esetében olyan megosztásban is megegyezhetnek, amely nem jár az erdő művelési ágú alrészlet megosztásával.

 

További lehetőség, hogy az osztatlan közös tulajdon felszámolási eljárás részeként a tulajdonostársak az egymás közötti adásvétel, illetve földcsere lehetőségével is élhetnek, ráadásul a szokványosnál egyszerűbb feltételekkel. Emellett az együttműködésre kész tulajdonostársak - közös kezdeményezéssel - az ingatlan egy részén az osztatlan közös tulajdont akár továbbra is fenntarthatják - ismertette a NAK.

 

Az érintetteknek a NAK egyedi tanácsadással is segít, az osztatlankozos@nak.hu e-mail címre várja a megkereséseket.

Forrás: MTI / fataj.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdaság megköveteli a szorgos kezeket

2021. november 04. 13:56
A statisztikai adatokból kiderül, hogy éppen akkor csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma, amikor a munka dandárja megkövetelné a szorgos kezeket.

Megtudtuk: ezek lehetnek az új, agráriumot segítő gazdaságvédelmi intézkedések

2020. április 27. 13:37
A külföldi idénymunkások foglalkoztatása, a HoReCa szektort érintő támogatás beszállítókra való kiterjesztése, valamint a boltok nyitvatartási rendjének módosítása is szerepel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai (NAK) azon legújabb javaslatai között, amelyek – az előzőekhez hasonlóan - a későbbiekben a gazdaságvédelmi mentőcsomagba kerülhetnek – tájékoztatta az Agrárszektort Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Hozzátette, a problémák kezelése érdekében a kamara folyamatosan egyeztet az Agrárminisztériummal, és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a megoldási javaslatok pedig jelenleg is kidolgozás alatt állnak.