Genetikailag módosított ételek

2021. október 18. 09:53
Manapság egyre többen ébrednek rá a környezettudatos életmód fontosságára. A genetikailag módosított állatok és ételek fontos szerepet játszanak a környezet egészségének alakulásában, azonban mégsem beszélnek róluk annyian, mint kellene.
Genetikailag módosított ételek
De mik azok a genetikailag módosított ételek? Először is tisztázzunk egy alapfogalmat – mi az a GMO?

A GMO a „Genetically Modified Organism”, azaz „genetikailag módosított élőlény” angol rövidítése. A génmódosítás egy összetett téma, de nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy bizonyos élőlények génjeit felhasználva más élőlények génjeit módosítják. A genetikailag módosított ételek olyan élőlényekből (állatok vagy növények) származnak, amelyek génjeit mesterségesen módosították.

Mind a GMO-k mellett kiálló, mind pedig az ellenük felszólalók tábora népes. A GMO-kat támogatók szerint az így előállított ételek előnyei sokkal jelentősebbek, mint az esetleges veszélyek, amelyek az eljárásból származhatnak. Bizonyos génmódosított ételforrások például a világ több pontján is sikeresen megakadályozták az éhínséget, és egész gazdaságokat mentettek meg a csődtől. Azonban a génmódosítás nem veszélytelen. Amennyiben szeretnéd elkerülni a legproblémásabb GMO-kat, akkor most megmutatjuk, hogy melyek ezek! (Mindemellett megjegyeznénk, hogy a génmódosítás egy folyamatosan fejlődő tudományág, és idővel egyre több pozitívumra és egyre kevesebb negatívumra számíthatunk majd tőle).

Kukorica

Habár a génmódosított kukorica az elmúlt évek során széles körökben elérhetővé vált, bizonyos kutatások baljós mellékhatásokra hívják fel a figyelmet. Kimutatták például, hogy azok a laboratóriumi egerek, amelyek GMO kukoricát fogyasztottak, nem csupán termékenységi problémákkal küszködtek, de kisebb méretű utódokat is nemzettek (már ha egyáltalán képesek voltak erre). A génmódosított kukorica elképesztő mennyiségű termékben jelenhet majd meg a későbbiekben – az egyértelműen kukoricából készült termékek (kukoricaolajok, lisztek, stb.) mellett olyan ételekben is megjelenhetnek származékai, mint a C-vitamin kiegészítők, szószok, chipsek, stb. A következő oldalon folytatom az ételek bemutatását! 

hirdetes

Génmódosított ételek

Paradicsom

A paradicsomok módosításának köszönhetően ezek az alaphozzávalók sokkal tovább maradnak frissek, mielőtt romlásnak indulnának. Azonban egy néhány évvel ezelőtt végzett teszt aggasztó eredményeket hozott: a GMO paradicsommal etetett állatok néhány héttel a kísérlet után elpusztultak, ami cseppet sem biztató a fogyasztók számára.

Rizs

Az egyik legjellegzetesebb keleti ételalap sokak kedvence világszerte, azonban a GMO változatoktól érdemes tartózkodni. A rizst azért módosították, hogy több A-vitamint tartalmazzon. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a módosított rizs génjeibe emberi géneket helyeznek, amelyek hatására a rizsek emberi fehérjéket termelnek majd – ezek különösen fontosak a visszamaradott országokban súlyos problémát jelentő újszülött hasmenés elleni küzdelemben. A GMO rizs azonban súlyos környezetvédelmi problémákat rejteget magában, és többek között allergiás reakciókat is kiválthat az emberekből.

Repce

Rengeteg olyan termék kapható manapság, amely valamilyen formában tartalmaz repcét, vagy annak leggyakoribb származékát, a kanolát (canola). A génmódosított repcét méztermeléshez is használják. Sajnos azonban több GMO repcét tartalmazó ételről is kimutatták, hogy károsak az egészségre.

hirdetes
Krumpli

Miután kísérleti egereket etettek módosított krumplival, a szervezetükben a kutatók több méreganyagokat is találtak. A GMO krumplik rendkívüli veszélyt jelenthetnek az emberek számára is, ezért érdemes kerülni őket.

Génmódosított ételek

Pamut

A pamut, mint étel? Igen – a pamutból kinyert olaj fogyasztásra is alkalmas. A GMO pamut főként Kínában terjedt el, ahol a génmódosításnak köszönhetően a kutatók egy újszerű vegyszert fejleszthettek ki a pamut kártevői ellen. Ez lehetővé tette a gyapottermesztők számára, hogy kevesebb rovarirtót kelljen használniuk a földjeiken és más területeken is. Sajnos azonban termesztők ezrein jelentek meg kiütések a módosított pamuttal való érintkezést követően.

Szója

A szója génmódosításával azért kezdtek el kísérletezni, hogy egy olyan növényt hozzanak létre, amely ellenáll a gyomirtóknak. A tofu, a szójaliszt, a szójaolaj, a szójás italok és rengeteg más termék is tartalmazhat szójaszármazékot. De mi ad okot aggodalomra? Egy korábbi kísérletben a GMO szójával etetett hörcsögök nem csak a szaporodási képességüket veszítették el, de többen el is pusztultak közülük.

Papaya

A génmódosított papaya ellenáll a vírusoknak és a világ legtöbb részén kapható. Azonban a kukoricához és a rizshez hasonlóan ezt is érdemes kerülni a különböző egészségügyi veszélyek miatt.

Borsó

A GMO borsók immunreakciót váltottak ki a kísérleti egerekben, a szakértők pedig ez alapján arra következtetnek, hogy az embereknél is hasonló hatásuk lehet.

https://www.agraroldal.hu/gmo-etelek.html

Kapcsolódó cikkek

Előretörnek az okosélelmiszerek: sütőipari gigaberuházás indult Debrecenben

2020. október 05. 07:56
Új sütőüzemet alakít ki debreceni központi telephelyén a Hajdúsági Sütödék Zrt. az okosélelmiszerek fagyasztott verzióinak gyártására - közölte a cégcsoport vezérigazgatója az MTI-vel.

Ázsiában is hódít a bio

2019. február 04. 10:27
Jó befektetés lehet a bioélelmiszer a kelet-ázsiai térségben, írja egy alapkezelőre hivatkozva a nestegg.com.au ausztrál hírportál.