Gyesen lévő kismama munkaviszonyának megszüntetése

2019. április 03. 10:26
„Munkavállalónk tartósan beteg gyermekkel van jelenleg is gyesen, a kft. május 31-ével megszűnik, a munkavállalók eddig az időpontig maradnak alkalmazásban. 1-2 éven belül végelszámolás alá kerül a kft., munkáltatóként hogyan tudom a gyesen lévő kolléganő munkaviszonyát megszüntetni?” – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munka törvénykönyve (Mt.) 65. § (1) bekezdése szerint a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt a munkaviszony nem szüntethető meg felmondással. Munkavégzés hiányában értelemszerűen azonnali hatályú felmondásra sincs lehetőség. A megszüntetés körében harmadik lehetőségként marad a közös megegyezés, melyhez a kismama feltehetően nem fog hozzájárulni.

Látható a fentiekből, hogy a megszüntetés helyett a megszűnés esetét kell vizsgálni. Az Mt. 63. § (1) bekezdés b) pontja szerint a munkaviszony megszűnik a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével. Jelen esetben is ez történik, tehát a munkaviszony a felek akaratától, ráhatásától függetlenül megszűnik. A munkáltató jogutód nélküli megszűnése körébe tartozik ugyanis, ha a munkál­tatót végelszámolási eljárásban szüntetik meg.

A cég jogutód nélküli megszűnése esetén a munkaviszony megszűnésének napja az a napja lesz, amikor a cégbíróság a munkáltatót a cégjegyzékből jogerősen törli, azaz ilyen esetben sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről nincs szükség további intézkedésre, jognyilatkozatra, a munkaviszony automatikusan megszűnik.

Ahogyan fentebb írtam, mivel fogalmilag nem megszüntetésről, hanem megszűnési tényállásról beszélünk, nem érvényesülnek a felmondási tilalmak, az egyébként felmondási tilalom alatt álló munkavállaló munkaviszonya is megszűnik. Azaz például ha a munkáltató megszűnése időpontjában a várandós vagy a kismama munkavállaló fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, az ő munkaviszonyuk is megszűnik, tekintet nélkül a felmondási tilalomra.

Ha a munkaviszony a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg, a munkavállalót a munkáltató felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli felmentés idejére járó távolléti díjnak megfelelő összeg illeti meg – kivéve, ha a felmentés tartamára a munkavállaló munkabérre nem lenne jogosult vagy jogszabály másképp rendelkezik. A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén a munkavállaló végkielégítésre is jogosult.

Az Mt. jogutód nélküli megszűnés esetére külön tájékoztatási kötelezettséget nem ír elő a munkáltató számára, azonban az levezethető az alapelvi szinten szabályozott jóhiszeműség és tisztesség követelményéből, továbbá az együttműködési és tájékoztatási kötelezettségből.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Írásban tanácsos megállapodni a távmunkáról

2020. november 17. 09:05
Ez a gyakorlatban új munkaszerződést, munkaszerződés-módosítást, vagy egyedi megállapodást jelent.

HR kihívások a termelő-gyártó cégeknél 2021-ben

2021. március 03. 09:30
Gyorsaság, rugalmasság, kommunikáció, transzparencia - ezek a készségek és szükségletek hangzottak el legtöbbször a HR szakemberek szájából a HR Fest februári iparági rendezvényén. Nem csak az elmúlt időszak kihívásai kapcsán, hanem a jövőre nézve működési alapelvként. A munkaerőpiac nem változott meg radikálisan, így munkaerőt találni a szektorban továbbra is kihívás lesz.