Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

2020. július 24. 07:34
A magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a jól felmért piaci igények, az ehhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, a kormányzat a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani – jelentette ki Feldman Zsolt a Simon családi gazdaság gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásán, Hatvanban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripar (ÉLIP) fejlesztését célzó támogatása keretében mintegy 900 projekt nyert támogatást összesen 160 milliárd forint értékben.
 
Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kertészeti kultúra kiemelten fontos az Agrárminisztérium számára, a közeljövőben egy 30 milliárd forint értékű pályázati lehetőség nyílik majd az ágazatnak, amelyet egyebek mellett hűtőházra, osztályozó- és csomagoló berendezésekre lehet fordítani. Feldman Zsolt úgy fogalmazott: a különböző támogatásokkal a kormányzat azt szeretné segíteni, hogy a Magyarországon évente megtermelt 8-900 ezer tonna gyümölcs minél magasabb minőségben kerülhessen a fogyasztók elé, valamint tovább bővüljenek a magyar zöldség-gyümölcs piac lehetőségei.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Ez a beruházás olyan XXI. századi megoldás és technológia, amely új lehetőségeket is teremt, hiszen minden ilyen lépés példát mutat és egyben új lendületet ad a gazdálkodók, a vállalkozások számára – mondta el az üzem átadásán Jakab István. Az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a családi gazdaság mögött egy olyan innovatív ember áll Simon Attila személyében, aki az egész gazdatársadalmat inspirálni tudja.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A gyümölcsfeldolgozó 82 millió forintból épült fel, melyhez 32 millió forint támogatást kaptak. A beruházás része egy dió szárító gép, gyümölcsfeldolgozó gépsor, aszaló- és gyümölcsprés, valamint gyümölcslé és aszalt gyümölcs-csomagoló gépek.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

2020. július 10. 07:48
Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb

Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot

2020. július 15. 07:52
Szerdától a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél pedig zászlóval kell jelölni a magyar terményeket - hívta fel a figyelmet Nagy István egy budaörsi áruházban tartott sajtótájékoztatón hétfőn.