Ha kötelező lesz a rezsiátalány, a home office-nak vége

2020. szeptember 15. 09:40
A szakszervezetek szerint kötelező, a munkaadók szerint viszont csak adható az otthonról dolgozóknak a rezsiátalány. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Népszavának azt mondta: ha a rezsihozzájárulás kötelező lesz, a home office-nak vége.
Ha kötelező lesz a rezsiátalány, a home office-nak vége

Legutóbb több mint egy hónapja egyeztetett a távmunka szabályozásáról a munkáltatói és munkavállalói szervezetekkel a kormány. A home office-ra vonatkozó módosításokat tartalmazó konkrét jogszabálytervezetet sem a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, sem a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem látta - derül ki a Népszava összeállításából.

A minap Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára árult el részleteket a készülő, és a tervek szerint még az ősszel a parlament elé kerülő módosításról.

A múlt héten ülésezett ugyan a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ám az otthoni munkavégzés nem volt napirenden. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a korábbi egyeztetések alapján a rezsiátalány kötelező juttatás lenne, amit a munkáltatónak otthoni munkavégzés esetén minden esetben meg kellene fizetnie, csak a konkrét összeget illetően lenne mozgástér. A rezsihozzájárulás a minimálbér 10 százalékáig lenne adómentes, ez jelenleg 16 100 forintot jelent.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke viszont a Népszavának azt mondta: ha a rezsihozzájárulás kötelező juttatás lesz, onnantól a home office-nak vége.

Álláspontja szerint a rezsiátalány egy lehetőség arra, hogy a munkáltató adómentesen hozzájáruljon az otthonról dolgozók költségeihez. Ez egy keret, ami mentén meg lehet állapodni. A konkrét összeg azonban lehet akár 0 forint is, hiszen nem minden munkavállalónak keletkeznek pluszköltségei az otthoni munkavégzés miatt.

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A pihenőidő értelmezéséről döntött a Kúria

2022. augusztus 26. 08:36
A munka- és pihenőidő szabályai az alapvető jelentőségű foglalkoztatási szabályok részét képezik. Az alábbiakban a pihenőidőre vonatkozó törvényi szabályok Kúria által történő értelmezését (BH2022.161.) mutatjuk be:
 

Koronavírus - hogyan tarthatjuk jogszerűen otthon a munkavállalót?

2020. március 16. 11:11
A mai bejegyzésben azt a kérdést fogjuk részletesen körbejárni, hogy milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak arra, hogy a munkavállalóját a járvány miatt otthon tartsa.