Háború a borászok ellen?

2020. december 10. 11:27
Átszabhatja a tokaji borvidéket egy új törvény, amely megkülönbözteti a síkvidéken és a hegyvidéken termelt szőlőből készült borokat. A helyi termelők rosszul járnának.

Háború a borászok ellen?

A készülő borászati és szőlészeti törvény egyik új fejezete különválasztaná a történelmi tokaji borvidéken a síkfekvésű és a hegyi területeket, s csak az utóbbiakról kerülhetne ki tokaji névvel ellátott palack - írja a Népszava. A többi bor "zempléni" megjelöléssel, s emiatt jóval alacsonyabb áron kerülhetne a boltokba. A rövidesen a parlament elé kerülő törvénytervezet miatt több felháborodott gazdálkodó kereste meg a napilapot.

Ha a parlament megszavazza a változást, akkor az gyakorlatilag kettévágja a hatezer hektáros borvidéket, s zempléninek minősíti például Olaszliszka, Hercegkút, Szegi, Sárospatak, Bodrogkisfalud sőt, még Tokaj és Tolcsva egyes területeit is. Azt is szabályoznák, hogy tokaji néven csak olyan bort lehet forgalomba hozni, ahol a hektáronkénti tőketerhelés nem haladja meg a 2,5 kilogrammot.

Ez főként a régóta itt gazdálkodókat érinti hátrányosan, akiknek még szülei, nagyszülei telepítették el a szőlőt, betartva az akkor hagyományos 3,6 méteres sortávot: nekik kevesebb tőkéjük van egy területen, mint az új telepítésűeknél, ahol 2,5 méteres a sortáv. Ők e szabály szerint így kevesebb szőlőt értékesíthetnének.

Van, aki az eddigi bevételei harminc százalékát emiatt eleve elbukja, s külföldre is kevesebb palackot vihet. - Számos "potentát" vett itt területeket az utóbbi időben, kivágták a régi szőlőket, s felvették a 75 százalékos állami támogatást az új telepítésre, vagyis, ha úgy tetszik, zömmel közpénzből gyarapították a saját vagyonukat - mondta egy hercegkúti szőlőtermelő. Neveket ugyan nem mondott.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha a munkaidőm 8 óra 20 perc, akkor 20 percre jár a műszakpótlék?

2017. március 29. 08:05
Arra lennék kíváncsi, hogy ha egyébként "teljesítem" a műszakpótlékra való jogosultság minden más Jár"feltételét", és a munkaidőm mondjuk 5.40-kor kezdődik és 14.00-ig tart, akkor jár-e műszakpótlék a 6.00 óra előtti 20 percre (vagy ugyanígy kérdezhetném azt is, ha mondjuk 14.00-tól dolgozom 22.20-ig, akkor a 22.00 óra utáni 20 percre is)?

„A szemét szemetet szül”

2019. január 29. 09:34
Éder Andrea: Folyamatosan kukatúrára hívjuk az érdeklődőket, bárki jelentkezhet, hogy két órára felüljön a kukásautóra