Háború a borászok ellen?

2020. december 10. 11:27
Átszabhatja a tokaji borvidéket egy új törvény, amely megkülönbözteti a síkvidéken és a hegyvidéken termelt szőlőből készült borokat. A helyi termelők rosszul járnának.

Háború a borászok ellen?

A készülő borászati és szőlészeti törvény egyik új fejezete különválasztaná a történelmi tokaji borvidéken a síkfekvésű és a hegyi területeket, s csak az utóbbiakról kerülhetne ki tokaji névvel ellátott palack - írja a Népszava. A többi bor "zempléni" megjelöléssel, s emiatt jóval alacsonyabb áron kerülhetne a boltokba. A rövidesen a parlament elé kerülő törvénytervezet miatt több felháborodott gazdálkodó kereste meg a napilapot.

Ha a parlament megszavazza a változást, akkor az gyakorlatilag kettévágja a hatezer hektáros borvidéket, s zempléninek minősíti például Olaszliszka, Hercegkút, Szegi, Sárospatak, Bodrogkisfalud sőt, még Tokaj és Tolcsva egyes területeit is. Azt is szabályoznák, hogy tokaji néven csak olyan bort lehet forgalomba hozni, ahol a hektáronkénti tőketerhelés nem haladja meg a 2,5 kilogrammot.

Ez főként a régóta itt gazdálkodókat érinti hátrányosan, akiknek még szülei, nagyszülei telepítették el a szőlőt, betartva az akkor hagyományos 3,6 méteres sortávot: nekik kevesebb tőkéjük van egy területen, mint az új telepítésűeknél, ahol 2,5 méteres a sortáv. Ők e szabály szerint így kevesebb szőlőt értékesíthetnének.

Van, aki az eddigi bevételei harminc százalékát emiatt eleve elbukja, s külföldre is kevesebb palackot vihet. - Számos "potentát" vett itt területeket az utóbbi időben, kivágták a régi szőlőket, s felvették a 75 százalékos állami támogatást az új telepítésre, vagyis, ha úgy tetszik, zömmel közpénzből gyarapították a saját vagyonukat - mondta egy hercegkúti szőlőtermelő. Neveket ugyan nem mondott.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiszámolták, mennyi ember munkáját teszik feleslegessé a robotok

2019. június 27. 09:42
Az ipar át fog alakulni

Dallos Andort az Agrárminisztérium saját halottjának nyilvánítja

2019. január 08. 08:17
Az Agrárminisztérium mély megrendüléssel tudatja, hogy Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója 2019. január 6-án hajnalban, életének 59. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.