Háború a borászok ellen?

2020. december 10. 11:27
Átszabhatja a tokaji borvidéket egy új törvény, amely megkülönbözteti a síkvidéken és a hegyvidéken termelt szőlőből készült borokat. A helyi termelők rosszul járnának.

Háború a borászok ellen?

A készülő borászati és szőlészeti törvény egyik új fejezete különválasztaná a történelmi tokaji borvidéken a síkfekvésű és a hegyi területeket, s csak az utóbbiakról kerülhetne ki tokaji névvel ellátott palack - írja a Népszava. A többi bor "zempléni" megjelöléssel, s emiatt jóval alacsonyabb áron kerülhetne a boltokba. A rövidesen a parlament elé kerülő törvénytervezet miatt több felháborodott gazdálkodó kereste meg a napilapot.

Ha a parlament megszavazza a változást, akkor az gyakorlatilag kettévágja a hatezer hektáros borvidéket, s zempléninek minősíti például Olaszliszka, Hercegkút, Szegi, Sárospatak, Bodrogkisfalud sőt, még Tokaj és Tolcsva egyes területeit is. Azt is szabályoznák, hogy tokaji néven csak olyan bort lehet forgalomba hozni, ahol a hektáronkénti tőketerhelés nem haladja meg a 2,5 kilogrammot.

Ez főként a régóta itt gazdálkodókat érinti hátrányosan, akiknek még szülei, nagyszülei telepítették el a szőlőt, betartva az akkor hagyományos 3,6 méteres sortávot: nekik kevesebb tőkéjük van egy területen, mint az új telepítésűeknél, ahol 2,5 méteres a sortáv. Ők e szabály szerint így kevesebb szőlőt értékesíthetnének.

Van, aki az eddigi bevételei harminc százalékát emiatt eleve elbukja, s külföldre is kevesebb palackot vihet. - Számos "potentát" vett itt területeket az utóbbi időben, kivágták a régi szőlőket, s felvették a 75 százalékos állami támogatást az új telepítésre, vagyis, ha úgy tetszik, zömmel közpénzből gyarapították a saját vagyonukat - mondta egy hercegkúti szőlőtermelő. Neveket ugyan nem mondott.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Légy résen: így bukod el álmaid állását már az interjú előtt

2020. január 29. 10:22
Ha azt szeretnéd, hogy a 2020-as év valóban más legyen, mint az eddigiek, itt az ideje, hogy végre kezedbe vedd saját sorsodat, és változtass. Friss felmérések szerint a magyarok harmada nagy mértékben elégedetlen a fizetésével, és úgy érzi a munkája nem ér véget, amikor lejár a munkaideje - te ne legyél egy közülük! Ha váltani szeretnél, keresve sem találnál jobb időszakot ennél, és ha betartod a karrierszakértők 8 legfontosabb szabályát, akkor abban is biztos lehetsz, hogy emlékezni fognak rád a hr-esek, bárhová is mész.

Évi 4793 milliárd forintnyi láthatatlan munkát végeznek a nők

2022. április 06. 08:11
Hogyan vált láthatatlanná a reproduktív munka?