Hajdina, quinoa, teff: virágzik a gluténmentes gabonák piaca

2024. január 17. 15:22
Sokféle élelmiszer készíthető a felhasználásukkal.
 
A world-grain.com hírportál arról számol be, hogy amerikai szakértők szerint a gluténmentes gabonafélék – köztük a hajdina, a quinoa és a nálunk csaknem ismeretlen, Afrikában viszont eléggé elterjedt teff a jövőben jóval nagyobb szerepet játszhatnak a világélelmezésben.
Hajdina, quinoa, teff: virágzik a gluténmentes gabonák piaca
A gluténmentes gabonáknak – például a képen látható hajdinának – egyre nagyobb szerepük lesz az élelmezésben – fotó: pixabay.com
 
A texasi Whole Foods Market a hajdinát a 2024-es év 10 legjobb trendje közé sorolta. Ez a növény fehérjét, szénhidrátot és rostot tartalmaz – de glutént nem – sokféle készítményben felhasználható, többek között a növényi alapú tejhelyettesítőkben, kekszekben és müzlikben.
Mindez a hajdina iránti globális kereslet növekedését vetíti előre.
 
Gyulladáscsökkentő quinoa
Quinoa
 
A rendkívül igénytelen és könnyen termeszthető, de Afrikán kívül nagyon kevéssé ismert teff (Eragrostis tef) fehérje- és vitamindús magvai főleg az afrikai fejlődő országok számára bírnak jelentőséggel, amelyeket egyébként bizonyos, USA-ban élő közösségek a helyiekkel is megismertettek.
A törpe köles (teff) számos egyéb gabonával együtt emberi fogyasztásra is alkalmas - fotó: pexels.com
 
A magas arányban ásványi anyagokat és élesztőt tartalmazó teff többek között waffle, tortilla és gabonapehely készítésére alkalmas.
 
A németországi Holstein tartományban található Tilco-Alginure vállalat már a GreenStar programjába fel is vette a Teff egyik fajtáját, amellyel főleg a takarmányhézagokat szeretné megszüntetni, és a száraz nyarakra felkészülve, néhány társgazdasággal egy „teff-szövetséget" is létrehozott. A növénynek bizonyos – bár elenyésző – abrakértéke is van, mivel a teff szemnagysága a búzaszemnek csupán 150-ed része. Ez a szemtermés azonban emberi fogyasztásra is alkalmas, és néhány észak-afrikai országban most is termesztik ilyen céllal, sőt mivel glutént nem tartalmaz, a belőle készült termékeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
 
A piackutatás azt is feltárta, hogy a fogyasztók nem azt várják el, hogy a fent említett alternatív szemes-terményeket tartalmazó pékáruk pontosan megfeleljenek a búza alapú pékáruknak, de azt igen, hogy jó ízűek és jó minőségűek legyenek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő

2023. január 26. 12:38
Meg kell állítani a beporzók számának csökkenését.
 
A méhek és más beporzók számára az EU végrehajtó szerve olyan útvonalakat határozott meg, amelyeken élelem és menedék után kutatva zavartalanul röpülhetnek Európa-szerte - írta meg a napi.hu
 
Meg akarják menteni a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól
A Reuters szerint jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti.

Felkészültél a 800 Ft/kg-os vöröshagymára?

2023. február 23. 12:00
Érdemes beszerezni, mert nincs vége az áremelkedésnek - mutatjuk, mennyivel kerülhet többe, ha nem lépsz azonnal.
 
Rendkívüli módon megemelkedett a vöröshagyma ára a magyar boltokban, és ezzel még nincs vége az áremelkedésnek. A zöldségféle jelentős része már így is Ausztriából jön. Ennek az oka elsősorban a tavalyi aszályos időszak, ami miatt lényegesen kevesebb hagyma termett hazánkban, és a környező országokból kell importálni - már, ha egyáltalán onnan is tudunk beszerezni a csökkenő készletekből.