Halad a nemzeti mintagazdaság kiépítése Mezőhegyesen

2020. augusztus 25. 09:40
Közpénzből és közérdeket szolgálni nemzeti mintagazdaság épül - hangsúlyozta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos Mezőhegyesen, ahol a napokban fejeződik be az új tejelő szarvasmarhatelep műszaki átadása.
Halad a nemzeti mintagazdaság kiépítése Mezőhegyesen
A kormánybiztos hangsúlyozta: a mintegy 500 munkavállalót foglalkoztató ménesbirtok mint mintagazdaság bemutatja, hogyan lehet a 21. századi technológiával hatékonyan, produktívan és eredményesen gazdálkodni, tangazdaságként pedig a jövő agrár munkavállalóinak képzése és a ma gazdálkodóinak szakmai támogatása a feladata.

 

Az elmúlt két év fejlesztéseit felsorolva kitért arra, hogy elsőként a szakszerű gazdálkodás megteremtésére fókuszáltak.

4,5 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági gépekre és eszközökre.

Megteremtették a precíziós gazdálkodás alapjait. Ennek eredménye, hogy Mezőhegyes az első olyan birtok Magyarországon, ahol drónokkal napi szintű precíziós adatgyűjtés folyik, a növénytermesztési ágazatban, s ahol a talajszkennelés eredményeként 6600 hektáron 1,5 méter mélységig pontosan lehet tudni a talaj összetételét, vízháztartását.

 

Szarvasmarhaistálló Mezőhegyesen
Fotó: Bódis Krisztián
A modernizáció második pilléreként Lázár János a mezőhegyesi állattenyésztés korszerűsítését emelte ki. A napokban zajlik a 880 férőhelyes, két istállóból álló, robotizált tehenészeti telep műszaki átadás-átvétele, amely a világ legmodernebb technológiáját használja és a jelenlegi 40 éves épületeket és technológiát váltja. Az állategészségügy és állatjólét tekintetében egyértelműen zöld beruházás összértéke 2,7 milliárd forint, és ez is mintaberuházás, amelynek napi működésébe Magyarországon bárki betekinthet, és a számok alapján akár a saját kisebb gazdasága számára is levonhatja a gazdasági tanulságokat.

 

A kormánybiztos szólt arról is, hogy öntözésfejlesztésre 8,5 milliárd forintot biztosít a kormány, a szintén precíziós gazdálkodást biztosító beruházás szeptemberben kezdődik és 2022-re be is fejeződik, ezzel pedig a vetőmagüzem megvásárlásával kezdődött fejlesztés ér vget, vagyis ekkorra vetőmagelőállításban a ménesbirtok már nem csak alapanyagtermelő lesz, hanem késztermék, vagyis fémzárolt vetőmag előállító lesz.

Lázár János hangsúlyozta azt is, hogy

 

Kovács Norbert vezérigazgató egy takarmánytoló robot előtt
Fotó: Bódis Krisztián
a Mezőhegyesen folyó fejlesztések értelme az, hogy bár

 

ezen fejlesztéseket egy magántulajdonban lévő nagyüzem is meg tudná tenni, viszont itt a fejlesztések nemcsak a gazdasági eredmények elérését szolgálja, hanem olyan állami feladatokat is ellát, mint a szakképzés és továbbképzés,

egy hátrányos térség élettel való megtöltése, a vidék elnéptelenedésének megakadályozása, vagy épp annak bemutatása hogy az agráriumban dolgozni ma már egyáltalán nem az, ami akár 10 évvel ezelőtt is volt. Manapság egy tehenész a feladatait ugyanúgy egy számítógépes munkaállomáson tölti, mint egy városi munkahelyen dolgozó.

A korszerűsítés állomásainak felidézése után Kovács Norbert vezérigazgató ismertette a világszínvonalú istálló működését, műszaki berendezéseit, állatjóléti elemeit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Traktorral érkezett Sallai a Parlamenthez

2015. október 14. 10:01
"Közösen tüntetnek az állami földek eladása ellen a Parlament előtt ma este az ellenzéki pártok, az ország több megyéjében pedig félpályás útlezárással tiltakoznak.
A kormánypártok a politikai hatalmat gazdasági hatalomként mentik át az állami földek eladásával – az LMP szerint. A párt országgyűlési képviselője, Sallai Róbert Benedek azt mondta: a privatizációnak sok nyertese lehet a második Orbán-kormány idején kiválasztott bérlők közül. 

Dübörög az állami földlicit – Soroló

2015. december 07. 13:28
Dübörög az állami földlicit. Találomra választottunk egyet az árveréssorozatból. Kecskeméten jártunk, ahol kiskunfélegyházi szántókat adtak el. Találtunk furcsaságokat. Az egyik licitáló páros például a négy-öt hónapos kisbabáját is magával vitte az árverési terembe.