Hamarosan látogatható a felújított Tatai Csillagda

2023. szeptember 26. 15:12
2023. szeptember 21-én átadták a a megújult és kibővített, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének üzemeltetésében lévő tatai csillagvizsgálót.
Hamarosan látogatható a felújított Tatai Csillagda
Az épület és környezetének felújítása mellett 150 négyzetméteres területtel bővült az intézmény: egy előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget alakítottak ki, ahol az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát mutatják be, valamint a Nap és a meteorok megfigyeléséhez speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát szereztek be.
 
A felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.
 
A tatai csillagvizsgálót 2008 óta a TIT Komárom-Esztergom vármegyei egyesülete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.
 
A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a vármegyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, melyet 1973-ban nyitottak meg.
A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.
 
A TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum – a csillagda hivatalos oldala szerint – októberben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.
 
A zárva tartás ideje alatt a Pötörke-malomban tartanak előadásokat, a távcsöves bemutatókra pedig a Pötörke-malom melletti tóparton kerül sor.
 
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Brutális dugóra kell készülni szombaton az M0-s és az M7-es térségében

2023. október 26. 09:53
Az M0–M7 csomópontban az október elején megkezdett burkolatfelújítási munkálatok folytatásaként 2023. október 28-án, szombaton egy napra újabb csomóponti ágat zárnak le a forgalom elől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei, akik figyelmeztetnek: a térségben sebességkorlátozásra és megnövekedett menetidőre számíthatnak a közlekedők.

VÁRNAK A VIZEK ERDŐI

2023. május 02. 12:03
A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 34.900 hektár erdőt kezel az ország észak-nyugati területén. Gazdálkodik a Duna szigetközi szakaszán, a Kisalföld folyókkal átszőtt vidékén, a hansági erdőkben, valamint a világörökség részét képező pannonhalmi tájon, ahol jól képzett szakembergárdája a biztos záloga a jövő kihívásainak.