Hamarosan látogatható a felújított Tatai Csillagda

2023. szeptember 26. 15:12
2023. szeptember 21-én átadták a a megújult és kibővített, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének üzemeltetésében lévő tatai csillagvizsgálót.
Hamarosan látogatható a felújított Tatai Csillagda
Az épület és környezetének felújítása mellett 150 négyzetméteres területtel bővült az intézmény: egy előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget alakítottak ki, ahol az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát mutatják be, valamint a Nap és a meteorok megfigyeléséhez speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát szereztek be.
 
A felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.
 
A tatai csillagvizsgálót 2008 óta a TIT Komárom-Esztergom vármegyei egyesülete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.
 
A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a vármegyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, melyet 1973-ban nyitottak meg.
A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.
 
A TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum – a csillagda hivatalos oldala szerint – októberben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.
 
A zárva tartás ideje alatt a Pötörke-malomban tartanak előadásokat, a távcsöves bemutatókra pedig a Pötörke-malom melletti tóparton kerül sor.
 
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Lengyel tulajdonba került a Szallas Group, lezárult a 82 millió eurós ügylet

2022. november 14. 14:24
November 3-án lezárult az elmúlt évek egyik legjelentősebb közép-európai digitális akvizíciója a turisztikai szektorban: a lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska tulajdonába került a Szallas.hu-t is üzemeltető Szallas Group.

Farsang a Várkert Bazárban

2023. február 07. 19:56
Farsangi programokkal, köztük kézműveskedéssel, koncerttel és hangszersimogatóval várja a családokat a Várkert Bazár február 12.-én, vasárnap.
11 órától a Makám Zenekar ad koncertet Bogárbál címmel. Az interaktív családi műsor az állatvilág és az ember, különösen az állatok és a gyerekek kapcsolatát mutatja be. A koncerten játékos formában kerül közel a nagyvároshoz szokott gyerekekhez a természet, az erdő, mező, tó, folyó és a benne élő állatok.