Hamarosan tritikáléból is készülhet kenyér

2017. október 05. 08:14
Az ember által nemesítettgabonanövény, a tritikálé egyesíti a búza és a rozs tulajdonságait. A gazdaságosan, gyengébb talajminőségű területeken termeszthető növény magas terméspotenciállal és ellenállóképességgel bír, így elsősorban a takarmányozásban támaszkodnak rá. Egy kutatás szerint azonban emberi táplálkozásban is nagy jövő várhat a növényre.

A klímaváltozás, a romló talajminőség és a korlátozott nagyságú termőterületek okozta kihívások új, ellenállóbb gabonák létrehozására ösztönzik a növénynemesítőket - írja közleményében a K&H Bank Zrt. . Így jött létre a tritikálé – neve a búza (triticum) és a rozs (secale) latin nevének kombinációjából ered –, ami a többi gabonához viszonyítva gazdaságosabban termeszthető, és egyesíti a szülők jó tulajdonságait

A búzától örökölt magas terméspotenciálnak, illetve a rozsból származó ellenállóképességnek köszönhetően a tritikálé gyengébb talajminőségű területeken, szélsőséges időjárási körülmények között is magas terméshozammal termeszthető. Mindezen tulajdonságok ellenére felhasználása eddig a takarmányozásra korlátozódott, illetve mint megújuló energiaforrás van szerepe. 

A tritikálé humáncélú felhasználásához pontosan kell ismerni a növény beltartalmi összetételét és táplálkozás-élettani tulajdonságait. Meg kell határozni a minőségi elvárásokat, és nem maradhat el a minőségi jellemzők összetett vizsgálata és értelmezése sem – mondta el Langó Bernadett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatója, aki a tritikálé emberi táplálkozásban rejlő lehetőségeit vizsgálja. 

A tritikálé Magyarországon
Az első tritikálé fajtákat Magyarország nemesítették az 1960-as években, amelynek eredményeként számos magyar fajtát ismertek el napjainkig. A tritikálét ma már több mint 4 millió hektáron termesztik világszerte, Magyarország a maga 125 ezer hektáros termőterületével a világ 10 legjelentősebb tirikálé termelő országának egyike.

A kutátas eredményei hozzájárulhatnak a tritikálé minőségi kritérium-rendszerének kialakításához, és ezzel az élelmiszercélú alkalmazási szabályok megalkotásához. Az eredmények iránymutatók lehetnek a minőség további javítására a nemesítésben, így a jövőben fajták hozhatók létre, amelyek megőrizhetik a magyar fajták dominanciáját a vetőmagpiacon. A kutatás eredményeként a szegedi tritikáléfajták élelmiszeripari hasznosítása a környéken már megindult – tette hozzá Langó Bernadett. 

 

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság

2018. június 04. 14:12
Termelői panaszbejelentés alapján kezdte el vizsgálni a növényvédelmi hatóság a GENEZIS feliratú, párhuzamos behozatallal Romániából származó Adengo kukorica gyomirtó szert. A Nébih laboratóriuma igazolta, hogy a készítmény hatóanyag-tartalma jelentősen eltér az engedélyben foglaltaktól, így hatékonysága nem megfelelő. Ezért a hatóság elrendelte a termék forgalomból történő kivonását. A Nébih kéri, hogy azok a termelők, akik rendelkeznek a lenti azonosítókkal ellátott készítménnyel, ne használják fel, és vigyék vissza a vásárlás helyére!

Európa jövőjének kulcsai a munkavállalói jogok és a bérek

2017. március 20. 08:09
2017. március 15-16-án Máltán tartotta végrehajtó bizottsági ülését az Európai Szakszervezeti Szövetség. A napirenden volt többek között az ETUC határozata a minimálbérekről, a társadalombiztosítási rendszerek koordinációja és a munkavédelem.
Európai Szakszervezeti Szövetség béremelési kampánya, amelynek egyik jelmondata az „Európának béremelés kell!” (Cikkünk frissül!)