Hatósági vizsgálat indul a Tescónál?

2019. február 08. 08:25
Hétfőn folytatódik az egyeztetés a cégnél, addig nem veszik fel a munkát a bérszámfejtők

A megyei kormányhivatal ellenőrei jelentek meg tegnap a Tesco áruházlánc győri irodaközpontjában, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhelyként működő vállalatnál helyszíni szemlét tartsanak — értesült a Magyar Nemzet (volt Magyar Idők). A hatóság emberei — cikkünk nyomán — arra voltak kíváncsiak, valóban leállt-e a kifizetőhely működése, vagyis nem az előírások szerint zajlik a feladatok ellátása. A Tesco közölte: tegnap, azaz a tervezettnél egy nappal korábban elutalta a januári fizetéseket.

 Megjelentek tegnap délelőtt a Tesco Győrben üzemelő központi irodájában az illetékes megyei kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának képviselői, hogy helyszíni szemlén győződjenek meg arról, a kedden bejelentett sztrájk miatt valóban leállt-e a vállalatnál a foglalkoztatással kapcsolatos társadalom- és egészségbiztosítási feladatok ellátása – tudta meg a Magyar Nemzet.

Információink szerint a hivatal illetékesei a szemlén kívül nem végeztek egyéb ellenőrzést, nem kértek hivatalos dokumentumokat vagy betekintést a munkavállalókkal kapcsolatos ügyekbe.

Ám, mivel jogszabály határozza meg a biztosítottakkal kapcsolatos kötelezettségeket, illetve a megyei hivatal köteles jelentést tenni a kialakult helyzetről a fővárosi kormányhivatalnak, elképzelhető, hogy miután meggyőződtek a tevékenység szüneteléséről, vizsgálat indul az áruházláncnál annak kapcsán, megfelel-e a kifizetőhely a törvényes működés előírásainak.

Ezt az indokolhatja, hogy

a győriek sztrájkja miatt egyebek mellett kifizetőhelyi elszámolások, bevallások és kötelező adatszolgáltatások maradhatnak el a Tescónál.

A győri bérszámfejtők, akik kivétel nélkül csatlakoztak az egységes tiltakozáshoz, tegnap a teljes munkaidejük alatt, 8 és 16 óra között folytatták a törvényes munkabeszüntetést, amelyhez több támogató üzenetet is kaptak kollégáiktól. Lapunknak a sztrájkbizottság jelezte: addig tart a sztrájk, amíg nem jutnak megállapodásra a munkaadó nem teljesíti a követeléseiket.

Úgy értesültünk, a multicég jövő hétfő reggelre kezdeményezett újabb megbeszélést a sztrájkbizottsággal.

Így addig áll a munka Győrben, azonban az érintettek egyelőre nem szándékoznak enyhíteni a leépítés előtt állók elvárásain.

Az áruházlánc 17 és fél ezer munkavállalója eközben tegnap – egy nappal a menetrendszerű folyósítás előtt – kézhez kapta januári bérét, ehhez a győri bérszámfejtők helyett egy külsős csapatot mozgósítottak.

A vállalat megkeresésünkre úgy fogalmazott: határozott szándékuk, hogy támogassák a változásban érintett munkatársakat, ezért a győri bérszámfejtőknek a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős pénzügyi juttatási csomagot ajánlottak fel.

 A Tesco csalódott, hogy az ajánlat ellenére a sztrájkbizottság a dolgozók érdekeit szem előtt tartó további egyeztetés helyett a sztrájk mellett döntött. Ezzel együtt a Tesco tiszteletben tartja a bizottság sztrájkhoz való jogát

– szögezték le, megjegyezve: folytatni kívánják a tárgyalásokat, mert nagyra értékelik a győri kollégák szakértelmét. Mint írták, tisztában vannak a különleges körülményekkel, amelyekkel a bér- és tb-számfejtési feladatok Győrből Budapestre történő áthelyezése jár.

Úgy tudjuk, a cég azt ajánlotta fel a sztrájkolóknak, hogy február elsejétől a havi alapbérük másfélszeresét fizetik ki nekik a távozásukig, a sztrájkbizottság azonban az összeg dupláját kéri állandó juttatásként alapbér formájában, egészen addig, amíg a felmondási idejük véget nem ér.

A bérszámfejtők azt is szeretnék elérni, hogy az egyenlő bánásmód elvét is figyelembe véve mentesítsék őket a munkavégzés alól, és megegyeznének a távozásuk menetrendjéről is.

A követelések között több választható lehetőség szerepel a munkaadónak, amelyek a munkaviszonynak a felmondási idő végéig szóló bérezésről szólnak, a nyugdíjazáshoz közel álló érintettek esetében pedig speciális elszámolást kértek. Ezekre az áruházlánc egyelőre nem reagált.

Forrás: magyarnemzet.hu

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Jó alap a kormány minimálbér és garantált bérminimum emelési javaslata

2016. november 14. 08:27
A VKF 2016. november 11-i ülésén elérhető közelségbe került az a követelés, hogy a minimálbér érje el a létminimum szintjét – A LIGA Szakszervezetek sajtóközleménye.

Szolidaritás a horvát munkavállalókkal

2021. január 21. 09:00
2021. január 18-án a LIGA Szakszervezetek és tagszervezetei adományt küldtek a Horvát Autonóm Szakszervezeti Szövetség humanitárius felhívására a földrengés áldozatainak megsegítésére.