Hatvan éves a tápiószelei génbank

2019. augusztus 27. 09:37
Nemzetközi szinten is különleges génforrás gyűjteményünk fenntartása és megőrzése nemcsak kötelezettség, hanem nemzetünk érdeke is.

Nagy István, agrárminiszter emlékeztetett, a génbanknak kiemelt szerepe van abban, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés számára a jövőben is rendelkezésre álljanak azok a genetikai tartalékok, amelyekkel megtalálhatjuk a megfelelő válaszokat a természeti változások okozta kihívásokra.

Hozzátette: az itt tárolt mintegy 130.000 minta számtalan olyan gént őriz, amelyek megoldást jelenthetnek az egyre fokozódó szárazságra és különféle betegségekkel szembeni ellenállóság kialakítására. Éppen ezért az intézet által megőrzött gyűjtemény felbecsülhetetlen értéket képvisel – emelte ki Nagy István.

Kifejtette: az intézmény legnagyobb eredményeit akkor érte el, amikor önállóan működött, ezért is döntött úgy az agrártárca, hogy ismét önálló szervezetet hoz létre a génmegőrzés segítésére. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, idén június 1-jével jött létre. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a tápiószelei intézmény Európában 8. a világon pedig a 17. legnagyobb génbank.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

2019-ben három szombaton kell majd dolgozni

2018. augusztus 24. 08:20
A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, ami a naptár szerinti munkarendtől eltérő munkanapokat határozza meg. A következő napokra ne szervezzen piknikezést, bécsi kirándulást, pekingi kacsa sütést, családi Sátántangó-nézést: 

Örülhetnek a magyar lovassport szerelmesei: fogathajtó versenyt rendeznek Mezőhegyesen

2020. július 01. 08:03
Július 1-5. között rendezik meg idén a szezon első, 3 számos nemzeti fogathajtó versenyét, amin lesz többek között maratonhajtás is. Az izgalmas versenyprogram mellett gasztro- és kézműves vásárral is készülnek a szervezők.