Hazánk agrárösztöndíjakkal segíti a fejlődő országok élelmezésbiztonságát

2019. december 10. 07:42
Hazánk a hétköznapokban jól hasznosítható, fontos mezőgazdasági ismereteket ad át a fejlődő országok leendő agrárszakembereinek. Abban hiszünk, hogy a problémákat helyben kell megoldani, és többek között egy sikeres ösztöndíjprogrammal segítjük a rászoruló országokat, miközben a kezdeményezés hazánk gazdaságának is hasznos – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO-ösztöndíjprogram ünnepségén.

Tizenhat ország huszonöt hallgatója kezdte meg idén tanulmányait Magyarországon, az Agrárminisztérium által szervezett ösztöndíjprogramban. Az újonnan felvett hallgatókat a tárca, a fogadó hazai agráregyetemek, valamint a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala képviselői köszöntötték december 9-én, Budapesten.

Kép letöltése
 
Fotó:Pelsőczy Csaba

 

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy az ösztöndíjprogram fontos alappillére a FAO és Magyarország közti szoros együttműködésnek, amelynek fő célja a világszintű élelmezésbiztonság növelése és a fenntartható fejlődési célok teljesítése. Az érintett országokból érkező diákok olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását.

Kép letöltése
 
Fotó:Pelsőczy Csaba

 

A helyettes államtitkár elmondta, Magyarország számos eszközzel segíti a fejlődő országok agrárproblémáinak helyben történő megoldását. A végzett agrárösztöndíjasok közül többen ma már vezető beosztásban dolgoznak hazájukban. Mindez lehetővé teszi ezen országokkal a szakmai és tudományos együttműködés erősítését, Magyarország befolyásának növekedését, továbbá a gazdasági kapcsolatok és az exportunk élénkítését – emelte ki.

Raimund Jehle, a FAO Regionális Irodájának helyettes vezetője köszönetet mondott a magyar kormánynak az ösztöndíjprogram aktív támogatásáért. Aláhúzta, hogy az ösztöndíjprogram kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók megszerezzék a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a mezőgazdaság legfontosabb területein, mindehhez jó alapot biztosít a magyar felsőoktatás minősége és a FAO szaktudása.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Már nem lehet balatoni halként árulni a hekket

2022. július 13. 08:41
Új brand, a „Balatoni hal” jelent meg a piacon. Az eredetmegjelöléssel ellátott, uniós oltalom alatt álló termékek megjelenését Nagy István agrárminiszter mérföldkőnek nevezte.

Az élelmiszer mint áru

2020. május 20. 07:53
Amikor a bolygónkat érintő folyamatos ökológiai krízisekre tekintünk – globális felmelegedés, fajok tömeges kihalása, mindent elborító műanyaghalmok, tengerek elsavasodása – általánosságban az emberi tevékenységet, mint egy monolit tömböt tesszük felelőssé ezekért a folyamatokért. A média elsősorban az egyéni fogyasztási és utazási szokásainkat, illetve a csomagolási technikáinkat okolja az ökológiai katasztrófáért. Ez számunkra, nyugati individualizált emberek számára reálisnak is tűnhet, hiszen ezek azok, amikkel nap mint nap találkozunk és úgy érezzük, hogy ha ezeket megváltoztatjuk, tehetünk valamit a bolygónkért.