Hétvégén betekinthetünk a Gyermekvasút kulisszái mögé

2024. január 19. 16:08
Január 21-én vasárnap nyílt napot tart a Gyermekvasút a széchenyihegyi végállomáson. 10 és 16 óra között várják színes programokkal a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket. A vasútvonal felső szakaszán egész nap nosztalgiavonatok is közlekednek.
Hétvégén betekinthetünk a Gyermekvasút kulisszái mögé
A vasárnapi nyílt napra ellátogató gyerekek kipróbálhatják Széchenyihegy állomás vasúti berendezéseit. Így akár a legkisebbek is nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban.
 
Az iskolások hangosbemondóként is bizonyíthatnak, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit.
 
A kisebbek papírból elkészíthetik saját jelzőjüket vagy vonatos üdvözlőkártyájukat.
 
A nyílt nap alkalmából járműbemutatóval is várják az érdeklődőket Széchenyihegyen: a kis vasútbarátok felszállhatnak a híres Mk45-ös mozdony, Bendegúz, vezetőfülkéjébe is, valaminthosszabb pihenője után ismét látható lesz a Gyermekvasút legöregebb vontatójárműve, az 1929-ben gyártott lillafüredi motorkocsi is.Az állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékeiből tavasszal nyílt alkalmi kiállítás is várja a látogatókat.
 
Itt a nosztalgia motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművére, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba is felszállhatnak az érdeklődők.
A „motorszínben” a kisvasút emlékeiből várja kiállítás az érdeklődőket - Fotó: MÁV
 
Ezen a hétvégén a hagyományos vonatok óránként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy állomás között.
 
Vasárnap a széchenyihegyi végállomás és Virágvölgy állomás között külön díjszabással 40-50 percenként nosztalgiavonatok is indulnak, amelyeket általában gőzös továbbít, de délben a lillafüredi motorvonat is tesz egy fordulót.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Manófalva épült a Duna-parti ártéri erdőben

2023. november 15. 16:12
Az állatok birodalmát már be is lakták a mókusok, a cinegék és csuszkák.
 
Manófalva született a Római-part fái alatt – írták egy Facebook bejegyzésben.
 
Kánya Tamás Land art alkotásait a Római-parton és környékén szokta elkészíteni. A művész legújabb alkotását az állatok ihlették, eredetileg a kreatív alkotó egy madáretetőt szeretett volna készíteni télre.

A pecsenye lesz az idei Magyar Ízek Utcája vezértémája

2023. augusztus 08. 17:02
Augusztus 18-20. között újra megrendezik a Magyar Ízek Utcája gasztrokulturális vásárt a Várkert rakparton.
Idén 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcája gasztrokulturális vásárt a Várkert rakparton 2023. augusztus 18-20. között. A rendezvényen végigkóstolhatjuk a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételeit, a Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, az idei vezértéma pedig a pecsenye lesz – ígérik a szervezők.