Hiába várják a home office-törvényt a magyar cégek és a szakszervezetek

2020. november 03. 09:24
Az Orbán-kormány a parlament őszi ülésszakának elejére ígérte a home office-törvény benyújtását, de ez továbbra sem történt meg – közölte az ATV Híradója. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a jogszabály csúszása a cégekre is negatívan hathat. A lehetőség körüli bizonytalanság ugyanis gátolhatja a munkaadókat a munkavállalói állományuk megtartásában, fejlesztésében. 
Hiába várják a home office-törvényt a magyar cégek és a szakszervezetek

 

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV kérdésére elmondta,  amikor a legutóbbi Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésén rákérdeztek, hogy hol tart a folyamat, az Orbán-kormánytól azt a választ kapták, hogy más, fontosabb jogszabálytervezetek előkészítésével és benyújtásával vannak elfoglalva. A home office-szal kapcsolatban így döntés egyelőre nem született.

BÁR A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN SZEREPEL A TÁVMUNKAVÉGZÉS, SOK RÉSZLETE KIDOLGOZATLAN,  A KORÁBBAN BEJELENTETT MÓDOSÍTÁS PEDIG EZT SZÁNDÉKOZNA ORVOSOLNI. ENNEK ÉRTELMÉBEN AZ OTTHONRÓL TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS CSAK A MUNKAADÓ ÉS A MUNKAVÁLLALÓ KÖZÖS MEGÁLLAPODÁSÁN ALAPULHATNA, A FOGLALKOZTATÓ PEDIG BIZTOSÍTANÁ A SZÜKSÉGES MUNKAESZKÖZÖKET, MIKÖZBEN ADÓMENTES REZSIÁTALÁNY IS JÁRNA A TÁVMUNKÁÉRT.

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ATV megkeresésére arról tájékoztatott, hogy A munka törvénykönyve jelenleg is biztosítja a távmunkaszerződés jogi feltételeit. A témakörhöz kapcsolódó esetleges további szabályozási igények felmérése, felülvizsgálata pedig folyamatban van.

index.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A Munka törvénykönyve szabályozhatja az otthoni munkavégzést

2020. július 24. 07:43
sszel sor kerülhet sor a Munka törvénykönyve módosítására, amelyben a munkavállaló is kérheti a teljes vagy részleges otthoni munkavégzést a munkáltatójától. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint nem lesz egyszerű a részletszabályok kidolgozása,  a tervek szerint a jelenlegi, távmunkára vonatkozó szabályozást egészítenék ki a munka törvénykönyvében az otthoni munkavégzéssel.

Elfáradtunk - 1 év home office-ban

2021. február 23. 09:17
A fáradtság volt a leggyakrabban említett szó, amikor a Covid-évet és a jelenlegi állapotot jellemezték magyar és külföldi cégvezetők, HR szakemberek a Három Királyfi Három Királylány mozgalom online konferenciáján. A kontroll helyett a bizalom került előtérbe és a hibrid munkavégzésé lesz a jövő. Bagdy Emőke szakpszichológus a lelki egészség megőrzésére adott tippeket.