Hiába várják a home office-törvényt a magyar cégek és a szakszervezetek

2020. november 03. 09:24
Az Orbán-kormány a parlament őszi ülésszakának elejére ígérte a home office-törvény benyújtását, de ez továbbra sem történt meg – közölte az ATV Híradója. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a jogszabály csúszása a cégekre is negatívan hathat. A lehetőség körüli bizonytalanság ugyanis gátolhatja a munkaadókat a munkavállalói állományuk megtartásában, fejlesztésében. 
Hiába várják a home office-törvényt a magyar cégek és a szakszervezetek

 

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV kérdésére elmondta,  amikor a legutóbbi Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésén rákérdeztek, hogy hol tart a folyamat, az Orbán-kormánytól azt a választ kapták, hogy más, fontosabb jogszabálytervezetek előkészítésével és benyújtásával vannak elfoglalva. A home office-szal kapcsolatban így döntés egyelőre nem született.

BÁR A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN SZEREPEL A TÁVMUNKAVÉGZÉS, SOK RÉSZLETE KIDOLGOZATLAN,  A KORÁBBAN BEJELENTETT MÓDOSÍTÁS PEDIG EZT SZÁNDÉKOZNA ORVOSOLNI. ENNEK ÉRTELMÉBEN AZ OTTHONRÓL TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS CSAK A MUNKAADÓ ÉS A MUNKAVÁLLALÓ KÖZÖS MEGÁLLAPODÁSÁN ALAPULHATNA, A FOGLALKOZTATÓ PEDIG BIZTOSÍTANÁ A SZÜKSÉGES MUNKAESZKÖZÖKET, MIKÖZBEN ADÓMENTES REZSIÁTALÁNY IS JÁRNA A TÁVMUNKÁÉRT.

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ATV megkeresésére arról tájékoztatott, hogy A munka törvénykönyve jelenleg is biztosítja a távmunkaszerződés jogi feltételeit. A témakörhöz kapcsolódó esetleges további szabályozási igények felmérése, felülvizsgálata pedig folyamatban van.

index.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A foglalkoztatók 70 százalékánál találtak munkaügyi jogsértést

2019. január 31. 08:51
Munkaügyi szabálytalanságot találtak a vizsgált 13 316 munkáltató 70 százalékánál, az ellenőrzött több mint 54 ezer munkavállalónak pedig a 68 százalékánál a 2018 első kilenc hónapjában tartott ellenőrzéseken, a legtöbb jogsértés a feketefoglalkoztatásból adódott, ami főként az építőipart és a vendéglátást érintette - írja az MTI.

A LIGA Szakszervezetek munkaerőpiaci javaslatai

2019. október 24. 08:07
A LIGA Szakszervezetek 2019. október 11-én nyilvánossá tette munkaerőpiaci javaslatait, azért, hogy azokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) Monitoring Bizottsága napirendjére tűzze. A javaslatok érintik többek között a közfoglalkoztatást, a közalkalmazotti szférában foglalkoztatott munkavállalók bérezését, vagy az illegális vállalkozások kérdéskörét.