Hideg időben védő intézkedésekről kell gondoskodniuk a munkáltatóknak

2018. február 26. 07:46
Védő intézkedésekről kell gondoskodniuk a munkáltatóknak, ha munkavállalóik a munkaidő legalább felében hidegben dolgoznak – hívta fel a figyelmet Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

A hét végétől várható extrém hideg kapcsán elmondta: a jogszabály szerint szabadtéren plusz 4 Celsius-fokos, zárt helyen plusz 10 fokos középhőmérséklet alatt óránként 5-10 perc pihenőidőt kell adni a dolgozóknak, amit melegebb helyen tölthetnek, és legalább 50 fokos teát kell biztosítani számunkra.

A munkavédelmi hatóság a szokásos ellenőrzések mellett vizsgálja a hideg időben érvényes előírások betartását is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. 

Hozzátette: nem nagy számban, de minden évben érkeznek bejelentések arról, hogy munkáltatók elmulasztottak különböző intézkedéseket, ezeket kivizsgálják.

A hatóság inkább figyelmeztet, és csak végső esetben bírságol. Mindenkinek az az érdeke, hogy a többnyire tájékozatlanságból fakadó hibák ne ismétlődjenek fogalmazott Simon Attila.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Hatalmasak a károk, veszélyben a magyar kajszitermelés

2016. február 23. 09:52
A múlt évben egyes ültetvényeken, például a gönci termőtájon a fák pusztulása elérte a 30-40 százalékot – de máshol is nagyok a károk –, ami a gazdaságos termelést jelentősen megnehezíti. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Kertészeti albizottsága tájékoztatót hallgatott meg a Mentsük meg a magyar kajszit elnevezésű országos kajszibarack termesztési innovációs programról. Kiss Gábor a Gyümölcsért Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten egy szakmai fórumon elmondta: a legfőbb ültetvénykárosító a fitoplazma, ami a megfelelő művelés ellenére is jelentős károkat okoz.

Június elejéig adja el a kormány, amit még lehet

2016. április 19. 07:50
Június 3-ig kívánja lebonyolítani az állami földértékesítések harmadik szakaszát a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentése szerint több földeladás nem lesz.