Hidrogénüzemű, környezetbarát hajtómű az Airbustól

2022. december 02. 10:30
Az Airbus az évtized közepe felé kezdi meg az üzemanyagcellás hajtómű-rendszer földi és repülési tesztelését. A kísérletekre a ZEROe nevű, a kísérletek bemutatását szolgáló tesztgéppel kerül sor.
 
Az A380 MSN1 típusú, az új hidrogéntechnológiákat tesztelő repülőgépet jelenleg úgy alakítják át, hogy a folyékony hidrogéntartályokat és a hozzájuk tartozó elosztórendszereket is hordozhassa - tájékoztatott az Airbus.
Hidrogénüzemű, környezetbarát hajtómű az Airbustól
A közleményben idézik az Airbus zéró kibocsátású repülőgépekért felelős alelnökét, Glenn Llewellynt, aki elmondta: az üzemanyagcellák lehetséges megoldást jelenthetnek a nulla károsanyag-kibocsátású törekvések megvalósulására. Ezek a repülőgépmotorok képesek lehetnek egy a fedélzetén 100 utast szállító gép meghajtására, amelynek hatótávolsága 1000 tengeri mérföld (1853 kilométer).
 
A ZEROe repülőgép fejlesztését 2027-28-ban kívánják elindítani.
A hidrogén meghajtás elterjedéséhez új kiszolgáló létesítményekre is szükség van, az első ilyen állomás fejlesztésére és megépítésére az Airbus a világ vezető űripari hajtóműveit gyártó ArianeGroup cégcsoporttal kötött együttműködési megállapodást.
 
A folyékony hidrogén tárolását és repülőgépekbe töltését célzó beruházás a Toulouse-Blagnac-repülőtéren valósul meg 2025-re.
 
Ezzel párhuzamosan az Airbus a zöld hidrogént előállító HyPorttal is együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy közösen hozzák létre a világ egyik első, zöld hidrogént előállító és elosztó repülőtéri üzemét. Az építkezés szintén a toulouse-i repülőtéren valósul meg, átadása 2023-ban várható, és naponta 400 kilogramm hidrogén előállítására lesz képes.
 
Ez a mennyiség mintegy 50 földi kiszolgáló jármű energiaellátásához elegendő - áll az Airbus közleményében.
 
Forrás: turzmus.com

Kapcsolódó cikkek

Már látogatható Európa legnagyobb beltéri betleheme Vörsön

2023. december 05. 15:20
A vörsi betlehem 2023. december 3-tól 2024. január 28-ig mindennap látogatható 9:00 – 17:00 óráig a Szent Márton Püspök Templomban. December 24-én – szenteste – a betlehem 10.00-12.00 között látogatható!
Vörs faluja és a Szent Márton templom beltéri betleheme mára igazi kuriózum, az adventi időszakban nem csak szerte Magyarországról, hanem külföldről is érkeznek látogatók.

Ámulatba ejtő jégvilág a Balatonnál

2024. január 09. 16:21
A kicsapó hullámok és fagyos levegő találkozójából bámulatos jégvilág született a magyar tenger partján.
 
Rendkívül ritka látványban volt része azoknak, akik a vasárnapi szeles időben a Balaton partján jártak. A viharos szél hatalmas hullámokat korbácsolt a magyar tengernél, azonban ma még bámulatosabb pillanatoknak lehetett mindenki a szemtanúja, aki vette a bátorságot, és a tó partján tett egy szó szerint frissítő sétát, ami az orkán erejű szélben és a fagyos levegőben valljuk be igencsak merész vállalkozás, de a látvány, ami a szem elé tárult megérte a fázós pillanatokat.