Hihetetlen: van olyan élelmiszer, ami olcsóbb lett
2023. január 13. 11:58
Az árcsökkenésnek számos oka van.
A szakértők többsége szerint az inflációs hullám még eltarthat egy ideig, mégis jó hír, hogy néhány élelmiszer ára már csökkenni kezdett decemberben - írja a mandiner.hu
Vannak termékek, amelyeknél nagyon komoly volt az áresés
A narancs ára egy hónap leforgása alatt 27 százalékkal, a fehérrépa ára 23 százalékkal lett kevesebb. A paprika ára is mérséklődött 7 százalékkal, a sárgarépa pedig 6 százalékkal került kevesebbe.

Decemberben nem volt nagyobb az éves élelmiszer-infláció, mint novemberben. A drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt, vagyis az októberi 55 százalékos csúcs után a 6 százalékponttal alacsonyabb, de még így is irdatlanul magas szinten stabilizálódott
– írta nemrég a G7 a saját, szubjektív 42 élelmiszerből álló fogyasztói kosarának adatai alapján.
A portál a Lidl, az Aldi, a Penny és a Tesco árainak átlagát vizsgálta, ami alapján megállapították, hogy kevés termék ára stagnált, azaz a változatlanul 49 százalékos infláció úgy alakulhatott ki, hogy bizonyos élelmiszerek továbbra is drágultak, míg más élelmiszerek ára viszont csökkent.
Mi okozza az árcsökkenést?
Az élelmiszerár-infláció még korántsem ért véget, ezért szokatlan, hogy mégis vannak olyan termékek, amelyek nemhogy drágulnának, hanem olcsóbbak lesznek. A mandiner.hu által megkérdezett szakemberek elmondták, hogy ennek több oka is lehet.
Egyrészt a zöldségek, gyümölcsök jellegéből adódóan az árazásuk hetente történik, még az is előfordul, hogy egy héten belül is változik az áruk. Másrészt szerepet kap a termék szezonalitásából adódó „ár-életciklus", ami miatt egyik hónapról a másikra alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vásárlók.
A kereskedelmi szereplők törekednek arra, hogy a csökkenő trendeket lehetőség szerint a vásárlók számára is érezhetővé tegyék, hogy az erős inflációs nyomás ellenére is minél kedvezőbb árakat tudjanak biztosítani.
Tény, hogy a zöldség-gyümölcs termékeket is elérte az infláció, a kereskedők erősen emelkedő tendenciákat tapasztalnak az ellátási lánc teljes spektrumán a termékekre rakódó egyéb költségek esetében (energiaköltségek növekedése, logisztikai költségek növekedése).
Nagy a bőség, drága a raktározás, emiatt olcsóbb a répa
Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a portál azon kérdésre, hogy miként lehetséges az, hogy egyes termékek olcsóbbak lettek, mások drágulnak, elmondta:
Egész Európában tapasztalható jelenség, hogy a termelők nem akarnak hatalmas raktárkészleteket felhalmozni a szabadföldi termesztésű zöldségekből. Ennek az energiakrízis az oka, jelentősen drágább lett a raktározás. A sárgarépa, fehérrépa is szabadföldi zöldség, ezeket most akár szerényebb áron is elpasszolják, még így is jobban járnak, mintha ki kellene fizetniük a tárolással járó költségeket
Gubacsi Zoltán szerint hasonló folyamatok fognak lezajlani az alma esetében is, tekintettel arra, hogy Lengyelországban nagyon jól sikerült a tavalyi termés, és a gazdák ott sem szeretnék a költségeiket növelni a tárolással, emiatt folyamatosan kínálati piac van.
Erősen érződik az infláció hatása
A terméktanács alelnöke azt is elmondta, hogy az infláció hatása erősen érződik: kevesebbet költenek az emberek, amit még a karácsonyi bevásárlások sem tudtak kompenzálni. Jól láthatóan csökkent a pazarlás, a vásárlók csak annyi zöldséget és gyümölcsöt vesznek, amit rövid időn belül fel is használnak. Bizonyos termékek ára amiatt is indulhatott el visszafelé, mert ma már egyre kevésbé jellemző a háztartási készletezés.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.
ÉLELMISZERELLÁTÁS RÖVIDEN
2023. augusztus 21. 13:42
Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expon tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.