Hogyan használhatók az új technológiák a mezőgazdaságban?

2016. június 27. 09:09
A becslések szerint a Föld népessége 2050-re elérheti a 9,7 milliárd főt, így további mintegy 2,4 milliárd ember számára kell majd élelmiszert termelni. Ez a mezőgazdasági ágazatban is nagy kihívást jelent, amelyet a klímaváltozás káros hatásai is nehezítenek. Júniusban az EP állásfoglalást fogadott el arról, hogy segíthetik az új technológiák a fenntartható mezőgazdasági termelést. Anthea McIntyre (konzervatív-reformer, brit) élőben válaszolt a témában feltett kérdésekre Facebook-oldalunkon.

Az innováció és a technológiai fejlesztések eredményeit évek óta sikeresen alkalmazzák a mezőgazdaságban, elég, ha arra gondolunk, hogy a drónok segítenek a gazdáknak a növényvédelemben, a károk felmérésében, vagy akár a tápanyag-gazdálkodásban.

„Azért kell dolgoznunk, hogy minden gazda profitáljon a technológiai fejlesztésekből” - mondta Anthea McIntyre (konzervatív-reformer, brit), a téma parlamenti felelőse, aki élőben válaszolt a Facebook-oldalunkon feltett kérdésekre.

Az EP-képviselő szerint ennek egyik fontos feltétele, hogy hidat teremtsenek a gazdák és a kutatók, fejlesztők között: „Szeretném látni, hogy a gazdákat bevonják a fejlesztésekbe, nemcsak hogy profitálnak azokból, de segítenek is és megosztják a problémáikat. Nem minden a laboratóriumokban történik”.

Anthea McIntyre hangsúlyozta, hogy a helyes vízgazdálkodásra kiemelt figyelmet kell fordítani: „Ijesztő, hogy a világon a vízfogyasztás 70 százaléka a mezőgazdasági ágazatban történik. (...) Először is, javítanunk kell a növények termesztésének módját, hogy kevesebb vizet igényeljenek, illetve meg kell vizsgálnunk az öntözési technikákat is”.

„Számos olyan technika áll rendelkezésünkre, amelyet az emberek szívesen használnának, ha megértenék, hogyan működik. Széles körben kell megvitatnunk a kérdést, hogy felkészüljünk az újításokra és lássuk, hogyan profitálhatunk belőlük. Ugyanakkor az előnyök mellett figyelnünk kell a kockázatokra is” - mondta az EP-képviselő.


Az interjút Facebook-oldalunkon lehet megtekinteni, ahol értesítést is lehet kérni a következő interjúkról.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / Európai Parlament

Kapcsolódó cikkek

Felsorolták az összes okot, amiért elmeszelhetik a magyar földtörvényt

2017. június 01. 08:12
Megsértette Magyarország a tőke szabad mozgásának uniós elvét a luxemburgi Európai Bíróság (EB) főtanácsnoka szerint azzal, hogy a 2014-ben hatályba lépett új földforgalmi törvénnyel megszüntette azokat a haszonélvezeti jogokat, amelyeket korábban gazdálkodó szervezetek és nem közeli hozzátartozók javára jegyeztek be magyar termőföldekre. A kormány a megszüntetést azzal indokolta, hogy a bejegyzett haszonélvezeti jogokkal a külföldiek fölszerzését tiltó szabályozást akarták kijátszani. A magyar bírósági megkeresésre indított ügyet – amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított – most kezdik tárgyalni az EB bírái.

Ledőlnek a tabuk: birtokkoncentráció és kapacitásbővítés az agráriumban

2018. május 29. 07:37
Sokszor tapasztaljuk, hogy egy dolog a kormány retorikája és megint másik, hogy valójában mit csinál. Míg szavakban marad a kisüzemek támogatása, addig minden jel szerint egyre inkább hajlanak rá, hogy a birtokkoncentráció világjelenségének okait elfogadják. Nem véletlen, hogy az unió támogatás-politikájából is kikopni látszik a kapacitásbővítés tilalma.