Hogyan használhatók az új technológiák a mezőgazdaságban?

2016. június 27. 09:09
A becslések szerint a Föld népessége 2050-re elérheti a 9,7 milliárd főt, így további mintegy 2,4 milliárd ember számára kell majd élelmiszert termelni. Ez a mezőgazdasági ágazatban is nagy kihívást jelent, amelyet a klímaváltozás káros hatásai is nehezítenek. Júniusban az EP állásfoglalást fogadott el arról, hogy segíthetik az új technológiák a fenntartható mezőgazdasági termelést. Anthea McIntyre (konzervatív-reformer, brit) élőben válaszolt a témában feltett kérdésekre Facebook-oldalunkon.

Az innováció és a technológiai fejlesztések eredményeit évek óta sikeresen alkalmazzák a mezőgazdaságban, elég, ha arra gondolunk, hogy a drónok segítenek a gazdáknak a növényvédelemben, a károk felmérésében, vagy akár a tápanyag-gazdálkodásban.

„Azért kell dolgoznunk, hogy minden gazda profitáljon a technológiai fejlesztésekből” - mondta Anthea McIntyre (konzervatív-reformer, brit), a téma parlamenti felelőse, aki élőben válaszolt a Facebook-oldalunkon feltett kérdésekre.

Az EP-képviselő szerint ennek egyik fontos feltétele, hogy hidat teremtsenek a gazdák és a kutatók, fejlesztők között: „Szeretném látni, hogy a gazdákat bevonják a fejlesztésekbe, nemcsak hogy profitálnak azokból, de segítenek is és megosztják a problémáikat. Nem minden a laboratóriumokban történik”.

Anthea McIntyre hangsúlyozta, hogy a helyes vízgazdálkodásra kiemelt figyelmet kell fordítani: „Ijesztő, hogy a világon a vízfogyasztás 70 százaléka a mezőgazdasági ágazatban történik. (...) Először is, javítanunk kell a növények termesztésének módját, hogy kevesebb vizet igényeljenek, illetve meg kell vizsgálnunk az öntözési technikákat is”.

„Számos olyan technika áll rendelkezésünkre, amelyet az emberek szívesen használnának, ha megértenék, hogyan működik. Széles körben kell megvitatnunk a kérdést, hogy felkészüljünk az újításokra és lássuk, hogyan profitálhatunk belőlük. Ugyanakkor az előnyök mellett figyelnünk kell a kockázatokra is” - mondta az EP-képviselő.


Az interjút Facebook-oldalunkon lehet megtekinteni, ahol értesítést is lehet kérni a következő interjúkról.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / Európai Parlament

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: május végére lesznek pontos adatok a fagykárokról

2016. május 03. 07:38
A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesés mértékéről - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 

Megállapodás a tejpiaci adatszolgáltatásért

2017. november 17. 10:10
Együttműködési megállapodást írt alá az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT). A háromoldalú kooperáció tagjai a jövőben együttesen működtetik a tejágazatra vonatkozó adatszolgáltatási rendszert.