Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

2020. augusztus 12. 08:17
FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.
Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

A Het Financieele Dagblad újságban megjelent beszámoló szerint a holland multinacionális tejtermelő szövetkezet az állatok számának csökkenésére számít a holland piacon. Az elkövetkező tíz évben a tejelő tehenek száma kb. tíz százalékkal lesz kevesebb, azonban a nemzeti tej termelés nem csökkenhet, itt állandó szint várható.

A holland tejtermelők számának drasztikus visszaesése többek között a vezetők kiöregedése, a gazdaságok utódlásának hiánya, illetve a más iparágakhoz viszonyított rossz jövőbeli kilátások miatt mehetett végbe. Emellett a viszonylag alacsony jövedelemhez társuló magas beruházási költségek sem kecsegtetőek a fiatalabb holland generáció számára.

 

 
 
Annak érdekében, hogy a megmaradt holland gazdák fenn tudják tartani az országban termelt tej mennyiségét, nagyobb termelési intenzitásra lesz szükségük. Ezzel azonban a gazdálkodók munkája is jelentős mértékben emelkedik majd.

 

Hein Schumacher, a FrieslandCampina ügyvezető igazgatója szerint

az intenzívebb termelés ellenére is lehetséges, hogy a jövőben kisebb ökológiai lábnyommal gazdálkodjanak, amelyben például a jobb takarmány-felhasználás vagy a megújuló energiák alkalmazása segíthet.

Frans Keurentjes, a FrieslandCampina vezérigazgatója elmondta, hogy Hollandiában már elérték a hektáronkénti 18 000 kg tej kibocsátását, amellyel az ország Európa élvonalába tartozik a tejtermelés vonatkozásában. Hozzátette, hogy a tejtermelés növekedése egyre inkább a legjobb talajú régiókra jellemző. Az növekvő földterület-verseny megakadályozza a kedvezőtlenebb talajokra való áttérést és a hektáronkénti tejtermelés fokozását követeli meg. Ebből adódóan a magasabb tejmennyiséget nem a több állat tartása, hanem az innováció révén érhetik el.

Forrás: 
agrarheute.com
 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiderült, mit rejtenek a kapszulák: két tucat kapszulás kávét tesztelt a Nébih

2019. november 29. 08:45
A népszerű kapszulás kávék „eszpresszó” típusainak átfogó vizsgálatára került sor a legújabb Szupermenta teszten. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 24 terméket vizsgáltak, ebből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt. Jelölési hibák miatt összesen 6 esetben indult hatósági eljárás, amelyből háromnál megtévesztő jelölés miatt bírságot is kiszabtak a hivatal felügyelői. A komplex ellenőrzés alapján azonban elmondható, hogy a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók.

Ezek most a legfinomabb szaloncukrok: Szamos, Glória, Stühmer, Vadász, Milka a toplistán

2020. december 08. 08:23
A karácsony elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor. Amellett, hogy a karácsonyfát dekoráljuk vele, nem mindegy milyen ízben kerül az ágakra vagy épp a fa alá. Az elmúlt években a szaloncukor trend is nagyon megváltozott: míg korábban az árakon volt nagyobb hangsúly, addig mostanra egyre fontosabbak az ízek, a csomagolás és az összetétel. Mi most a magyarok kedvenc íze? Mire számítanak idén a szaloncukorgyártók? Hogyan hatott rájuk a koronavírus-járvány? A HelloVidék kérdéseire a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kiskereskedelmi Kft. operatív igazgatója Syrjännen-Barkóczy Eleonóra, valamint Lohn Miklós a Glória Szaloncukor képviseletében adott választ