Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

2020. augusztus 12. 08:17
FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.
Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

A Het Financieele Dagblad újságban megjelent beszámoló szerint a holland multinacionális tejtermelő szövetkezet az állatok számának csökkenésére számít a holland piacon. Az elkövetkező tíz évben a tejelő tehenek száma kb. tíz százalékkal lesz kevesebb, azonban a nemzeti tej termelés nem csökkenhet, itt állandó szint várható.

A holland tejtermelők számának drasztikus visszaesése többek között a vezetők kiöregedése, a gazdaságok utódlásának hiánya, illetve a más iparágakhoz viszonyított rossz jövőbeli kilátások miatt mehetett végbe. Emellett a viszonylag alacsony jövedelemhez társuló magas beruházási költségek sem kecsegtetőek a fiatalabb holland generáció számára.

 

 
 
Annak érdekében, hogy a megmaradt holland gazdák fenn tudják tartani az országban termelt tej mennyiségét, nagyobb termelési intenzitásra lesz szükségük. Ezzel azonban a gazdálkodók munkája is jelentős mértékben emelkedik majd.

 

Hein Schumacher, a FrieslandCampina ügyvezető igazgatója szerint

az intenzívebb termelés ellenére is lehetséges, hogy a jövőben kisebb ökológiai lábnyommal gazdálkodjanak, amelyben például a jobb takarmány-felhasználás vagy a megújuló energiák alkalmazása segíthet.

Frans Keurentjes, a FrieslandCampina vezérigazgatója elmondta, hogy Hollandiában már elérték a hektáronkénti 18 000 kg tej kibocsátását, amellyel az ország Európa élvonalába tartozik a tejtermelés vonatkozásában. Hozzátette, hogy a tejtermelés növekedése egyre inkább a legjobb talajú régiókra jellemző. Az növekvő földterület-verseny megakadályozza a kedvezőtlenebb talajokra való áttérést és a hektáronkénti tejtermelés fokozását követeli meg. Ebből adódóan a magasabb tejmennyiséget nem a több állat tartása, hanem az innováció révén érhetik el.

Forrás: 
agrarheute.com
 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

2020. július 10. 07:48
Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb

Aranyáron mérik a szezon slágerét a piacokon: több ezerre is felkúszhat a kilóár

2020. június 04. 08:10
Nincs élőmunkaerő-igényesebb területe a zöldség- és gyümölcságazatnak a bogyós termésű növényeknél, azon belül is az epernél. A hazai termőterület nagysága legjobb esetben stagnál, vagy inkább csökken, ami betudható a termelők kiöregedésének, az olcsó importnak vagy éppen a befolyásolhatatlan, szeszélyes időjárásnak. Hogy a koronavírussal indított 2020-as év mennyire volt jobb vagy rosszabb az előző szezonoknál, arról két vidéki termelő mondta el tapasztalatát.